Hirdetés

A Bauhaus és Moholy-Nagy László előtt tiszteleg a Google, és bemutatja az iskola hétköznapi életre gyakorolt hatását.

Hirdetés

Idén százéves a Bauhaus, a 20. század első felének legjelentősebb művészeti intézménye. A jeles évfordulót rengeteg kiállítással, új kutatással, Walter Gropius lámpájának újragyártásával, Paul Klee jegyzeteinek publikálásával, városi sétával ünnepeltük, készült egy Bauhaus 100xOCTOGON by Tipton szemüvegkeret is. Természetesen a Google sem maradhat le: rengeteg információt tett hozzáférhetővé, elsősorban az iskola hétköznapi életre gyakorolt hatását bemutatva. 

A Bauhaus 100. születésnapja és az eszme előtt tisztelegve a Google Arts & Culture a Bauhaus Alapítvánnyal együttműködésben hozzáférést biztosít az ikonikus intézmény legnagyobb digitális gyűjteményéhez, illetve egyedülálló 3D- és AR-élmény segítségével életre kelti a vizuális Bauhaus dizájnt.

A Google Arts & Culture Bauhaus Everywhere című gyűjteménye keretében olyan németországi, indiai és egyesült államokbeli partnerekkel működik együtt a Google, mint a Solomon R. Guggenheim Múzeum, vagy a Getty Kutatóintézet, de tiszteleg Moholy-Nagy László előtt is, aki az iskola egyik legmeghatározóbb tanárának számított.

Ahogy Moholy-Nagy fogalmazott, a tervezés „nem foglalkozás, hanem magatartás”. A Google nem csak azt igyekszik megmutatni meg, hogy a Bauhaus mindenütt jelen van, hanem azt is, hogy mindenkinek szól. Külön kis videó mutatja be a Bauhaus építészetre, textil-, ruha- és bútortervezésre gyakorolt hatását. Megmutatja, milyen lehetett a legendás iskolában tanulni, rengeteg épületbejárást, túrát kínál.

Két területen pedig kiemelkedő, amit a Google kínál:

  • Nagyméretű digitalizált felvételek (Art Camera, Tabletop Scanner) több ezer, Bauhaus stílusban készült tárgyról
  • A kiterjesztett valóság, azaz az Augmented Reality technika és Bauhaus szakértők segítségével olyan struktúrák képét alkotta meg, amelyekről álmodtak ugyan, de nem valósultak meg. Három egyedi modellt lehet kívülről és belülről is megismerni így.Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új Bauhaus iskola létrehozását kezdeményezi az Európai Bizottság

Új Bauhaus iskola létrehozását kezdeményezi az Európai Bizottság

Az építészetnek meg kell újulnia, fenntarthatóbb épületeket kell tervezni, ennek ösztönzésére pedig kell egy közös alkotói tér.

Eladó Breuer Marcell egyik legfontosabb épülete

Eladó Breuer Marcell egyik legfontosabb épülete

A „Breuer on the Hudson” becenevű házat Breuer egy művész házaspárnak tervezte. 

Mies van der Rohe stílusában tervezett tribünt egy olasz építésziroda

Mies van der Rohe stílusában tervezett tribünt egy olasz építésziroda

A focipályához tartozó lelátót egy berlini múzeum ihlette.

Hirdetés