A Design Hét Budapest díszvendége idén Dánia, mely alkalomból a Dán Nagykövetség három designfilmet mutat be a hazai közönségnek. 

Idén ötödik alkalommal ünnepelték világszerte a boldogság napját, miután az ENSZ Közgyűlése március 20-át a boldogság nemzetközi napjának nyilvánította, hangsúlyozva, hogy „a boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja”. Dánia 2012 óta háromszor nyerte el a világ legboldogabb országa címet, és rendre az élmezőnyben szerepel az ilyen és ehhez hasonló listákon. A Dán Nagykövetség 2017 őszén változatos programokon keresztül ered a dán boldogság nyomába.

Dániát gyakran nevezik a világ legboldogabb országának, legutóbb 2016-ban az egyes országok általános boldogságát vizsgáló jelentésben (World Happyness Report). Ezzel Dánia harmadszor végzett az élen az ENSZ 2012-ben bevezetésre kerülő listáján, 2017-ben pedig az előkelő második helyet szerezte meg. De vajon miért boldogabbak egyes társadalmak a többinél? Erre a kérdésre ad választ a Boldog dánok nevű tárlat, melyet Kirsten Geelan nagykövet nyit meg 2017. október 3-án 18:30-kor a Premier Kultcaféban. A kiállítás, mely része a Design Hét hivatalos programjának, október 31-ig látogatható.

Az est vendége a jóllét, a boldogság és az életminőség okait és hatásait vizsgáló koppenhágai Boldogságkutató Intézet elemzője, Michael Birkjær, akit elsősorban az egyenlőtlenség, a társadalmi fenntarthatóság és a jó közérzet kérdésköre foglalkoztat. A dán boldogságkutató angol nyelvű prezentációja után válaszol a közönség kérdéseire. Előadását Søren Balle alkotásának, a Holdhalnak a vetítése követi, mely a tavalyi Skandináv Filmfesztivál egyik sikerfilmje volt. A film főhőse a középkorú Kesse, aki halászként keresi a kenyerét egy szeles észak-jütlandi kisvárosban, ahogy hajdanán az apja és a nagyapja. A halászati törvények változása azonban már-már ellehetetleníti a helyiek megélhetését, és Kessének is döntenie kell: folytatja megszokott életét, vagy elölről kezd mindent. A programra a belépés ingyenes.

A dán boldogságnak szentelt estét Loke Rahbek, alias Croatian Amor 22:15-kor kezdődő koncertje zárja a Lärmben.  A koppenhágai Posh Isolation alapító, Damien Dubrovnik tag és kísérleti zenész szólóprodukciója az Ultrahang Fesztivállal együttműködve jön létre. A jegyár 2000 Ft.

A Design Hét Budapest díszvendége idén Dánia, mely alkalomból a Dán Nagykövetség három designfilmet mutat be a hazai közönségnek. Dán designon nemcsak szép bútorokat értünk, hanem többek közt élhető városokat, közösségi tereket, zöld parkokat, ember- és környezetbarát városi arculatot is. A vetítéssorozat 2017. október 9-én indul a Fugában Kaspar Astrup Schröder legújabb, Big Time című alkotásával. A film hat éven át követi a sztárépítész Bjarke Ingelst, aki élete eddigi legnagyobb projektjén, a New York-i W57 toronyházon és a World Trade Center 2-es blokkjának építésén dolgozik. Intim betekintést enged a dán építész innovatív gondolkodásába, és a küzdelembe, melyet saját egyéniségének megtartása érdekében folytat, miközben igyekszik élhetőbb hellyé tenni a világot.

