Hirdetés

Az „Egy régió eszköztára” a térség tudását teszi elérhetővé nem csak helyben élőknek

A Kortárs Építészeti Központ projektje, a TÁJTÉKA 2023november 10-én Veszprémben mutatta be az „Egy régió eszköztára - Tanuljunk a Balaton-felvidéktől” kiadványt, amely a térség örökségével és jövőképével foglalkozó két éves program tanulságait összegzi, és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként valósult meg.
 


A könyvbemutató eseményre az Intelligens tájak régiófejlesztési konferencia programjában, az ActiCity Tánc és Mozgásművészeti Központban került sor. A TÁJTÉKA program szakembereinek részvételével kerekasztal-beszélgetés és Pecha Kucha est kísérte a programot, ahol a Balaton-felvidéken és más hazai és külföldi régiókban a táj, a kultúra, az épített örökség és a közösségek kölcsönhatásaiban megvalósuló kezdeményezések szervezői mutatták be izgalmas projektjeiket. Megismerhettünk rendhagyó turisztikai vállalkozást, térségi építészeti és régészeti programot és távolabbi tájak természeti értékeit bemutató művészeti projektet is. 

A könyvben a térség autentikus, a régió jelenét és akár jövőjét is meghatározó szereplőivel készült interjúk olvashatók, akik közül van, aki három, és van, aki 300 éves családi múlttal állandó lakosa a régiónak és van olyan is, aki kétlaki életet él a Balaton-felvidéken.

Könyvbemutató

A beszélgetések és a program tanulsága is, hogy az őslakos-bebíró-gyüttment megkülönböztetések helyett arra érdemesebb figyelni, hogy ki, mit szeretne tenni a kultúrtájért és a közösségért

A kötet a régió jövőjének lehetséges irányait is bemutatja a turizmus és a helyi gazdaság térnyerésének, illetve az itt élők együttműködéseinek és tudáscseréjének különböző szintjei mentén. Az utolsó fejezetben pedig olyan eszköztárat ismerhetnek meg az olvasók, amely abban segítheti – nemcsak – a helyi közösségeket, hogy a lakóhelyük értékeit bemutató kezdeményezéseiket fenntarthatóbbá tegyék. 

Az eszköztárat a helyben megvalósult közösségi és szakmai programok bemutatása mentén ismertetik a szerzők, amelyek között a térség kulturális-és épített örökségeit bemutató rendezvényeket, a Balaton-felvidék építészeti karakterét tiszteletben tartó építőtáborokat és több évtizedes múltú helyi hírmondót is találunk.

Az elmúlt év során a TÁJTÉKA csapata a helyi közösségekkel olyan programokat szervezett, amelyek a fiatalabb és idősebb generációk kötődését erősítik a történeti tájjal. Többek között a Félszigeti barangolás - Örökségünk gyerekszemmel tihanyi gyereknap, a SéTapolca Sétafesztivál vagy a város épített örökségét és közösségeit ünneplő Pomerium - Múltidéző napok Balatontalmádiban programok is bemutatásra kerülnek a most megjelent kiadványban.
 

Pomerium Múltidéző napok BalatonalmádibanSéTapolca


A kötet egy három részes sorozatot zár, amelynek első része, „A Balaton-felvidék jövőképe” a régióról alkotott sztereotíp elképzeléseket szeretné megváltoztatni úgy, hogy bemutatja a kultúrtájhasználat jó gyakorlatait és a térség újító kezdeményezéseit, különös hangsúlyt fektetve a közösségek szerepére.

A sorozat második része, az „Üdvözöl a Balaton-felvidék” a gyakorlatban használható javaslatokat tartalmaz itt élőknek, beköltözőknek és ide látogatóknak arról, mit érdemes átgondolni a régióba költözéskor, hogyan lehet fenntarthatóan építkezni és gazdálkodni, a tájjal és a helyi hagyományokkal harmóniában élni, minimalizálva a konfliktusokat az itt élőkkel, és a helyi adottságokra építve sikeres, de környezetileg is fenntartható vállalkozásokat, turisztikai szolgáltatásokat és együttműködő közösségeket kialakítani.

A sorozatot a szerzők ajánlják mindazoknak, akik itt élőként, beköltözőként, látogatóként, helyben alkotó szakemberként, döntéshozóként, közösségszervezőként tenni szeretnének azért, hogy megóvjuk a Balaton-felvidéki táj egyedi karakterét és örökségét. És azoknak is, akik saját régiójuk fejlesztésekor szívesen fogadják más térségek tapasztalatait.

A háromrészes sorozat a TÁJTÉKA projekt részeként, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jelent meg. A sorozat kötetei Veszprémben a KUNSZT designboltban, Budapesten a KÉK közösségi irodájában, a FUGA Építészeti Központban és az ISBN könyvesboltban vásárolhatóak meg.Forrás: sajtóanyag 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tomay Tamás házai sohasem adják könnyen magukat

Tomay Tamás házai sohasem adják könnyen magukat

Négyrészes cikksorozatunkban a múlt héten elhunyt Tomay Tamás építészre emlékezünk - második rész.

Mi lett volna, ha? – Tomay Tamás építészete

Mi lett volna, ha? – Tomay Tamás építészete

Négyrészes cikksorozatunkban a múlt héten elhunyt Tomay Tamás építészre emlékezünk - első rész.

Hosszabb lett a balatonfüredi partszakasz

Hosszabb lett a balatonfüredi partszakasz

A város strandot épít a most vásárolt nyolcezer négyzetméteres vízparti ingatlanton.

Hirdetés