Ilmari Tapiovaara korának egyik legnagyobb belsőépítésze és tervezője volt. Gyakran mondják, hogy megragadta a finn identitás lényegét, és több tucat ikonikus tárgyat alkotott, amelyek a mai napig népszerűek. A Designtörténelem rovat ötödik főszereplője az Artek Mademoiselle Chair.
 

Ilmari Tapiovaara


Ilmari Tapiovaara 1937-ben diplomázott a helsinki Központi Iparművészeti Iskola Bútortervezési Tanszékén. Tanulmányai befejezése után Le Corbusier párizsi irodájában dolgozott asszisztensként, majd az Asko Oy művészeti igazgatója és tervezője lett, amely akkoriban Finnország egyik legnagyobb bútorgyártója volt.

Tapiovaara hosszú karrierje során nem volt hajlandó a hagyományos bútortervezés határain belül maradni. Az érdeklődési köre éppoly széles volt, mint a tehetsége: a faszobroktól kezdve a filmplakátokon és grafikákon át, a szaunakályhákig és evőeszközökig – még hordozható grillsütőt is tervezett. Felfedező elméjével és kézműves lelkével mindig új megoldásokat keresett a mindennapi tárgyak tökéletesítésére. A Designtörténelem rovat ötödik főszereplője az Artek Mademoiselle Chair.
 


Az Arteket 1935-ben Helsinkiben alapította négy fiatal idealista: Alvar és Aino Aalto, Maire Gullichsen és Nils-Gustav Hahl. Az alapítók radikális szellemiségének megfelelően az Artek a mai napig innovatív szereplője a design világnak.

Termékpalettája finn mesterek és vezető nemzetközi tervezők által tervezett bútorokból, világítótestekből és kiegészítőkből áll, melyek a világosság, a funkcionalitás és a költői egyszerűség megtestesítői.
 


Az Artek név a „művészet” és a „technológia” szintézise, melyek a nemzetközi modernista mozgalom központi fogalmai. A modernizmus célja e két szféra gyümölcsöző egyesülése volt, és ugyanez a törekvés vezérelte az Artek alapítóit is a cég elnevezésekor.

Tapiovaara rajongott Alvar Aalto munkásságáért és saját munkáit is Aalto alkotói filozófiája szerint igyekezett megalkotni. Jellemző az általa tervezett bútorokra a hamisítatlan funkcionalizmus kéznyoma, valamint mindegyikből többféle változat is készült.
 


A Mademoiselle pihenőszéket Ilmari Tapiovaara 1956-ban tervezte, és az Artek azóta is rendületlenül gyártja a gyermekkorunkat idéző ülőalkalmatosságot. A szék tömör nyírfából készül, és kifejezetten otthoni használatra lett kifejlesztve. Az ősrégi konstrukciós módszer alapján gyártott küllőtámlás megoldás feltűnő kontrasztot alkot az ülés lágyan lekerekített élének sima, modernista íveivel. A Mademoiselle megalkotásakor Ilmari Tapiovaara tervező a hagyományos finn székekből merített ihletet, majd saját modern tervezési megközelítését alkalmazta. A bútor hintaszékként is kapható.
 

 

POINT BUDAPEST | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kétlépcsős mentorprogram támogatja a magyar feltörekvő és piacérett formatervezőket

Kétlépcsős mentorprogram támogatja a magyar feltörekvő és piacérett formatervezőket

A design START és a design SPEED program keretében.

KAS Műhely Kerámia Kiállítás és Vásár a Fabrikában

KAS Műhely Kerámia Kiállítás és Vásár a Fabrikában

Bartis Kata korábban még nem látott kerámiáit is bemutatja június 19-én 12 és 17 óra között.

Hirdetés