Madárhegyi társasházak az Archikon tervezésében.

Noha az Év háza pályázat közönségszavazása már lezárult, a szakmai zsűri döntését csak ősszel ismerhetjük meg. Addig is bemutatunk néhányat a versenyre nevezett 33 projekt közül. Következzen a Nagy Csaba, az Archikon vezető tervezőjének összefoglalója az Újbuda peremén épülő társasházról.

Hegyvidéki, hagyományos magastetős épületegyüttes Madárhegyen, Budaörs határán. Az öt hosszúkás arányú telken hasonló karakterű, de változatos négy-négylakásos társasházak létrehozása volt a cél. Az épületek természetesen követik a domboldal emelkedését, a lehető legtöbb zöldfelületet hagyva egymás közt.  A tömegformálás a beépítési koncepcióból bontakozik ki:

A lehető legkeskenyebb épülettömegek hosszant nyúlnak el a telken, így a kedvezőbb benapozású, nyugati, kertre néző homlokzat megnyúlik, eltávolodik a szomszédos épülettől – helyet engedve a házhoz kapcsolódó, privát kertnek.

Ahhoz, hogy a magastetős épület követni tudja a terep emelkedését, a hosszúkás tömeg két részre válik szét. A keleti oldalakról megközelíthető középső lépcsőház szinteltolással köti össze a két épületszárnyat. A földszinten egy-egy kertkapcsolattal rendelkező kisebb, míg az emeleteken nagyobb kétszintes, belső galériás lakások találhatók. 

Az első négylakásos épület a nyugati oldalon valósult meg, de a beépítés a többi egység megépítése után is hasonlóan szeparált, kertekkel tagolt tud maradni, alternatívát mutatva a lapostetős, kockateraszos ingatlanfejlesztői sztereotípiáknak.

Az Archikon az elmúlt években számos díjat nyert, főként műemlék-épületek felújításáért, de a portfóliója rendkívül széles, ugyanakkor a tervezési programra adott építészeti válasz minden esetben egyedi és komplex.

Madárhegyi társasházak
„A” épület - négylakásos társasház 
1. lakás: 66 m2, 2. lakás: 58 m2, 3. lakás: 115 m2, 4. lakás: 102 m2
Helyszín: Budapest XI. kerület, Rozsdafarkú utca 7.
Építtető: Buda-Hold Kft. (Budapest Főváros XI. ker. Újbuda Önkormányzat)
Építés éve: 2019
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Három az egyben

Három az egyben

Budafok-Tétény, Zöldike Tagbölcsőde.

Élet, élmény, kapcsolódás | PannKa Part

Élet, élmény, kapcsolódás | PannKa Part

Új közösségi tér és játszóház Budapesten, Újlipótváros szívében az Archikon Építésziroda tervezésében.

Hirdetés