Hirdetés

Túlélésünk záloga

Fókuszban a méhek.

Állítólag EInstein mondta, hogyha a méhek kipusztulnak, akkor azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl. Legenda vagy sem, az biztos, hogy e szorgos kis állatkák végzik a növények 63 százalékának, azaz mintegy 250 000 növényfajnak a beporzását. Magyarországon 1994 óta április 30. a Méhek Napja. A gondoskodás azonban egész éves projekt, és meglepően ötletes megoldásokhoz vezethet, ahogy ezt a cornwall-i GREEN&BLUE stúdió találmánya is mutatja.

 

 

Sokat foglalkozunk mostanság a méhekkel. Az emberiség lustul, a méhek szorgoskodnak, talán ezért is figyelünk jobban rájuk. Méhlegelők, városi méhészet, művészeti projektek, gerilla-kaszálás – megannyi oldalról közelíthető a téma. A cornwall-i székhelyű designstúdió, a green&blue a gyökerénél ragadta meg a problémát, és ötletes lakhelyet tervezett a méhecskék számára, amely ráadásul nem ellentétes a civilizáció terjeszkedésével, sőt, szó szerint abba épül be. 

 

A Bee Brick, azaz Méhecske-tégla névre keresztelt építőelem egyaránt kielégíti a kertek, a természet és az építkezés szerelmeseit is, a design rajongóiról nem is beszélve. Egy több színben és méretben gyártott, a téglamodulhoz illeszkedő építőelemről van szó, amelyben előregyártott apró lyukak szolgálnak a méhek számára fészekrakó helyül. Az elem bármely külső falba beépíthető. 

Az újrahasznosított betonból készült falazóelemek hátfala zárt, a különböző méretű öntött nyílásokban a méh elhelyezheti tojásait, majd az üreget a maga módján, sárral és növényi maradékkal betapaszthatja. Számos méhfaj nem családban él, az ő túlélésük esélyei ezzel a pofonegyszerű ötlettel sokszorosára növekszik. Ráadásul a magányos méhfajok nem csípnek és nem mézelnek, így semmiféle kellemetlenséget nem okoznak az elpuhult városlakó számára. Brighton és Hove városa élen jár az ötlet meghonosításában, egy helyi szabályozás szerint itt minden öt méteresnél magasabb új épületben lehetőséget kell biztosítani a méhek és madarak fészkelésére.

 

 

Forrás: Designboom

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Égetett térháló

Égetett térháló

A tégla kapta a főszerepet az indiai Mind Manifestation designstúdió új irodájában.

Tűz és föld egyesülése

Tűz és föld egyesülése

Májusban az OCTOGON online témája a kerámia.

Fal szuperképességekkel

Fal szuperképességekkel

A huszita felkelésről elnevezett park revitalizációja Prágában.

Hirdetés