Az azeri szőnyegek a minták sokféleségéről, az élénk színekről és a különböző szövési technikákról híresek.

A szőnyegek évezredek óta az azerbajdzsáni kultúra főszereplői. Ennek jelentőségét az UNESCO is elismerte, és 2010-ben a világörökség részének minősítette az azerbajdzsáni szőnyegeket. A hagyományos azeri szőnyeg sűrű szövésű, mintája a különböző térségek művészetét jeleníti meg – írja az EuroNews.

„A szőnyeg Azerbajdzsán jelképe, az azeri kultúráé, az azeri embereké. Ezt a hagyatékot őseinktől örököltük és generációkról generációkra adtuk tovább már évszázadok óta. Ez annyira kedves és annyira közel áll az azeri emberekhez, hogy minden házban, minden családban találni ilyet, életünk elválaszthatatlan, fontos részeként” – mondta Anar Kerimov azeri kulturális miniszter.

A szőnyegek a minták sokféleségéről, az élénk színekről és a különböző szövési technikákról híresek.

„A mintázatok alapján beszélhetünk különböző korszakokról, mindegyiknek jelentése van, mély jelentése, és ha ismeri ezt a jelentést, akkor az adott történelmi korszak jellemzőit is kiolvashatja belőle” – mondta Sirin Melikova, a szőnyegmúzeum igazgatója.

Az azerbajdzsáni szőnyegszövés hagyománya egészen a bronzkorig vezethető vissza. Mára hét nagy iskola alakult ki, saját mintákkal és hagyományokkal.

„Ennek a szőnyegnek Ellenállás a neve, 2017-ben készítették. Fő motívuma a fekete holló, ami a társadalmat szimbolizálja, a narancsszínű holló pedig a személyiséget. A személyiség ellenáll a társadalomnak” – mondta a szőnyegművész Dzsingisz Babajev.

A múzeumban működik egy kutatóintézet, illetve egy kulturális-, képzési és oktatóközpont, ahol kiállításokat, nemzetközi szimpóziumokat és konferenciákat tartanak. Az Azerbajdzsáni Szőnyegmúzeum népszerű célpontja a Bakuba látogatóknak.


„Turistákkal dolgozom, és mindig ajánlom nekik a szőnyegmúzeumot, mert az egy különleges épület, kívül és belül is. Kívülről nézve olyan, mint egy feltekert szőnyeg, bent pedig úgy érzem magam, mintha visszatértem volna a gyerekkorba, mert eszembe jutott a nagymamám, amikor a nyaralójában ébredtem, ez volt az első dolog, amit megláttam” – mondta a múzeum egyik látogatója, Tatjána Ivaskevics.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Feltekert szőnyeget idéz a világ első szőnyegmúzeuma

Feltekert szőnyeget idéz a világ első szőnyegmúzeuma

Az azeri szőnyegek a minták sokféleségéről, az élénk színekről és a különböző szövési technikákról híresek.

Inkluzív lombkoronasétány

Inkluzív lombkoronasétány

Természet-élmény a javából Norvégiában

Elindult a STANC tervezőművészeti pályázat

Elindult a STANC tervezőművészeti pályázat

Az elmúlt két évtized legkreatívabb hazai élelmiszer- és italcsomagolásait keresik

Hirdetés