Fókuszban a La Cité du Vin borközpont.

A franciaországi Bordeaux-ban található, építészeti látványosságnak is megfelelő La Cité du Vin borközpont épületében a borok iránt érdeklődők állandó kiállítások, tárlatvezetések és különleges multimédia bemutatók keretében ismerhetik meg a bor történetét és civilizációra gyakorolt hatását. Az épület különlegessége a homlokzatot díszítő kilencszáz aranyszínű Guardian üvegtábla. Az 55 méter magas torony tetején található kilátóból a város és a környező szőlőskertek körpanorámája tárul a látogatók szeme elé.

La Cité du Vin - Fotó: XTU Architects

A látványos épület a bor szellemiségét és halmazállapotából fakadó tulajdonságait szimbolizálja: finoman lekerekített, lágy ívek jellemzik, és a látványt áthatja az érzékiség és a megfoghatatlanság szelleme. Az egyedi és merész megjelenésű épület az XTU Architects építésziroda tervezői, Anouk Legendre és Nicolas Desmazières keze munkáját dicséri.

A tervezők a megvalósításhoz nagy teljesítőképességű, lehető legjobb minőségű építészeti üveget keresték, amellyel elérhették az érdekes vizuális hatást, a külső és belső tükröződéseket és fénytöréseket, valamint a bor és a pezsgő frissességének hatását. A látványos projekthez a megfelelő anyagokat a homlokzatokra specializálódott francia Coveris társaság választotta ki a tervezők megbízásából.

„Hosszú folyamat volt a megfelelő üveg kiválasztása.” – emlékszik vissza a Coveris szakembere. „Nagyon fontos volt, hogy olyan anyagot javasoljunk, amely mind műszakilag, mind esztétikailag megfelel az elvárásoknak. Mivel kifelé is hajlítható üvegre volt szükségünk, az üveg hajlíthatóságátől a bevonat különlegességéig számos szempontot figyelembe kellett vennünk.

Az XTU Architects tervezőiroda építészei is egyetértettek az együttműködés hatékonyságában:

Olyan üveget kerestünk, amely a megrendelő igényének megfelelően aranyszínű fényt ver vissza. Többféle üveget is megvizsgáltunk, majd szitanyomási teszteket végeztünk. A GuardianREGISTERED SIGN üveg érte el a legjobb eredményeket, és ez nyújtotta az elvárt látványt is.”

Kellő fény a beltérben, éles kép a környezetről

A projekten dolgozó szakemberek két üvegtípust választottak ki az  alapos előkészületek után: ezek a Guardian SunGuard Solar Gold 20 és a Guardian UltraClear üvegek voltak. A SunGuard Solar Gold 20 az építészek körében igen népszerű, aranyszínű bevonata ebben az esetben a Guardian ExtraClearREGISTERED SIGN float alapüvegre került, amely számos előnnyel jár az anyagában színezett üvegekkel összehasonlítva. Ez hatékonyabb naphővédelmet kínál, illetve kifejezetten magas a színvisszaadási mutatója, azaz az épület belsejéből kinézve a környezeti tárgyak majdnem a valóságig ugyanolyan színűnek látszanak. A hagyományos üveghez képest az alacsony vastartalmú Guardian UltraClear üveg „igazi” természetes fényt enged az épület belsejébe, mivel nagyobb fényáteresztő képességgel rendelkezik és jobb színsemlegességet biztosít.

Szoftver vezérelte rögzítési rendszer

Esztétikai elemként is látványos, hogy egységbe foglalva az épület szerkezetét, annak toronyrészén az üvegborítás különálló, külső héjként fut körbe. Mintegy 900, húszféle mintájú szitanyomattal készült üvegtábla került ide, egyedi méretben: a legnagyobb pl. 5,1 méter x 1,5 méter.  Az elkészült üvegborítás teljese felülete 2700 négyzetméter.  Az épületen az üvegtáblák három típusa található meg: egyrétegű, kétrétegű ragasztott és háromrétegű ragasztott. Utóbbiak SunGuard Solar Gold 20 bevonattal készültek, amelyek az épület különleges megjelenéséhez járulnak hozzá. Minden üvegtáblát a helyszínen, egyenként készítettek elő és szereltek fel a 50-270 mm magasságú, 4500 különböző, rögzítési pontra. Az épület sajátos geometriája miatt a rögzítési rendszert speciális szoftver vezérelte.

La Cité du Vin - Fotó: XTU Architects

Guardian Glass

A Guardian Glass a Guardian Industries egyik fő üzletágaként a világ egyik legnagyobb üveggyártója, mely síküvegből, bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A világ különböző országaiban, köztük Magyarországon, Orosházán, 25 float-üveg gyárat működtető Guardian Glass float- és feldolgozott üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak az otthonokban, irodákban, autókban és a világ legjellegzetesebb építészeti látványosságaiban. A Guardian Glass Science & Technology Center folyamatosan dolgozik a legmodernebb technológiákat felhasználó új üvegtermékek és megoldások kifejlesztésén.

További információért keresse fel a www.guardianglass.com weboldalt.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A francia bor és pezsgő érzéki hullámai az üvegen

A francia bor és pezsgő érzéki hullámai az üvegen

Fókuszban a La Cité du Vin borközpont.

Discovering Barcelona - Hogyan kezdj bele egy közösségi lakhatási projektbe?

Discovering Barcelona - Hogyan kezdj bele egy közösségi lakhatási projektbe?

„Cohousing … Tetszik az ötlet, de hogyan csináljam?” Gyakori kérdés a cohousing szó hallatán. Ha téged is érdekel a válasz, akkor csatlakozz az ingyenes online eseményhez!

EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben

EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben

Építész és építészhallgatói pályázat 2021.

Hirdetés