Hirdetés

Nemsokára indul a KUKU forgalmazása.

Hirdetés

Az elmúlt évtizedekben mintha nem vettük volna túl komolyan a madarak szerepét a környezetünkben. Szétszórják a magokat, megóvnak bennünket a betegségterjesztő rovaroktól, és ki tudja még, milyen új kórokozók jelennek majd meg a klímaváltozással, amikor is nagy szükségünk lesz szárnyas barátaink segítségére. A rovarok elleni biológiai védekezésben és a számuk természetes módon történő csökkenésében ugyanis mind-mind óriási szerepet kapnak a madarak. Ezért is nagyon fontos Marco Antonio Barba Sánchez designer KUKU névre keresztelt madárháza, amely funkcionális és fenntartható megoldást kínál a madarak élőhelyének megőrzésére.

A bolygónk egyelőre nem minden esetben veszi komolyan a madarak jelentőségét. Magyarországon drasztikus mértékben csökken a fecskepopuláció száma például azért, mert magányszemélyek és intézmények leverik a fészkeiket, elzavarják őket. A jelenség azonban nem csak hazánkban jellemző és nemcsak ez okozza számuk csökkenését, de szerencsére a designerek közül is egyre többen keresik a megoldást a problémára. A KUKU a madarak védelme mellett a szaporodásuk elősegítésére is fókuszál olyan városi környezetben, ahol természetes módon nem képesek fészket rakni. 

„A világ 10 000 madárfajából 1200-at kihalási veszély fenyeget, ezt többek között a városok és a mezőgazdaság növekedése okozza. Egyszerűen megöljük őket" - vázolt sötét képet a helyzetről Marco Antonio Barba Sánchez egy tweetben. 

Az állatvédelem mellett a designer motivációja a természet szeretetéből fakad, így fenntartható anyagokból tervezte meg a madárházat. Olyan geometriai formát álmodott meg, amely a madarak számára elengedhetetlen napot szimbolizálja, és amely lehetővé teszi a ragadozók elleni védelmet. A KUKU a fakitermelés és a városiasodás problémáit nem fogja megoldani, ellenben a tervező bízik benne, hogy otthont teremthet a kritikus helyzetben lévő madaraknak. A mexikói Marco Antonio Barba Sánchez stúdiója, a Marco Barba Design a fenntartható formatervezésre összpontosít, ezért számos díjjal jutalmazták. A termék nemsokára piacra kerül, ha valakit érdekel, itt tud feliratkozni és értesítik, ha elindult a forgalmazás. 

Ha érdekel benneteket egy francia tervező rovaroknak indított hotellánca, szintén az állatvédelem fonalára felfűzve, akkor itt olvashattok róla.

Forrás: KUKU
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy madárház, amelyet a

Egy madárház, amelyet a "sivatagi modernizmus" építészete ihletett

Konkrétan Palm Springs házai. 

Lehet-e egy múzeumi kiállítás virtuálisan ugyanolyan jó, mint élőben?

Lehet-e egy múzeumi kiállítás virtuálisan ugyanolyan jó, mint élőben?

A Szentendrei Skanzen digitális kiállítása kapcsán Vereczkei Döme gyártásvezető mesélt a tapasztalatairól.

Multifunkciós terek: a HubHub co-working irodája a Király utcában

Multifunkciós terek: a HubHub co-working irodája a Király utcában

A jó érzékkel kialakított terek elősegítik a jól működő innovatív közösség fejlődését, ezáltal pedig olyan munkakörnyezetet teremtenek, amelyben mindenki otthonosan érezheti magát.

Hirdetés