A napfény értéke

A családi ház legkülönlegesebb megoldása, hogy a második emeletet a földszinttel egybenyitották, ezzel pedig kiemelkedően világos tereket hoztak létre.

Sok család életében jön el a pillanat, amikor úgy érzik, kinőtték városi lakásukat, itt az ideje annak, hogy családi házba költözzenek. Simen és Christina egyévnyi keresgélés után végül úgy döntött: az Oslo melletti Vollenben felépítik a saját házukat.

Aprólékos tervezést követően született meg a végső döntés Christina és Simen álomházáról, amelynek részleteit Randi Slåtten építésszel dolgozták ki.

A négy hálószobát, két fürdőszobát, nappalit, tágas konyhát, irodát és beépített garázst is magába foglaló ház legkülönlegesebb megoldása, hogy a tetőtér beépítésével nyert második emeletet a földszinttel több ponton egybenyitották, ezzel nem csak nagyvonalú belmagasságot, de kiemelkedően világos tereket hoztak létre.

Christina számára nagyon fontos, hogy otthona olyan legyen, amit bárkinek büszkén mutathat meg. A házat ezért tiszta felületek, érdekes kontrasztok és rengeteg fény jellemzi, amely meghatározta az anyagok, színek, és nem utolsósorban a mennyezetre került nagyméretű tetőablakok kiválasztását is. Bár Christina bevallása szerint elhivatottak a minimalista design iránt, a szándékosan egyszerű, áttekinthető alaprajzot számos apró elemmel tették játékosabbá.

A házaspár számára elsődleges pont volt a minél több természetes fény beltérbe juttatása.

Simen és Christina úgy döntöttek, az emeletek belmagasságát az energiahatékonyság érdekében 2,5 méterben szabják meg, a közös terek esetén azonban nem szerettek volna lemondani a szellős, impozáns térélményről, ezért a nappali belmagasságát a födém áttörésével a tetőtér felé növelték meg. E megoldás lett a ház igazi különlegessége: az egymásba mosódó terek és a szinte láthatatlan emeleti korlátok a ház tágas, tiszta érzetét hangsúlyozzák. Az üvegkorlátokkal határolt, közös tereket és közlekedő folyosókat egyaránt magába foglaló emelet fölött pedig, a koramodern ipari építészet vívmányait idéző, a tetőgerinc mentén végigfutó ablaksor eredményezett fantasztikus fényviszonyokat. Az egymás mellé sorolt VELUX tetőablakok látják el napfénnyel a nappalit és az étkezőt is.

Azért esett a választásuk VELUX GGU és GGU INTEGRA® Prémium felső kilincses tetőtéri ablakokra, mert ezek amellett, hogy szépen idomulnak a belsőépítészeti koncepcióhoz, kiváló fényáteresztési és hőátbocsátási tényezőik által a legszigorúbb energetikai szabályozásoknak is megfelelnek – a távirányítású nyitás és a zárás pedig a magasan elhelyezett tetőablakok használatát segíti elő. Az automata tetősíkablakokhoz vásárolt VELUX ACTIVE rendszer érzékelői folyamatosan figyelik a hőmérsékletet, a CO2 szintet és a páratartalmat, és ezeknek megfelelően működtetik a tetőtéri ablakokat, árnyékolókat és redőnyöket.

Simen és Christina arra törekedtek, hogy ne merev és rideg, funkcionális teret, hanem igazi otthont teremtsenek. Ha valakinek határozott elképzelései vannak arról, milyen házban szeretne élni, annak saját házat kell építenie – véli Christina, hozzátéve: egy ilyen feladat ráadásul közelebb is hozza egymáshoz a család tagjait.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi VELUX-díj

Nemzetközi VELUX-díj

A kétévente elinduló pályázat arra ösztönzi az építészhallgatókat, hogy megvizsgálják a természetes fény építészetet befolyásoló hatásait.

Tájjal élve – családi ház az Ürömhegyen

Tájjal élve – családi ház az Ürömhegyen

Egy ház, ami a geometrikus megformálásával is a környező tájra reflektál.

Nyugalom

Nyugalom

Családi ház, de meditációs központ is lehetne.

Hirdetés