Természetesen fából

A februári hónap fás tematikája kapcsán készítettünk egy szubjektív válogatást azokról a hazai designstúdiókról, akik előszeretettel dolgoznak fával és akiknek a munkásságát valamilyen oknál fogva megkerülhetetlennek tartjuk. Mutatjuk is őket, a nagytól a kicsi felé haladva. 
 

IO - Line and Round – Léptékfüggetlen minőség

A belsőépítészet és bútortervezés területének friss szemléletű, kísérletező kedvű képviselője a Line and Round stúdió tervező párosa. Bella Gábor és Hevesi Annabella 2017-ben alapított közös szellemi műhelyének filozófiája az egységben való gondolkodásmódot hirdeti, amelyben tér és ember kapcsolatának legharmonikusabb formájára törekedve a legapróbb részleteknek ugyanolyan figyelmet szentelnek, mint a tervezési koncepció nagy egészének. 
 


Bútortervezési projektjeik során előszeretettel használnak anyagában színezett MDF lapot, ami nem csak vizuálisan különösen izgalmas, de sok esetben a tömör fánál fenntarthatóbb választás, hiszen előállítása során eleve a hulladék fa anyag hasznosul, emellett pedig a felhasználás során jelentősen kevesebb hulladék anyagot ad, mint a tömör fa.

Legújabb saját tervezésű és fejlesztésű bútorkollekciójukat a ’60-as, ’70-es évek magyar iparművészete, ezen belül Lantos Ferenc geometrikus alapformákból felépülő játékos mintarendszere, a pécsi DÉDÁSZ áramszolgáltató-számítógépközpont épületére tervezett zománcfríz inspirálta. Az éppen gyártásban lévő bútorkollekció fejlesztését a HFDA Design Lab pályázata támogatta, és élőben a Közös tér / Common Space II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon kiállításon tekinthető meg áprilisból. Szintén friss munkájuk az Operaház műemléki közönségforgalmi tereibe tervezett egyedi bútorcsalád, amely kortárs esztétikai igényeknek és az Opera tradíciójának egyaránt megfelel tömegképzésében, emelkedettségében, szimbolikus megközelítésében pedig igazodik Ybl Miklós eredeti tervezési koncepciójához

Az Opera és a Dedas kollekció bútorai még nem publikusak, de néhány részletfotót kaptunk a tervezőktől publikálásra:
 


Az Opera bútorcsalád a megújult Operaház nagybüféjében lesz látható hamarosan.PlyDesign – A rétegelt lemez végtelen perspektívái

A PlyDesign bútorgyárában közel 30 év gyártói tapasztalattal felvértezett szaktudással helyi alapanyagokból készülnek a hazai designerek által tervezett idompréselt rétegelt lemez bútorok. A pályáját nagynevű nyugat-európai és skandináv bútormárkák beszállítójaként megalapozó bútorgyár ügyvezető igazgatója, Babits Tamás és Kerékgyártó András, vezető tervező közös szemlélete szerint a bútortervezés használati tárgyak puszta előállításán túlmutatva a társadalom és egyén bonyolult összefüggés- és viszonyrendszerének mély és értő vizsgálatán alapszik, ezáltal adnak az általuk előállított termékek releváns választ a mindennapi szükségletekre.
 

 Apátúr Sörház, Tervező: LEN Architects, Fotó: Varga Piroska


2021. októberében, a Design Hét keretében valósult meg első alkalommal a PLY DESIGN HOUSE formatervezési pályázat, amelynek nyerteseként Kovács Anna jelenleg gyakornokként dolgozik saját díjnyertes kiegészítőtárgy-családjának fejlesztésén a PlyDesign fejlesztési vezetőjének és a bútorgyártó eszközparkjának támogatásával.
 


Kerékgyártó András is éppen egy nagyívű termékfejlesztés utolsó szakaszán dolgozik, melynek eredménye várhatóan az idei OTTHONDesign szakkiállításon mutatkozik majd be.Adamlamp – Egyszerű és nagyszerű

Juhász Ádám lámpáinak jellegzetes karakterét az egyedi design, a minden apró részletre kiterjedő, tűpontos mérnöki pontosság és egyfajta speciális, játékos térlátás adja, mindez időről-időre újabb szellemes formai megoldásokban és sajátos anyaghasználatban ölt testet.
 


