A termékkel eddig több mint 5000 kerékpárost sikerült megvédeni a komoly sérüléstől.

"A Hövding 3 a világ legbiztonságosabb fejvédője" - állítják svéd tervezői, amely nem is fejvédő valójában, hanem egy nyak köré tekerhető gallér, amely balesetkor kinyílik mint egy légzsák, ha beépített szenzorai azt érzékelik, hogy éppen leesnénk a bicikliről. A diplomamunkából induló ötlet ma már sok ezer biciklistának nyújt valós védelmet szerte a világon, 299 eurótól megvásárolható.

Hogyan született meg az ötlet?

A koncepciót 2005-ben kezdték formálni, miután Svédországban elfogadták azt a törvényt, hogy a 15 év alatti gyermekeknek bukósisakot kell viselniük biciklizéskor. Ez a történés nyilvános vitát váltott ki a sisak kötelező használatáról életkortól függetlenül, felerősödtek azok a hangok, amelyek azt követelték, hogy ne csak a gyermekek, hanem a felnőttek számára is tegyék kötelezővé az eszköz használatát.

Ebben az időben Anna Haupt és Terese Alstin ipari formatervezést tanultak Lund városában és ők is a kötelező viselet mellett tették le voksukat. Diplomamunkájukban kifejlesztettek egy speciális fejvédőt, a tervezés során a biztonság mellett a központi kérdésük az volt, hogy 

vajon lehet-e olyan sisakot tervezni, amelyet mindenki szívesen viselne? És ha igen, akkor hogyan nézne ki?

Végeztek egy kutatást, amelyben arra jutottak, hogy egy sisak akkor lenne igazán közkedvelt és szerethető, ha láthatatlan lenne. Innen jött a gallérszerű fejvédő, a Hövding ötlete. 2006-ban megnyerték vele a Venture Cup nevű innovációs versenyt, amelynek célja, hogy segítse a fiatal vállalkozókat abban, hogy ötletükből üzletképes koncepció legyen. A két tervező ezt követően megalapította a Hövding Sverige AB-t, a következő hét évben pedig azon dolgoztak, hogy a koncepcióból termék legyen.

Hogyan működik a szenzoros fejvédő?

A légzsák kifejlesztéséhez mesterséges intelligencián alapuló algoritmust használtak, amely szimulált balesetek adatai alapján dönti el, hogy a kerékpáros éppen leesni készül a bicikliről. Profi kaszkadőrök segítségével mintegy 3000 különböző típusú balesetet szimuláltak és tápláltak bele a rendszerbe.

Az eredmény egy olyan konstrukció, amely képes észlelni a balesetet megelőző állapotot, a légzsák pedig egy tizedmásodperc alatt kinyílik.

Amennyiben a kerékpáros mozgása esetlenné válik, vagy a bicikli valamelyik irányba kileng, a sisak szinte azonnal reagál. A hátsó részén lévő nyakmerevítő megakadályozza a nyaki gerincrész roncsolódását, van benne egy akkumulátor, illetve okostelefonokra letölthető applikációt is terveztek bele, amelyek így bluetooth segítségével összekapcsolhatóak a gallérral. Az alkalmazás segítségével nyomon követhető az akkumulátor töltöttségének állapota, de megmutatja azt is, a környéken merre történt közlekedési baleset.

Misszió a termék mögött

A járvány idején jól láthattuk, hogy egyre többen nyergeltek át autóról kerékpárra, melynek következtében sok nagyváros úgy döntött, hogy korábban az autósok által használt területekről kitiltja az autókat és beengedi a biciklistákat. A Hövding küldetése, hogy a biciklivel közlekedő hétköznapi hősök számára megteremtse a biztonságot. Az alkotók elmondása szerint a fejvédő eddig több mint 5000 kerékpárosnak nyújtott valódi segítséget a közlekedési balesetek során. Ahogy írják, nagyon büszkék erre a számra, de arra is, hogy nem lett igaza azoknak, akik kételkedtek a termékben. Amikor ugyanis elindították a termékfejlesztést, sokan nem hitték el, hogy a légzsák szenzorai külön tudják majd választani a megfelelő kerékpáros mozgást és a baleseteket közvetlenül megelőző állapotot, de sikerült rácáfolniuk.

Az alkotók szerint manapság a Hövding jelentheti a legnagyobb biztonságot a kerékpárosok számára.

Tudományos kutatások bizonyítják ugyanis, hogy az egyedi fejlesztésű légzsák akár nyolcszor nagyobb védelmet nyújt, mint a hagyományos kerékpáros védőeszközök. 

Eddig több mint 230 000 légzsákot adtak el a világ több, mint 15 országban, a Hövding pedig ma már tőzsdén jegyzett vállalkozás. A fejlesztéstől kezdve a termékgyártáson át a marketingig és az értékesítésig mindent ők végeznek, jelenleg 40 alkalmazottjuk van.  

Forrás: Hövding
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Itt a világ legbiztonságosabb fejvédője

Itt a világ legbiztonságosabb fejvédője

A termékkel eddig több mint 5000 kerékpárost sikerült megvédeni a komoly sérüléstől.

Az Építészeti múzeum tervpályázat kibeszélése

Az Építészeti múzeum tervpályázat kibeszélése

Leltár vol. 36. június 9-én a KÉK-ben.

The Zam! – Elgurult a laszti a Balaton partján

The Zam! – Elgurult a laszti a Balaton partján

Az A4 Stúdió emblematikus épülete mellett nem lehet csak úgy elmenni.

Hirdetés