Brutálbeton-dekor

A Vaust Studio beton és nyers alumínium kombinációjából álló termékkollekcióját Berlin ötvenes évekbeli, robosztus építészete ihlette.

„Total Exposion” néven mutatta be új kollekcióját a berlini illetőségű, a belsőépítészeten és tárgytervezésen túl kreatív ügynökségként is működő Vaust Studio. A gyűjtemény forma- és anyagvilágát Berlin második világháborút követő brutalista építészete ihlette. Ennek megfelelően darabjait nyersbeton és alumínium vegyes-párosa alkotja, a kollekcióban a vázáktól kezdve az asztalkákon át a függesztett lámpákig sokféle tárggyal találkozhatunk.

 

 

„A berlini brutalista építészet darabjai egyedi formanyelvükön és tömegkompozíciójukon túl egyfajta nyers befejezetlenséget sugároznak. Ez a téma manapság nagyon divatos a belsőépítészeti esztétikában” – vallják az építészek.

„Ha közelebbről megvizsgáljuk a stílus különböző épületeit, egy nagyon jellemző alapanyagot, találunk: a durva adalékos, látszó betonfelületeket. A zsaluzat elbontása után a beton felső rétegét lemosták, így láthatóvá vált az adalékot alkotó kavicsok felülete, szerkezete, ez a látvány a beton »alapreceptjének« változtatásával könnyen módosítható” – írják a stúdió termékismertetőjében.

 

A tervezők a beton tanulmányozása során kifejlesztették a saját verziójukat: ebbe már nem a hagyományos kavicsot, hanem olasz márványkavicsot használtak fel adalékként. A végeredmény meleg bézs árnyalatú, terrakotta tónusú, elegáns anyag lett. Az alapvetően hideg-rideg tárgyak az új színvilágnak és a nyers textúrával párosuló formáiknak köszönhetően bármely enteriőrbe képesek egy kis melegséget vinni.

 

 

A „Total Exposure” sorozat hét beltéri terméket foglal magában. A tárgyak egyszerű formavilága hangsúlyos anyagszerkezettel és egyedi arányokkal párosul. A felhasznált durva felületű beton és a gondosan megmunkált, szálcsiszolt alumínium kettőse különleges, mégis harmonikus párost alkot. A kollekció egyes darabjai kizárólag alumíniumból készülnek, és meglehetősen letisztult világot képviselnek, míg más tárgyak az anyag rusztikusságát, darabosságát, tökéletlen esendőségét hangsúlyozzák, a betonból kitüremkedő nagyobb darab kavicsok révén.

 

 

A Vaust Studio elmondása szerint a „Total Exposure” sorozat egyfajta tisztelgés a szeretett város, Berlin, és annak izgalmas, kulturálisan is értékes anyaga előtt. A termékpaletta célja, hogy ennek az egykor Berlin-szerte széles körben alkalmazott, de mára már-már elfeledett anyagnak a reneszánszát megteremtse. Jó úton járnak.

 

 

Vaust Studio | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: designbom

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Három vallás kerül egy fedél alá a berlini Egy Házban

Három vallás kerül egy fedél alá a berlini Egy Házban

A keresztény templomból, zsinagógából és mecsetből álló épület egy központi találkozóhely köré rendeződik majd. 

Október végén megnyílik az új berlini repülőtér

Október végén megnyílik az új berlini repülőtér

A Berlin Brandenburg Airport kilencéves késéssel kezdi meg működését.

Hirdetés