Hirdetés

Augusztus közepéig látogatható a Light Art Museum Budapest bemutatkozó tárlata, A fény forradalma 

A tavaly nyáron a Hold utcai vásárcsarnokban megnyílt LAM a fénnyel való művészi kísérletezés helyszíne, a világ egyik első olyan kiállítóhelye, amely a fényművészet gyűjtésének, kutatásának és bemutatásának szenteli tevékenységét. Az intézmény első kiállítása augusztus 13-ig tart nyitva, ahol 40 műalkotás, műegyüttes látható. A kiállított anyagban ikonikus, a 20. századot meghatározó modernizmus idején született munkák, középgenerációs és fiatal alkotók fényművészeti alkotásai egyaránt megtalálhatók


A válogatásban helyet kapott többek között a Borsos Lőrinc, Csörgő Attila, Kepes György, Mengyán András, Moholy-Nagy László, Victor Vasarely és Várnai Gyula egy-egy műve is. 
 


Az első kiállítást hatalmas érdeklődés övezte, a zárásig a látogatók száma meghaladja majd a 200 000 főt, ami nem csupán hazai, de nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő eredmény. A szelekcióhoz egy közel 30 részből álló videóinterjú sorozat is készült, valamint a szervezők egy informatív katalógust is megjelentetnek a kiállított művekről. 
 

A következő, a tervek szerint 2024. április végéig látható válogatás 2023. szeptember elején nyílik, amelynek kurátorai Bencsik Barnabás, Szalai Bori és Kovács Dalma. 

 


A tervezett kiállítás mintegy negyven hazai és nemzetközi résztvevő utóbbi években készült vagy kifejezetten erre az alkalomra létrehozott fény-objektjeit, installációit és immerzív fény/térkonstrukcióit mutatja be. A válogatás hangsúlyos részét jelentik a fény fizikai és élettani jelentőségével és funkciójával foglakozó művek, amelyek olyan égető kérdésekre reflektálnak, mint a globális felmelegedés és a klímaváltozás folyamata, a fenntartható ökoszisztéma és a biodiverzitás fontossága.
 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fény más megvilágításban

Fény más megvilágításban

Superluminal, a LAM új tárlata

A fény forradalma | LAM

A fény forradalma | LAM

Augusztus közepéig látogatható a Light Art Museum Budapest bemutatkozó tárlata, A fény forradalma 

A fényhasználat esztétikai utópiái

A fényhasználat esztétikai utópiái

Áprilistól átalakított formában, újabb művekkel kiegészítve látható a Light Art Museum Budapest bemutatkozó tárlata.

Hirdetés