Gaudí barcelonai épülete 2000 m2 új térrel bővült.

A Barcelona központjában lévő, 1904-ben épült Casa Batlló átfogó felújításon esett át. A munkálatok egyik legérdekesebb része, hogy Antoni Gaudí épületének belső tere 2000 m2-rel bővült, többek között Kengo Kuma tervei alapján. A felújítást a házat a 90-es évek óta birtokló Bernat család újíttatta fel.

Két új térrel bővült az UNESCO világörökség részét képező Casa Battló, mindkettőben meghatározó az innováció, a technológia és az okos eszközök.

„Látni, hallani, tapintani és szagolni is lehet, ahogy Gaudí szellemisége és ennek mágikus háznak a története életre kel” – ígéri az épület honlapja. Az új „10D Experience” kiállítási tér Gaudí alkotási folyamatát mutatja be, természetesen a technika segítségével. Miguel Alonso audiovizuális producer ezer képernyőből álló installációt készített, amelyen az építészről szóló filmek futnak.

Kuma alumínium függönye – Fotó: Casa Battló/Facebook

Az épület organikus formájához Kengo Kuma irodája egy 164 ezer négyzetméteres, aluminium láncokból álló hálófüggönyt tervezett. Kuma installációja az átriumot díszítik és egy új lépcsőt, amely összeköti a földszintet az alagsori, egykori szénbunkerből létrehozott új kiállítóterekkel.

A japán sztárépítész függönye a spanyol Kriskadecor’s cég alumínium láncaiból készült, és Gaudínak a ház belső tereiben alkalmazott szimbolikus fényhasználata előtt tiszteleg. A háló magába foglal egy, az épület mind a nyolc szintjén végigfutó vészlépcsőt is. A máskülönben sötét térben a Mario Nanni designer tervezte világítás fényei visszaverődnek a fémláncokról, különleges csillogást produkálva.

Fentről lefelé, a szenespince felé haladva a függöny világosabb árnyalatúról fokozatosan feketére változik, utánozva, ahogy a napfény beszűrődik egy belső udvarba.

„Elképzeltük ezt a teret alumínium függönyökbe öltözve – magyarázta Kuma –, ahogy halászhálóként gyűjtik be a fényt, és megmutatják nekünk minden formáját: fényességet, sziluetteket, árnyakat. Ily módon, mellőzve minden más anyag használatát és megszüntetve a sötét doboz jelleget, beszélhetünk a fényről, és csakis a fényről.” 

A láncokat a változatos lejtésű mennyezetre, illetve a lépcsők alá függesztették fel. A láncok pontos elhelyezkedését és hosszát, valamint a teljes mintázatot egy számítógépes program segítségével számolták ki. 

A mostantól látogatható alagsorba vezető lépcsőt a londoni  Ancient & Modern cég tervezte, és 13 tonna csiszolt fekete márványból készült. A márványt a lépcső aljára faragták állatformákat megidézve, Gaudí saját beavatkozásaira reflektálva.

A Casa Batllót eredetileg Emilio Sala Cortés (Gaudí egyik mestere) tervezte 1877-ben, amikor Barcelona egyik fontos új ütőerének kialakításakor. Josep Batlló y Casanovas textiliparos, akinek több gyára is volt a városban, 1903-ban vásárolta meg az épületet, és megbízta Gaudít a homlokzat, a belső udvar és a belső terek átalakításával, teljes szabadságot adva neki. Gaudí a korszak legjelesebb kézműveseivel dolgozott együtt, hogy magát a házat is műalkotássá varázsolja, díszítésként kovácsoltvasat, követ, fát, ólomüveget és kerámia burkolatokat is alkalmazva. Végül két év alatt teljesen átalakult az épület, a művészi munkák mellett falakat is mozgattak, így a ház funkcionálisan is sokkal jobban megfelelt a korszak elvárásainak, mint a városbéli társai.

Az épület 1950-ben került ki a Battló család tulajdonából, majd több váltás után 1990-ben vette át a jelenlegi gazda, a Bernat család. Akkor is felújították a házat, amely 1995-ben lett újra látogatható. Az elmúlt hónapokban, miközben az épületet részben a járvány, részben a felújítás miatt zárva tartották, egy helyi designer, Max Enrich lámpaszobrokat készített a belső térbe.

Gaudí legelső lakóháza, a szintén barcelonai Casa Vicens ugyancsak alapos renováláson esett át az elmúlt években, és 2017 -ben nyitották meg újra a nagyközönség előtt.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hiánypótló könyv készült Gaudí munkásságáról

Hiánypótló könyv készült Gaudí munkásságáról

Az "Építészet Dantéja" nélkül Barcelona nem lenne az, ami.

Milyen lehet egy turistalátványosságban élni?

Milyen lehet egy turistalátványosságban élni?

A barcelonai Casa Míla egyik lakója meglepő részleteket árul el.

Végre befejeződhet a Sagrada Família

Végre befejeződhet a Sagrada Família

Építési engedélyt kapott a Sagrada Família több mint 130 évvel a munkálatok kezdete után.

Hirdetés