Hirdetés

Brutálsemleges

Az Armstrong Gumigyár egykori épülete designhotelként született újjá.

Bauhaus szellemében alkotó építész és bútordesigner, a magyar származású Marcel Breuer 1968-ban tervezte meg az Armstrong Gumigyár brutalista épületét. A Connecticut állambeli New Havenben lévő betontömb kilencemeletes, eredeti funkciójában kutató-fejlesztő műhelyeknek és irodáknak adott otthont. A több mint két évtizeden át elhagyatottan álló épület boutiquehotelként, Hotel Marcel New Haven - Tapestry Collection by Hilton néven nyitotta meg újra kapuit. Átépítési-felújítási munkálatait saját beruházásként a Becker&Becker vállalat végezte.

 

 

Az 1950 óta működő Becker&Becker cég Bruce Becker vezetésével kihasználatlan épületek „felélesztésén”, városi helyszínek átalakításán, új közösségi terek megformálásán munkálkodik, így a hotelprojekt feladata kézenfekvő volt számukra. A felújítási munkálatok első része az épület azbesztmentesítése volt, amelynek áldozatul esett az eredeti beltér nagy része is. A Becker&Becker fenntarthatóságot szem előtt tartó megközelítésével a régi alapokon nettó semleges épületet hozott létre: a hotel képes annyi energiát megtermelni, amennyire az üzemeléséhez szükség van.

 

 

A létesítmény elhelyezkedése több szempontból is igen előnyös: nemcsak ez a Union Station állomáshoz legközelebb eső szálláshely, de a Yale West kampusza is autóval könnyen megközelíthető távolságra van tőle. Ráadásul kilenc emeletnyi magasságának köszönhetően, felsőbb szintjeiről New Haven kikötőjére és belvárosára is páratlan kilátás nyílik.

 

 

Az enteriőr tervezését a szállodafelújítás területén nagy tapasztalattal bíró, brooklyn-i Dutch East Design jegyzi. Itt az irányvonalat szintén a Bauhaus adta, de ezúttal annak női képviselői kerültek fókuszba. Így került minden egyes szobába Breuer Anni Albers által „átöltöztetett” klasszikus Cesca széke, valamint a brooklyn-i Cory Siegler egy-egy geometrikus mintájú, steppelt fali szövete. A textilek körkörös mintázata tökéletes összhangban van a Dutch East mintázott terrakotta burkolólapjaival és szoborszerű, rácsos lámpatesteivel, valamint Howardena Pindell nyomatával is.

 

 

A Dutch East Design a belső designnal a kemény külső puha ellenpontozását célozta. A travertin burkolat, a terrakotta lapok és a tölgy melegséggel töltik meg a hotel közösségi tereit. Az ablakkereteket keményfából gyártotta újra a Stickley Furniture, a luxuslakosztályok emeletén a padlótól a mennyezetig érő, eredeti fapaneleket azonban megtartották. A kilencedik emeleten rendezvényterek kaptak helyet, de a szint némi meglepetést is tartogat: a Becker&Becker felnyitotta és beüvegezte a fűtés és elektromos hálózat központi helyiségét, valamint egy belső udvart is kialakított, hogy felülről beeső, természetest fényt juttasson az épületbe.

 

 

Hotel Marcel a fenntartható működésével, nettó semlegességével, LEED Platinum minősítésével igazi iránytű lehet az Egyesült Államok energia- és szállodaiparában. Az áttörés pedig, úgy tűnik, már elkezdődött.

 

 

Becker&Becker Web
Dutch East Design 
Web | Instagram

 

 

Forrás: ArchDailiy

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Brutálsemleges

Brutálsemleges

Az Armstrong Gumigyár egykori épülete designhotelként született újjá.

Csatlakozz az OCTOGON csapatához

Csatlakozz az OCTOGON csapatához

Értékesítési munkatársat keresünk!

Építészek új utakon | Vidó Nóri

Építészek új utakon | Vidó Nóri

Új sorozatunkban azokat az alkotókat mutatjuk be, akik bár építészként indították karrierjüket, új utakat keresve, más-más kreatív területen találták meg számításaikat.

Nincs találat!

Hirdetés