Hirdetés

Álomra hangolva

Airbnb-könnyedség és designkiállítás egy bérlakásban.

Modern légiesség települt a folyosóvá degradált 19. századra, amikor a WY Design Airbnb-szállássá alakította ezt a bérlakást: multifunkcionális bútordarabok, baldachin-idézet, és szokatlan kapcsolatok, mint az ágy és a konyhapult egymásmellettisége.

A lakás egy építészpár saját magának berendezett lakása, mely alkalmilag kiadó. A gangos bérház szétzúzott lakásainak jellegzetes folyosólakása, lichthoffal a közepén találkozik a mai Airbnb-s lakásbérlés zuhatagával. Ki álmodik tovább? Ki álmodik tovább, a bérház vagy Airbnb? Ki álmodik tovább a folyosóvá degradált 19. század vagy a modern légiesség, variálhatóság és esetlegesség? Ki álmodik ma itt? A bakancsos turista vagy az otthonát otthonnak érző lakó?

A lakás átalakítása e kérdéseket veti fel a szemlélőben. Az otthoncsere oly sokszorinak, oly megszokottnak tűnik, mintha simán lépnénk egyik világból a másikba, pedig az ember a pszichológiai kutatások alapján alapvetően helyhez kötött. Bevackolja magát, helyhez viszonyítva létezik – Heidegger szerint a lét maga a lakozás. Az Airbnb ennek a lakáscserének az intézményesített, felgyorsított verziója. Nem kell ide a 19. század súlya!

Az építész a bérház elemeit le is bontja, a régi vaskos, valós falszélességek szinte sehol sem jelennek meg. A lichthof téglafalas kilátása is csak idézet a fehér falak és függönyök tengerében. De falak sem igen vannak, csak polcok, függönyök, és polcfüggönyök határolják az egyes térelemeket. A lakás helyiségei a nappali, a háló, az étkező is csak idézetek, idézetei önmagunknak. A határolószerkezetek – a plafon és falak – szinte mindenhonnan, mindenhogyan látszanak, így valós térhatárok nincsenek.

Itt egy tér van, ügyesen berendezve, helyiségnyi bútorokkal. A finom, valószerűtlenül vékony polcszerkezet adja a fal helyett visszatérő elválasztó elemet. A polcsor, mely néha konzolos polcaival a térbe olvad, eltűnik, mint a függöny – a másik térhatár.

A valószerűtlen határokon belül az erősen formált bútorok teremtik meg a helyek jellegét. Így az előtérben a körtükör körasztallal, a konyhában az elszívó szinte otromba kürtője, de kell ekkora, hogy helykijelölő szerepét betöltse. Ugyanígy alkot teret, otthont a nappaliban a pihenőszék és gömbkandalló kettőse és a formás kanapé a pihenés allegóriája. A hálótérben – mely csak egy ágynyi – a határoló függöny, mint baldachin-idézet szintén hangulatot ad és térhatárt is. Szokatlan kapcsolatot teremt az ágy és a konyhapult egymásmellettisége. Az ágyból kávézhatunk, de ez a pult az éjjeli szekrény és fal is. Nem csak ez a bútordarab válik multifunkcionálissá ebben a kis térben, a polcrendszer sem mindig polc, hanem fal és díszítőelem is.

Az étkező és a nappali dolgozóasztala, mint erős méretű fekete elem vékony lapjaival és csőlábaival a könnyed, légies szerkesztést folytatja. A lakás leghangsúlyosabb elemei a körtükör és körasztal, mely a megérkezés eleme és a kandalló fekete gömbje, mely az itthonlét jelképe. E két szimbolikus pont közé feszül ki a függöny és polcháló, mely a létezés egyéb elemeit szabályozza, amolyan ideiglenes jelleggel. Az alkalmazott bútorok és lámpák mind magyar designerek termékei, így maguk is kiállítási tárgyak a nemzetközi térben.

A lakás valótlan, álomszerű könnyedsége segít az Airbnb álmát tovább álmodni, a lakók álmát könnyebbé tenni. Ez az álom a mi álmunk-e? Egymás álmát álmodjuk? Milyen álmot álmodik ma maga a szó: „lakás”? Merre álmodjunk tovább?


Tervező: Peiyee Yong
Tervezés éve: 2016
Építés éve: 2017
Alapterület: 65 m²

A cikk nyomtatásban megjelent az Octogon 2019/5-ös számában.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az Airbnb már nem bánja, hogy a logója herezacskóra emlékeztet

Az Airbnb már nem bánja, hogy a logója herezacskóra emlékeztet

A marketingesek csettinthetnek: 2014-ben cserélték le, de még most is külön életet él az arculati elem.

Végiglapozhatjuk Paul Klee jegyzetfüzeteit

Végiglapozhatjuk Paul Klee jegyzetfüzeteit

A Zentrum Paul Klee ingyen elérhetővé tette a svájci grafikus 3900 oldalnyi jegyzetinek jelentős részét. Klee ezen jegyzetek alapján tanított a Bauhaus-iskolában az 1920-as években.
Lenyűgöző lett a felújított Párisi Udvar

Lenyűgöző lett a felújított Párisi Udvar

Négy és fél év után befejeződött a Párisi Udvar rekonstrukciója. A rendkívül komplex, speciális műemlékes feladatok egész sorát felvonultató munka látványos eredményt hozott.
Hirdetés