Az "Építészet Dantéja" nélkül Barcelona nem lenne az, ami.

Szinte lehetetlen összeszámolni, hány építész járult hozzá ahhoz, hogy a városok elnyerjék jelenlegi formájukat, közülük az egyik legnagyobb hatású kétségtelenül Antoni Gaudí. Barcelona Gaudí nélkül nem lenne ma az, ami: színes és innovatív, formás és fényes, a mester mindegyik épülete egy-egy történetet mesél el. A páratlan életművet Rainer Zerbst művészkritikus a Gaudí. The Complete című könyvben foglalta össze.

Casa VicensCasa Batlló

A könyv 368 oldalon keresztül tárja elénk Gaudí zsenijét, a folyamatot, amelyben az építész a természet, a vallás és az új anyagok innovatív kombinációjával létrehozta saját, egyedi stílusát. Ezt az eredetiséget egyébként Gaudí azzal magyarázta, hogy

az eredetiség a dolgok eredetéhez való visszatérésből fakad, emellett pedig állandó kísérletezésre van szükség a legmegfelelőbb forma megtalálásához. 

A könyvben a korai munkáitól kezdve (Casa Vicens) eljutunk egészen a Goerge Orwell által a világ legförtelmesebb épületének titulált Sagrada Familián át a Güell Parkig és a Casa Batlló-ig. A műveihez felhasznált kerámiákkal, üvegekkel és csempékkel teljesen új irányt adott az építészetnek, és kiemelkedő volt abban is, hogy legtöbb művéhez ő maga készítette a belsőépítészeti munkákat, bútorokat. A természet iránti alázata és szeretete megnyilvánult abban az elhíresült mondatában is, hogy „a könyveknél többet ér, ha közvetlenül a természetet tanulmányozzuk.” 
Güell Park

Már akkor úttörője volt az újrahasznosításnak, amikor a fogalom még nem is létezett, hiszen a szecessziós stílusú Güell-házhoz számos olyan kerámia darabot és eltört kávéscsészét használt fel, amelyeket egyébként kidobtak volna. 

A könyv Rainer Zerbst művészkritikus szövegét tartalmazza, fényképeket, valamint eredeti rajzokat és terveket is felvonultat, lehetővé téve az építészet szerelmeseinek, hogy egyedülálló perspektívából ismerhessék meg az építész alkotói folyamatát. A könyv emellett egyfajta vizuális Barcelona útikalauzként is szolgál, amellyel bejárható a város legkedveltebb helyszíneinek egy része. Zerbst szerint a könyv segítségével felfedezhetjük, az "Építészet Dantéja" hogyan formálta látomásait valósággá Barcelona utcáin úgy, hogy közben minden részletre és anyagra gondosan odafigyelt.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Balaton-felvidék tájba simuló népi építészete

A Balaton-felvidék tájba simuló népi építészete

Megjelent Krizsán András és Somogyi Győző könyve.

Az anyag fétise

Az anyag fétise

Branczik Márta zsebkönyve a brutalizmusról a 10+1 Budapest sorozat nyitó darabja.

Utazás a fotelből

Utazás a fotelből

Új könyv a brit modernizmusról.

Hirdetés