Hirdetés

Hat gyártó-tervező páros vesz részt az MDDÜ inkubációs programjában.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) 2022-ben is elindította a design LAB inkubációs programját, amely ezúttal is számos hazai tervező és gyártó fantáziáját mozgatta meg. A támogatásra benyújtott 36 pályamunka közül a szakmai bizottság döntése értelmében hat gyártó-tervező páros került ki győztesen, és kapott esélyt innovatív terméke vagy termékcsaládja sorozatgyártására. A nyertes pályamunkák között szerepelnek a körforgásos gazdaság elveinek megfeleltethető tárgyak, a kontaktmentes eszközmegosztásra épülő bútorzatok, valamint az energiabarát kültéri főzést támogató eszközök is. A harmadik alkalommal meghirdetett program megvalósítási szakasza augusztus elsejével elindult, a közös munka első lépéseként a helyszíni szemlék is megkezdődtek.

 

A Magyar Divat & Design Ügynökség 2020-ban azzal a szándékkal hozta létre a design LAB inkubációs programot, hogy elősegítse a kollaborációk létrejöttét a szektor szereplői között. Valamint célja továbbá, hogy támogassa a hazai tervezők és gyártók fejlődését, az új szereplők piacra lépését, nagy hangsúlyt fektetve a gyártásfejlesztésre, az iparág versenyképességének növelésére és az ágazat exportjának ösztönzésére.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Speed Dating esemény keretében mérhették fel a programra pályázni kívánó gyártók és tervezők a közös kollaborációban rejlő lehetőségeket. A 2022-es Speed Datingen 17 gyártó és 12 tervező részvételével összesen közel 50 beszélgetés zajlott le, amelynek eredményeként 36 pályamunkát adtak be a jelentkezők.

A beérkezett pályázatokat elismert szakemberekből álló bírálóbizottság értékelte, amelyet Dr. Horváth Judit, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Gyűjteményének főosztályvezetője, Majcher Barbara, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának főtanácsosa, Kovács Zsófia, a Max City Center menedzsere és Wilheim Gábor, a Fabunio-Magyar Fa-és Bútoripari Unió elnöke alkotott. A szakmai zsűri mellett Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója, Forintos-Szűcs Anita vezérigazgató-helyettes, Vági Oszkár szakmai tanácsadó, valamint az Ügynökséggel együttműködő VIA (Valorisation de I’Innovation dans I’Ameublement) francia designintézet részéről pedig Jean-Paul Bath fogalmazott meg véleményt.

A végső döntés értelmében hat pályamű kapott lehetőséget szériaérett terméke sorozatgyártásának megkezdésére. A támogatást nyert projektek augusztus elsejével átléptek a hat hónapos megvalósítási fázisba, amelynek végén, 2023 januárjáig elkészülnek a véglegesített, értékesítésre szánt termékek.

„Fontosnak tartjuk, hogy az együttműködési lehetőségek biztosításával támogassuk a kiváló szakmai projekteket és kezdeményezéseket. Szeretnénk, hogy a kreatív üzleti megoldások elismerésével és széleskörű népszerűsítésével hozzájáruljunk az igényes kollaborációk számának növekedéséhez. A pályamunkák elkészítésekor a gyártók és tervezők saját tapasztalataikat, alkalmazott technológiájukat és egyéni stílusukat kombinálják. A program során megvalósított alkotások olyan új és formabontó megoldásokkal és szemléletben készülnek, amelynek köszönhetően büszkén képviselhetik a hazai kreatívipart akár a nemzetközi porondon is” – értékelte a kollaborációk nyújtotta lehetőségeket Forintos-Szűcs Anita, az MDDÜ általános vezérigazgató-helyettese.

Az Art Innova Kft. és Dr. Vasváry-Nádor Norbert tervező egy eszközmegosztó bútorzat kifejlesztését célozták meg, amely alkalmas az eszközök (hivatalos iratok, tárgyak és akár csomagok) tárolására, azok másokkal való megosztására. A páros felismerte az intézményeken belüli logisztika kontaktmentességére mutatkozó igényt, ezért az APPACK a biztonságos tárolás és az időben független átadás-átvétel érintkezésmentességének problematikáját oldja meg technikailag.
 


A Concrazy Kft. gyártó és Kele Sára tervező összefogásaként megvalósuló Repeta projekt vendéglátóipari egységekbe kínál belsőépítészeti betontárgy kollekciót a bejárattól a mosdóig, kül- és beltérre egyaránt. A geometrikus alapformákból építkező tárgyak felületét vászonként értelmezik, így építészeti múltunkból táplálkozó absztrakt alkotások díszítik a kollekció darabjait. A fenntarthatósági törekvés anyagi és eszmei síkon egyaránt tetten érhető, a kollekció neve is a körforgásosságra utal.
 


A Shape projektet életre hívó Faktum Bútor Kft. és Horváth Máté közösen egy innovatív babaszobaként funkcionáló termékegyüttest kívánnak létrehozni, amely formavilágával, átalakíthatóságával, anyagfelhasználásával, gyártástechnológiájával tűnik ki. A bútorcsalád a kreativitás, az innováció és a fenntarthatóság jegyeiben született: elemei praktikus kialakításukból fakadóan évtizedekig használhatók, és megállják helyüket a babaszobán kívül is.
 