Børge Mogensen egyike a legkiválóbb dán bútortervezőknek. 1972-ben bekövetkezett halála után is jeles és inspiráló képviselője a skandináv esztétikának. Bútorai az aukciós házak kedvenc tételei, és a mai napig megtalálhatók a dán háztartásokban. Casper Høyberg Designs for Life című dokumentumfilmje bemutatja a design remekművek mögött álló ember történetét, s egyúttal személyes portrét fest a mester- és magánemberről, aki tanúja volt Dánia II. világháború utáni gazdasági és kulturális fellendülésnek. Abban az időszakban volt a skandináv design egyik meghatározó alakja, amikor az nemzetközileg ismert fogalommá vált. Az október 11-én tartott vetítés helyszíne a Hygge Kávézó a Bálnában.

Az egyik leginkább környezettudatos hazai kulturális intézmény a Klebelsberg Kultúrkúria, ahol október 13-án 18 órától olyan öko-design és alive design divat kollekciók kerülnek a kifutóra, mint a dán környezettudatos divatmárka, az AMOV Apparel és a magyar Eco-Design Team által egyedi technikával létrehozott exkluzív élőnövény öltözékek, kiegészítők és ékszerek. A divatipar köztudottan az egyik legszennyezőbb iparág.  A 2015-ben alapított dán AMOV Apparel márkát az ökológiai szempontok figyelembevétele, a felelősségteljes gyártás, a természetes alapanyag-használat és az újrahasznosítás jellemzi. A divatbemutatót Mikala Krogh Cities on Speed: Cairo Garbage című dokumentumfilmjének vetítése követi Kairó guberálók lakta külvárosáról, ahol hegyekben áll a hulladék. A szemétről természetesen a város minden lakosának megvan a maga véleménye. Azt azonban senki nem tudja megmondani, hogyan is kellene orvosolni a problémát. A városvezetés végül egy olasz céget bíz meg, hogy vessen véget az áldatlan állapotoknak. 

A dokumentumfilmeket eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük. A 18:30-kor kezdődő vetítésekre a belépés ingyenes. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik. 

Idén Európa egyik kulturális fővárosa a dán Aarhus, melynek programja három tradicionális dán értékre épül: fenntarthatóság, sokszínűség, demokrácia. Mottója – a „Let’s rethink”, vagyis „Gondoljuk újra” – arra buzdítja a társadalmat, hogy átértékelje a köznapi gondolkodást, válaszul folyamatosan változó világunkra. Aarhus apropóján Dániába kalauzol el bennünket Szederkényi Olga az Egy csésze Európa c. beszélgetéssorozat november 16-ai állomásán az Európa Pontban. A résztvevők kóstolót kaphatnak a dán kultúrából és gasztronómiából, de megismerkedhetnek a dánok lelkivilágával is. A 18 órakor kezdődő beszélgetést a Boldog dánok című kiállítás színesíti.

Dán designfilmek: Big Time
Dán designfilmek: Designs For Life – Børge Mogensen 
Dán designfilmek: Cities on Speed: Cairo Garbage

2017. október 3. – 2017. november 16.
Helyszínek:
Premier Kultcafé (1085 Budapest, Üllői út 2-4.) 
Lärm (1073 Budapest, Akácfa u. 51.)
FUGA Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.)
Hygge Kávézó, Bálna (1093 Budapest, Fővám tér 11-12.)
Klebelsberg Kultúrkúria (1028 Budapest, Templom u. 2-10.)
Európa Pont, Millenáris (1024 Budapest, Lövőház u. 35.)

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A fa lesz az új beton Dániában is, és még a fecskékre is gondolnak

A fa lesz az új beton Dániában is, és még a fecskékre is gondolnak

Fa lakópark és fa lakónegyed - Dánia gőzerővel halad előre az ökológiai lábnyom csökkentése terén.

Dániában a szél termeli meg a felhasznált áram felét

Dániában a szél termeli meg a felhasznált áram felét

Dánia teljes áramigényének a 47 százalékát szélerőművek termelték meg tavaly. És még nagy tervek vannak.

Síneken költöztették el a világítótornyot

Síneken költöztették el a világítótornyot

A 120 éves toronynak problémát okozott volna a tengervíz, de a dánok ezt nem várták meg.

Hirdetés