Hirdetés

A kettős ünnep alkalmából készítettek videót Szegeden.

Hétvégén volt a Fény Nemzetközi Napja, ami mellett idén az első lézer működésének 60. évfordulóját is ünnepeltük. Nagy társaságról a jelen helyzetben nem lehetett szó, ugyanakkor az Eli-Alps Kutatóközpont készített egy videót a látogatóközpont legújabb látványosságairól. A filmhez rendhagyó ajánlást mondott Prof. Dr. Szabó Gábor ügyvezető.

„Az ember már a történelem előtti időktől kezdve különlegesen viszonyult a fényhez – kezdődik a professzor ajánlása. – Ez nemcsak azért lehetett így, mert a sötétség mind a mai napig valamiféle veszélyt sugall, hanem azért is mert az agyunk által feldogozott információ 90 százaléka szemünkön keresztül érkezik. Bár a fény magában nem táplálék – legfeljebb egyesek szerint, de az ilyen kísérleteknek eddig mind rossz vége lett – fény nélkül aligha lenne mit ennünk.”

A nagy arab tudós, Alhazen a legfontosabb eredményeit az optika területén érte el, de a tudománynak utána ezer éven át nem sikerült olyan fényforrást előállítani, amelynek fénye lényegesen különbözne a természetes fénytől. Ez magyarázhatja a lézer kifejlesztéséért folyó versenyt, amelyet Theodore Maiman nyert meg „célfotóval”. Maiman 1960. május 16-án regisztrálta az első, lézerműködést igazoló mérési adatokat. A fejlesztési verseny intenzitását jól jellemzi, hogy még ugyanabban az évben négy további munkacsoport demonstrált lézerműködést.

„A lézerfizika úttörői azzal tisztában voltak, hogy a lézer több szempontból jobb lesz minden addig ismert fényforrásnál, de azzal aligha lehettek tisztában, hogy milyen tudományos-technikai forradalmat indítanak el

– folytatja Prof. Dr. Szabó. – Napjainkra a lézerek az életnek szinte minden területén megjelentek, a vonalkód leolvasótól, az orvosi műtőn át a gravitációs hullám detektálásig, és olyan alkalmazások épülnek rájuk, pl. nagysebességű optikai adatátvitel, amelyek nélkül ma már a hétköznapjaink is elképzelhetetlenek.”

A videóban szó esik az Eli-Alps építéséről, amelyről szintén megtekinthető egy dokumentáció a Látogatóközpontban. Az Eli-Alps építéséről az OCTOGON külön mellékletben foglalkozott.

A teljes bevezetőt és a hatperces videót itt találjátok.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ünnepi virtuáltúra az Eli-Alps lézerközpontban

Ünnepi virtuáltúra az Eli-Alps lézerközpontban

A kettős ünnep alkalmából készítettek videót Szegeden.

Műtárgy-kalauz stopposoknak III.

Műtárgy-kalauz stopposoknak III.

Simon Zsolt József Tower sorozata.

Hirdetés