Hirdetés

A MAACRAFT szociális műhely egy tematikus esttel zárja az autizmus hónapját.

A rendezvény szlogenje: tégy, támogass, táncolj, ami egyben azt is mutatja, milyen programokra számíthatnak a látogatók. A cél, hogy felhívják a figyelmet az autizmus jelenségére, megosszák eddigi tapasztalatikat, megismertessék a közönséggel a MAACRAFT munkáját és persze hogy egy jó hangulatú bulival búcsúztassák az áprilist. 

Magyarországon közel egy nagyvárosnyi - százezer ember - élhet autizmussal. A meglepően nagy szám ellenére ez a társadalmi csoport szinte láthatatlan.Április az autizmus hava, melynek az is a célja, hogy felhívja a figyelmet az autizmussal élő emberekre és mindennapjaikra. A MAACRAFT már évek óta azon dolgozik, hogy ez ne csak a jeles alkalmakkor legyen így.

Első pillantásra a MAACRAFT egy design vállalkozásnak tűnik, igényes tárgyakkal, lakberendezési kiegészítőkkel, magas minőségű delikátesz termékekkel, ezeket azonban mind fiatal, autizmussal élő munkavállalók készítik, a Miskolci Autista Alapítvány műhelyében.
Hogyan kerül a design egy miskolci lakóotthon műhelyébe?

A MAACRAFT-ot Szalkai Dani, formatervező indította el. Bátyja, Bence autizmussal él. Családi érintettsége révén az emberek nagy részét, akikkel együtt dolgozik, akár gyerekkora óta ismeri. Hamar felismerte, hogy design tanulmányait felhasználhatja arra, hogy egy programot indítson, ami sok egyéb mellet munkát adhat az autista fiatalok számára.

Ők is vágynak dolgozni, értelmes munkát végezni, pénzt keresni, a MAACRAFT - nál használt kézműves, manufakturális technikák pedig segítenek nekik abban, hogy képességeik fejlődjenek. Minden tárgy terve úgy készül. hogy azt az adott technológiákkal és készségekkel elkészíthető legyen úgy, hogy esztétikus, piacképes és szerethető legyen, ami nagy szakmai kihívást jelent.

A MAACRAFT terápiás kertjében a fiatalok a kertészkedéssel is megismerkedhetnek. Ők termesztik, szárítják, csomagolják a gyógynövényeket, gyógyteákat is, néhány termék alapanyagával egyetemben. A program hosszútávú célja, hogy önellátó legyen.

Amellett, hogy etikus munkalehetőséget biztosítsanak a fiataloknak, a MAACRAFT kiemelt figyelmet fordít a kommunikációra és a vizuális kommunikációra, melynek célja a figyelem felhívása az autizmussal élőkre és az autizmus jelenségére. Idén, az autizmus hónapjának záró rendezvényeként előadások keretében találkozhatnak az érdeklődők a program termékeivel, dolgozóival, amit egy kötetlenebb zenés buli követ.

A támogatói  est rövid  előadásokkal kezdődik, ahol szakemberek és program vezetők számolnak be a munkájukról, illetve az autizmusról általánosan. 

Ezt a MAACRAFT partnerei által felajánlott tárgyak jótékonysági tombola sorsolása követi. Többek között a MADZAG, Ykra, Nes Shoes, Garden Studio vagy a The Four. Ez követően aa Ricsárdgír ad unplugged koncertet. A programot pedig a TÁP színház DJ-je, Ezüst Higany setje zárja.
A rendezvény alatt a MAACRAFT és a Goga Food Design finomságait kóstolhatják meg a résztvevők, a Collective Plant teáival. A Gólya pedig választható támogatói áron árulja majd italait, amivel a vásárlók a MAACRAFTot segítik.

A rendezvény a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. FOF 2016 pályázatának támogatásában valósul meg.
Az esemény FB eventje: https://www.facebook.com/events/282806018845142

Helyszín: a Gólya a közösségi ház
Időpont: április 27-én, 18:00-tól

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kortárs aukció az autizmussal élőkért

Kortárs aukció az autizmussal élőkért

Egyedülálló kulturális kezdeményezést indított az Autistic Art Alapítvány

Megváltozott munkaképességű emberek készítettek egyedi design-tárgyat

Megváltozott munkaképességű emberek készítettek egyedi design-tárgyat

Elérhető a környezetbarát Mökki kutyafekhely.

Hirdetés