Alvar Aalto munkásságát az egyszerűség, kombinálhatóság, funkcionalitás és a fa, mint alapanyag jellemezte. A Designtörténelem rovat hatodik főszereplője az Artek Armchair 406.

 

Korábbi Designtörténelem rovatunkban ismertettük már Alvar Aalto és az Artek munkásságát. Az 1935-ben alapított, nemes célok által vezérelt cég megálmodói létrehoztak egy nyilatkozatot, amelyben ábrákkal illusztrálva meghatározták a vállalat alapköveit.

Három fő irány határozta meg a vállalatot: modern művészet; ipar és belsőépítészet; propaganda. Ez a manifesztum a mai napig egyértelműen tükrözi az Artek céljait és bizonyítja, hogy az alapítók szándékai jócskán túlmutattak a klasszikus értelemben vett kereskedelmi elvárásokon. 

A kiáltványban foglaltakkal a mindennapi élet javítását, a művészetek egybeolvasztását és a modernizmust teremtette meg a négy alapító.

Alvar Aalto

Az Artek Manifesztumban megfogalmazott célok gyakorlatba való átültetése érdekében 1936-ban létrejött az első Artek Store, ami záros határidőn belül nemzetközi sikerre tett szert és a mai napig kulturális központként funkcionál. 

A művészetek összeolvasztása közvetlenül az Artek Store mellett megnyitott Artek Galériában valósult meg, ahol úttörő művészeket ismertettek a finn társadalommal Artek bútorok, kiegészítők és világítás társaságában. Az 1990-es évekig számos finn és nemzetközi szinten elismert művész kiállítását mutatták be az Artek Gallery-ben, folyamatosan edukálva az arra fogékony embereket.

Alvar Aalto munkásságát az egyszerűség, kombinálhatóság, funkcionalitás és a fa, mint alapanyag jellemezte. Az Armchair 406 is kiválóan illeszkedik ebbe az irányzatba.
 


Alvar Aalto 406 fotele az egyszerű eleganciát a kényelemmel ötvözi. Mivel a fa az idő múlásával változik, a karfák egyetlen darabból készülnek, amelyet aztán kettévágnak, így biztosítva, hogy a szék az idő múlásával is tökéletesen stabil maradjon. A konzolos nyírfa váz és a vászonból készült hevederes ülés nagyfokú kényelmet biztosít: a természetes anyagok idomulnak a testhez, miközben egy szilárd és stabil ülőfelületre számíthatunk.

A pihenés ebben a klasszikus megjelenésű fotelben garantált. Az Armchair 406 egyszerű megjelenésének köszönhetően szinte bármilyen enteriőrbe beilleszthető, alkalmazkodva a többi berendezéshez. 
 

 

 

POINT BUDAPEST | Web | Facebook | Instagram


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Artek | utazó kiállítás (X)

Artek | utazó kiállítás (X)

Art & Technology.

Hirdetés