A Hyperloop Italiával közösen fejlesztik a jövő utazásának technológiáját.

A közlekedés mindig is izgalmas és kalandos volt, a jövője is az. A Zaha Hadid Architects a Hyperloop Italiával közösen fejleszti a nagy sebességű utazás (közel)jövőjének gondolt technológiát, az infrastruktúrát és a járműveket – írja a Parametric Architecture.

A vákuumban vagy légritkított csőben haladó utasszállító kapszulák elsősorban a kontinenseken belüli nagy távolságú utazásokat újíthatják meg, és bár vannak kérdőjelek a technológia körül, több projekt már igen előrehaladott fázisban jár, továbbá a fapados repülés potenciális kiváltása önmagában elég nyomós érv mellette. Az olaszországi hyperloop-rendszer tervezésénél a közlekedés mellett a designerek munkája új mérnöki megoldásokhoz vezet, és átformálhatja a várostervezést, így részben az építészetet is.

A Hyperloop Italia által elindított Hyperloop Partnerségi Program célja ambiciózus: a világ legkönnyebben elérhető, kényelmes és biztonságos szállítási módját hozná létre, szem előtt tartva a fenntarthatóságot többek között környezetbarát anyagok alkalmazásával. A tervezett olasz közlekedési hálózat multidiszciplináris megközelítést alkalmaz, és mind a tervezéshez, mind az üzemeltetéshez innovatív technológiákat fejleszt. Mindez a sok izgalmas részlet a világhírű építészirodát is arra ösztönzi, hogy részt vegyen a sok ötleteléssel járó, hatékony és ökotudatos jövőbiztos projektben. 

A Hyperloop rendszer utas- és áruszállításra is alkalmas, és a remények szerint a gyorsaság mellett biztonságos, megfizethető és környezetbarát is. Az elképzelés szerint a passzív maglev technológiához megújulók biztosítják majd az áramot, a kapszulák pedig a légellenállás csökkentése érdekében vákuum-csőben haladnak majd. Mivel a súrolódás így a lehető legkisebb, a rendszer energiafogyasztása rendkívül alacsony, különösen a hagyományos közlekedési megoldásokhoz képest.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bemutatkoznak a SHARE Budapest előadói – Gianluca Racana / Zaha Hadid Architects

Bemutatkoznak a SHARE Budapest előadói – Gianluca Racana / Zaha Hadid Architects

Találkozz a Zaha Hadid Architects igazgatójával a SHARE Budapest 2021 rendezvényén!

Folyót idéző vasútállomás Vilniusban

Folyót idéző vasútállomás Vilniusban

A Zaha Hadid Architects Green connect nevű projektje valósulhat meg a litván fővárosban.

Zaha Hadid irodája hyperloopot tervez

Zaha Hadid irodája hyperloopot tervez

A Hyperloop Italiával közösen fejlesztik a jövő utazásának technológiáját.

Hirdetés