A táncgép ritmusa

A neves finn táncosnő, Maggie Gripenberg javaslata 90 év után megvalósult: 2022 februárjában a premiert is megtartották a Dance House Helsinkiben.

A JKMM építészstúdió jegyzi a Dance House Helsinki-t, amely a finn főváros Kábelgyár nevű kultúrközpontjának legújabb tagja. Az 1998-ban Asmo Jaaksi és Teemu Kurkela, Samuli Miettinen, valamint Juha Mäki-Jyllilä által alapított JKMM mára több, mint 100 mérnöke a kulturát, tudást, jólétet élvező boldog társadalmat szolgáló építészet elkötelezettje; az általános építészettől a bútor- és grafikai tervezésig, mindennel foglalkoznak.
 

 

Helsinki Táncház önálló, új épülete az 1943-ban Wäinö G Palmqvist tervei alapján elkészült Kábelgyár U-alakú, mészhomoktégla homlokzatú, változatos mintájú rácsos ablakokkal tarkított épületének bővítése. A különféle művészeti társulatok és produkciók által elfoglalt hajdani Kábelgyár belső udvarának felét ambíciózus módon üvegkockával zárták le, ami az ipari hangulat megőrzése mellett egész évre működőképessé teszi a kulturális csomópontot. Az építészek a meglévő homlokzat felénél egy sor acéltartót helyeztek el, egy vonalban a megmaradt híddaruval – ez utóbbi rácsozata a tetőszerkezetben is visszaköszön.

 

 

A hatalmas acélajtókon át az Event Square fekete, felülvilágítókkal ellátott acélkockájába jutunk. A régi épület graffitikkel és meglepő betonrészletekkel operáló keleti homlokzata itt kapcsolódik össze az új résszel. Az egykori ipari kazánház meglévő beton tartószerkezetét és téglafalát megtartották, az új kiegészítéseket fekete acél különbözteti meg. A Pannu csarnokban a tér multifunkcionalitását változtatható nézőtéri ülőhelyek, valamint mennyezeti rácsrendszer biztosítja. Az Erkko termet kifejezetten táncelőadásokra tervezték. A színpad padlója egy síkban van a behúzható ülésekkel szerelt nézőtérrel, így a táncosok lábmunkáját minden néző követheti. A betonoszlopok és a régi épület lebontott kéménycsonkja által szabdalt pincében bár, ruhatár és rendezvénytér található.

 

 

A Dance Hall belsőépítészete egységesen tetszést aratott, a homlokzat azonban megosztotta a közvéleményt. Az épület háromféle homlokzatot kapott: délen finoman csiszolt acélburkolat, keleten corten acél rozsdáslemez, északon és a bejárat körül pedig alumínium pöttyhalmazt keretező fekete acél uralja. Az építészek magyarázata szerint ez a sokszínűség a tánc gravitációt meghazudtoló ritmikus dinamikájára utal, hiszen, ami a távolból nézve lebegésnek tűnik, az közelről többezer kilogramm tiszta acél – pont úgy, ahogyan a táncosok légies, könnyed mozdulatai mögött is évek áldozatos munkája és masszív izomtömeg lapul.

 


 

Az acélszerkezet kialakítása lehetővé tette a felhasznált anyagmennyiség minimalizálását, de még így is kérdéses, hogy ennyi acél mennyire lehet környezettudatos választás. Mindenesetre az épületnek a Finn Természetvédelmi Szövetség EcoCompass rendszerébe illeszthetőségét kivizsgálják a közeljövőben.

 

 

„A kívül és belül is alkalmazott hatalmas méretű építészeti elemek nem a klasszikus »És már kész is van a dekoráció!«-megoldások” – magyarázza az projektet Teemu Kurkela építész. A JKMM szándéka szerint a vetítésre, illetve háttérnek is kiválóan alkalmas homlokzat várja, hívogatja a táncosokat, művészeket és producereket. Elképzelésük szerint ez a fajta építészet félkész mindaddig, amíg nincs megtöltve tartalommal, azaz fellépőkkel, előadásokkal, performanszokkal. És valóban, ha nem építészetként, inkább ipari méretű díszletként tekintünk a Dance House-ra, beláthatjuk: az épület szó szerinti birtokba vételével végtelen lehetőségek nyílnak az előadóművészet előtt.

 

 

JKMM | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: ICON

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A táncgép ritmusa

A táncgép ritmusa

A neves finn táncosnő, Maggie Gripenberg javaslata 90 év után megvalósult: 2022 februárjában a premiert is megtartották a Dance House Helsinkiben.

A homlokzat minősége – múltja, jelene és jövője

A homlokzat minősége – múltja, jelene és jövője

Az FDB csapata visszaállítaná a szakma korábbi fényét.

Magyar acél sólyom ékíti az atlantai stadiont

Magyar acél sólyom ékíti az atlantai stadiont

A világ legnézettebb eseményén, a Super Bowlon mutatkozik be a világ előtt Szőke Gábor Miklós hatalmas acél sólyom szobra.

Hirdetés