A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) által elindított negyedik design START mentorprogram az üzleti gondolkodás területén nyújtott szakmai támogatást az olyan feltörekvő designmárkák számára, amelyek célja, hogy további sikereket érjenek el a hazai piacon és stabilizálják vállalkozásukat. A három lépcsős mentorprogramban résztvevő formatervezők workshopok, szakmai gyakorlat és külföldi tanulmányút keretében bővíthették szakmai ismereteiket.


A Magyar Divat & Design Ügynökség 2019-ben horizontális egyeztetések, szakmai párbeszédek, valamint hazai és nemzetközi bevált gyakorlatok gyűjtését követően olyan mentorprogramot dolgozott ki, amely szakmai segítséget nyújt a tehetséges magyar designerek számára. A design START mentorprogram kifejezetten azokat a feltörekvő formatervezőket célozza, akik hazai stabilitásuk megteremtéséhez igényelnek segítséget, de a nemzetközi perspektíva is szerepel hosszútávú célkitűzéseik között.
 


Az idén negyedik alkalommal megvalósult mentorprogramban hat márka – Anett Safran, Balázs Botos Design, Kata Font Home, Norna, itthon. és Vivoid – vett részt, amelyek esetében kivétel nélkül megfigyelhető az eredetiség és a fejlődési potenciál, amelyet a program során is kamatoztatni tudtak.

Sáfrán Anett olyan porcelán használati tárgyakat, dekorációs elemeket készít, melyek a taktilitást, azaz a tapintást és az élményszerű tapasztalást helyezik fókuszba. A Balázs Botos Design fő profilként szintén porcelán alapanyagból, ékszerek és lakberendezési tárgyak tervezésével, kivitelezésével foglalkozik. A Norna tervezői olyan kültéri bútorokat alkotnak, amelyek formaviláguknak és színhasználatuknak köszönhetően nemcsak a természet szerves részei lehetnek, hanem bármely otthon meghatározó szereplőivé is válhatnak. A Kata Font Home márka a hétköznapi tárgyak, kisbútorok művészi újragondolásából született, a minimalista esztétika tervezési elveit követve úgy, hogy az előtérbe kerülő tiszta geometrikus formák mögött a funkcionális részletek rejtve maradnak, erősítve ezzel a tárgyak absztrakt megjelenését. Az itthon. tervezői kis szériás, természetes anyagokból készülő otthoni kiegészítőket alkotnak a Vajdaság kisipari hagyományira támaszkodva. A Vivoid márka moduláris technikával képzett textilstruktúrák felhasználásával készített akusztikai falburkolatokat, faliszőnyegeket, falpaneleket és designelemeket kínál.

„Negyedik alkalommal segítettük a feltörekvő bútor-és formatervezőket a hazai építkezésben, elsősorban az üzleti ismeretek átadásával és gyakorlatban elsajátítható vállalkozásfejlesztési irányokkal. A design START egy kiforrott mentorprogrammá fejlődött, amit a mentorált formatervezők pozitív visszajelzései is megerősítenek számunkra. Mindez azt mutatja, hogy a szakmai támogatásunk, az elméleti és a gyakorlati tapasztalatok ötvözése, valamint a magyar designerek egyedülálló kreativitása mérhető eredményekre váltható a piacon” – összegezte Forintos-Szűcs Anita, Magyar Divat & Design Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese a negyedik design START mentorprogram eredményeit.


A mentorprogram első lépcsőjének keretében a kiválasztott márkák szakmai workshopon és személyes one-to-one beszélgetéseken vettek részt. Olyan, a vállalkozásfejlesztéshez nélkülözhetetlen témákban bővíthették ismereteiket, mint az üzleti tervezés, a marketing, a márkaépítés, a PR és egyéb kommunikációs eszközök, a digitális technológiák és a finanszírozás. A design START második szakaszában a mentoráltak az általuk választott prominens hazai gyártónál vagy tervezőnél tölthették el kéthetes szakmai gyakorlatukat, mely során fejlesztési céljaikhoz és vállalkozásuk sajátosságaihoz igazodva segítették őket a fogadó gyártók/tervezők a vállalkozásvezetés különböző területeire vonatkozó praktikus gyakorlati tudás, valamint gyártási fortélyok átadásával.

A design START program zárásaként a résztvevők egy külföldi tanulmányúton vettek részt Eindhovenben, ahol Észak-Európa egyik legnagyobb designeseményére, a Dutch Design Weekre is ellátogattak. Az október 24-27. között megvalósult utazás keretében több, nemzetközileg elismert stúdiót is felkerestek a mentoráltak: többek között a holland dizájn egyik legkiválóbb nevével, a Kiki and Joost tervezőpáros alkotásaival is megismerkedtek, Amszterdamban pedig az eklektikus, lázadó és kifinomult stílusáról ismert Moooi stúdiót is felfedezték.
 


A negyedik design START mentorprogramban résztvevő tervezők visszajelzései alapján a szakmai workshopokon kapott elméleti tudás és gyakorlati feladatok segítették új szemszögből láttatni velük saját márkájukat, vállalkozásukat. A magyar gyártóknál / tervezőknél eltöltött kéthetes szakmai gyakorlat betekintést engedett a fogadó vállalkozások mindennapjaiba, és abban támogatta a mentoráltakat, hogy célzottan tehessék fel a vállalkozásfejlesztési céljaikkal kapcsolatos kérdéseiket. A színes és mozgalmas hollandiai tanulmányút igazán inspirálóan hatott a feltörekvő magyar tehetségekre a különböző irányzatokat és tevékenységi köröket képviselő stúdiók szemléletének és munkafolyamatainak megismerése, valamint a személyes kapcsolatok építése tekintetében.
 

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Támogatás-bombával hatástalanították a koronavírust a kreatíviparban

Támogatás-bombával hatástalanították a koronavírust a kreatíviparban

Az átalakuló gazdaság és a szektor visszajelzései alapozták meg a Magyar Divat & Design Ügynökség 2020-as projektjeit

Letette a névjegyét a 360 Design Budapest

Letette a névjegyét a 360 Design Budapest

A kiállítást a Budapest Design Week keretében rendezték meg először, de még nem maradtál le semmiről. 

A trenddiktáló márkák kitüntetett helyén szerepeltek a magyar tervezők a Maison&Objeten

A trenddiktáló márkák kitüntetett helyén szerepeltek a magyar tervezők a Maison&Objeten

11 hazai márka vett részt a párizsi rendezvényen, és mutatkozott be a Today Signature hallban.

Hirdetés