A szenátus jóváhagyta Jennifer Granholm kinevezését. Közben három déli államban az alapinfrastruktúra helyreállításáért küzdenek.

Jóváhagyta Jennifer Granholm energiaügyi miniszteri kinevezését az amerikai szenátus. A felsőház 64-35 arányban erősítette meg a volt michigani kormányzó pozícióját.

Granholm – aki az alternatív energiaforrások felhasználásának támogatója – akkor lép hivatalába, amikor az Egyesült Államok figyelme az ország elektromos hálózatának gyenge pontjaira összpontosul, a múlt héten – a déli államokban – fennakadásokat okozó áramkimaradások miatt.

„Egy dolog biztos: Amerika elektromos hálózata egyszerűen nem képes kezelni az extrém időjárási eseményeket. Legyen szó a kaliforniai tűzről vagy a texasi hóviharról, frissítenünk kell a hálózati infrastruktúránkat amilyen gyorsan csak lehet” – írta Granholm a múlt héten a Twitteren.

A kanadai születésű, 61 éves Granholm abban az időszakban volt Michigan kormányzója, amikor a recesszió az autóipari vállalatok csődjével fenyegetett. 

A politikus akkor azt mondta: az autóiparnak a jövőbeni boldogulás érdekében az elektromos járművek technológiáján kell dolgoznia, mert – mint fogalmazott – a többi országban kifejlesztett alternatív technológiák azzal fenyegetnek, hogy az Egyesült Államok lemarad a versenyben.

Katasztrófahelyzet

Joe Biden elnök szintén csütörtökön katasztrófahelyzetet hirdetett Oklahoma államban, ahol szintén súlyos károkat okozott a szokatlan hideg időjárás. Az intézkedésnek köszönhetően az állam 16 megyéje több szövetségi forráshoz jut. A Szövetségi Válságkezelési Ügynökség (FEMA) közlése szerint ezekben a megyékben a magánszemélyek és a vállalkozások is támogatást kaphatnak ideiglenes lakhatáshoz vagy ház körüli javításokhoz, illetve alacsony költségű kölcsönökhöz juthatnak a nem biztosított vagyoni károk fedezésére.

Biden ugyancsak tegnap rendkívüli állapotot hirdetett Louisianában, néhány nappal korábban pedig Texasban hirdetett katasztrófahelyzetet. Mindhárom déli állam jelenleg azért küzd, hogy helyreállítsák az extrém téli időjárás okozta károkat. 

A fagyos időjárás miatt a térségben több tucat ember vesztette életét, és milliók maradtak áramellátás nélkül. A fagy súlyos vízhiányt is okozott. Az áramszolgáltatást mostanra nagyrészt mindenhol helyreállították, de továbbra is sok helyen arra kérik a lakosokat, hogy fogyasztás előtt forralják fel az ivóvizüket.

Az amerikai elnök pénteken Houstonba látogat, ahol helyi vezetőkkel találkozik, és a kárelhárítási erőfeszítésekről egyeztetnek majd.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hét nyomós érv a Carboland hőszigetelés mellett

Hét nyomós érv a Carboland hőszigetelés mellett

Carboland hőszigetelés a BodrogiBau Kft-től.

Ökotudatos válaszok a hőszigetelésről

Ökotudatos válaszok a hőszigetelésről

Az energiapazarlás visszafogásában, a klímakatasztrófa megakadályozásában kulcsszereplő a hőszigetelés.

Minden eddiginél nagyobb haladékot kaptak a Közel Nulla Energiaigényű épületek

Minden eddiginél nagyobb haladékot kaptak a Közel Nulla Energiaigényű épületek

A korábbi fél év haladék után most már másfél évnél járunk.

Hirdetés