Az Adamlamp nagyszerűsége a soha ki nem fogyó tervezői kreativitásban érhető tetten, aminek köszönhetően az eredeti szellemiségnek megfelelő, jellegzetes karakterrel bíró, ám mindig friss és izgalmas újdonságok születnek Ádám tervezőasztalán. Az Adamlamp legújabb Bamboo Light kollekciójában természetes bambusz alapanyagból készült lámpák kaptak helyet.
 


A világítótestek letisztult formáit digitálisan tervezett, rafinált geometriai struktúrák adják, a sík elemekből kézi összeállítással születnek meg a különféle térformájú világítótestek. A lámpák játékossága az alkotóelemek átfedéséből kialakuló speciális fény-árnyék hatásnak köszönhető.Maacraft – Szociális design az autizmussal élők támogatására 

Idén ünnepli tizedik születésnapját a MAACRAFT design és szociális vállalkozás a Miskolci Autista Alapítvány alkotóműhelyeként, ahol autizmussal élők munkájában születnek magas minőségű designtárgyak és delikátesz termékek. A vállalkozás a design eszközrendszerét használva segíti autizmussal élő felnőttek megélhetését és teremt egyúttal számukra lehetőséget arra, hogy megismerjék a munka örömét.

Leggyakrabban fából és egyéb természetes alapanyagokból készülő tárgyaikat Szalkai Dániel designer tervezi és egy komplex termékfejlesztési folyamatot követően kerülnek a MAACRAFT kollekciójába.
 


Legújabb termékük, egy beltéri kutyafekhely-rendszer Molnár Melindával, a Madzag márka tervezőjével együttműködésben született meg, mind funkciójában, mind anyag használatában természetes, fenntartható, időtálló, praktikus és egyedi tárgyként.

Minden megvásárolt MAACRAFT termék a műhely sérült fiatal felnőttjeit támogatja.Faék Műhely – Lassú fajátékok a felnőtt és gyerek világ határán

A zebegényi Faék Műhelyben Tillinger Adrienn és Bérdi Tamás gyönyörű fabútorai és kistárgyai készülnek gyerekek számára a slow design, a természetesség, a környezettudatosság és az újrahasznosítás jegyében. Ahogy zebegényi családi házuk épült, úgy gyűlt az építkezési maradék anyag, ebből született meg az első kiskonyha egy különösen személyes és organikus folyamat eredményeként a kis Lujzi számára, amelyet a nagy sikerre és vásárlói érdeklődésre való tekintettel számos újabb követett.
 


A Faék tárgyak hangulata tükrözi azt a megismerési folyamatot, ahogy a tervező-szülő páros a gyerekekkel és az anyagokkal együtt él és fejlődik. Különösen fontos számukra, hogy ezek a tárgyak átmenetet jelentenek a játék és a bútor lépték között, a felnőtt és gyerek világot is érintve. Kisebb tárgyaikat, játékaikat sokszor mesék inspirálják – hamarosan érkezik a nyárra tervezett sárkonyha és egy különleges vitrin sorozat, egy tökéletes kis bútordarab, amellyel a gyerekek kiélhetik gyűjtő- és komponáló szenvedélyüket!

 

IO - Line and Round | Web
PlyDesign | Web
Adamlamp
| Web
Maacraft | Web
Faék Műhely | Instagram
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A fa mint misztérium | Fülszöveg by Hello Wood

A fa mint misztérium | Fülszöveg by Hello Wood

Karskó Csanád, senior projektmenedzser könyvajánlója

Génmanipulált gyümölcs-bútorok

Génmanipulált gyümölcs-bútorok

Organikusból funkcionális.

Színtiszta természetszeretet

Színtiszta természetszeretet

Oregon sivatagának tőszomszédságában áll a Mork-Ulnes fenntartható, természetközeli otthona.

Hirdetés