A Gránit és Márvány Kft. és az Espiritu Consulting Kft. (Bessenyei Bettina tervező) kollaborációja, a Shango Outdoor Cooking projekt a megújuló energiaforrások felhasználásával csökkenti a környezeti terhelést. A hagyományos, kültéri főzési lehetőségek elektromos alternatívával való kiváltását célzó projekt lényege egy olyan mobil, kül- és beltéri indukciós főzősziget létrehozása és sorozatgyártása, mely jelenleg a piacon nem elérhető, technológiai szempontból így egy új innovációt képvisel.
 


A Kárpitos Partner Group Bt. és az IO Line And Round Kft. (Hevesi Annabella tervező) közös projektje egy otthoni és közületi felhasználásra szánt kárpitozott pihenőszék, a PEACH Easy Chair. A székeknél az ékszerszerűen kidolgozott, 3D nyomtatott fém idomok a szivacs mechanikai torzítása révén érik el a kívánt ergonómiai hatást – formára szabás, ragasztás vagy épp öntés helyett. A páros az egyébként környezetterhelő kárpitosipari megoldások helyett gazdaságosabb és fenntarthatóbb megvalósítást ér el az innovatív szerkezeti technológiák alkalmazásával.
 


A Multifelt Factory Kft. és a Co & Co Designcommunication Kft. (Budai Márton tervező) a KILIM tapintható lámpacsaládra nyert támogatást, amelynek az alapanyag előállításához mindössze vízre, gőzre és hőmérsékletre van szükség. A felhasználó a test- és textilszerű megjelenésnek, valamint a fényerő önálló szabályzásának révén sajátjának és egyedinek érezheti a tárgyat, a termék egyszerre válik így az ember, a design és a funkció lenyomatává.
 

„A technológiai fejlődés, a kutatás és az innováció támogatása a gazdasági növekedés és a fenntartható fejlődés három mozgatórugója. E tényezők szerepe még inkább felértékelődik egy olyan időszakban, amikor az iparági stabilitást nehezítik a gazdasági körülmények változásai. A designiparban alkalmazott innovatív megoldások és a formatervezők leleményessége révén olyan nemzetközi szinten is erős termékek jönnek létre a design LAB során, amelyek méltán erősítik Magyarország designipari pozícióját. Mindemellett a mind technológiájukban, mind formavilágukban előremutató, magyar termékek komoly hatással vannak az országimázs építésére is” – fogalmazta meg Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója a designiparban betöltött szerepét az inkubációs programnak.

A 2022-es design LAB megvalósítási fázisa augusztus elsejével megkezdődött, és 2023 január végéig tart. E félév alatt az Ügynökség egy-két havonta, helyszíni szemle alkalmával követi figyelemmel a kollaborációs folyamatot. A megvalósítási időszak legfontosabb lépései az elkészített látványtervek és műszaki rajzok finomhangolása, az anyagok és formák kikísérletezése, a sablonok, illetve tesztdarabok elkészítése, az anyag- és gépbeszerzések, valamint a gyártmánytervek elkészítése és a termékek formai fejlesztése. Az elkövetkezendő hónapokban a gyártó-tervező párosok elkészítik az első prototípusokat, amelyek értékelését követően 2023 január végére megvalósulnak a szériaérett és végleges termékek.

A harmadik alkalommal megrendezett inkubációs program során sorozatgyártási lehetőséget nyert pályamunkák hatalmas kezdőlöketet kaptak a sikeres értékesítés és az elismertség útján. A programból azonban nemcsak a nyertes pályázók profitálhattak, hiszen - még ha idén nem is sikerült támogatást nyerniük – a többi pályázó is megismerkedhetett a piacot formáló kreatív elmékkel egy inspiráló és támogató közegben. A szakmai kapcsolatok, valamint a szereplők közötti párbeszéd és tudásmegosztás tovább erősíti a hazai designszektor versenyképességét, amely összhangban áll az Ügynökség hosszútávú stratégiai céljaival, így az MDDÜ a továbbiakban is támogatni fogja az erre irányuló törekvéseket és programokat.

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Funkcionalitás és esztétika kiváló ötvözése

Funkcionalitás és esztétika kiváló ötvözése

Elkészültek az MDDÜ által indított első design LAB program párosainak szériaérett alkotásai.

Lightning design, építőipar és young talents program a MOME-n

Lightning design, építőipar és young talents program a MOME-n

MOME x MDDÜ x Market x Be Light! – tudástranszferrel erősíti szakmai kapcsolatait a designegyetem.

Támogatás-bombával hatástalanították a koronavírust a kreatíviparban

Támogatás-bombával hatástalanították a koronavírust a kreatíviparban

Az átalakuló gazdaság és a szektor visszajelzései alapozták meg a Magyar Divat & Design Ügynökség 2020-as projektjeit

Hirdetés