• 2021-12-06 11:00
  • Deco

Időtlen és sármos

A belváros szívében, ahol békeidőben gyönyörű épületek között, hangulatos kávézókban és éttermekben nyüzsög az élet, egy tágas polgári lakás kapott kortalan, stílusos belső tereket.

Előnytelen elosztással, kevésbé igényesen felújítva állt a belvárosban az a lakás, ami Szabó Z. Milán tervei alapján kifinomult ízléssel kialakított modern és letisztult enteriőrökké alakult át. Cikkünk az OCTOGON Deco 2020/6-os lapszámából.

 

Az impozáns méretű ablakoknak köszönhetően még a helyiség legtávolabbi sarkába szervezett étkező is szinte fürdik a természetes fényben. A modern bútorok mellett a klasszikus stílust idéző fali stukkók alapozzák meg a nagypolgári eleganciát.

A tervező fontosnak tartotta megőrizni az ingatlan történelmi jellegét, miközben tisztelegve a kivételes adottságok előtt, korszerű megoldásokkal alakította át a tereket. Ebben az elképzelésben kitüntetett figyelmet kaptak a minőségi alapanyagok – ilyenek többek között a tömörfa beltéri ajtók, a terrazzo hidegburkolat vagy a valódi tölgy parketta. A beépített bútorok és más belsőépítészeti elemek sem szokványosak: különleges formai megoldások jellemzik őket.

A falba rejtett szekrények üveges gardróbbá alakulnak a hálóban, a szabadon álló mosdókhoz konzolos fém polcok tartoznak a fürdőben, amit szintén üvegfal határol – mind-mind egyedi elemek. Egyszerre idézik meg a klasszikus stílust és a modern, geometrikus formákat a fali stukkók, a nyílászárók és a beépített megoldások.
 

Középre szervezték a körbejárható franciaágyat a hálószobában, aminek háttámlája tároló és térhatároló parapetfal is egyben, hogy az ágyat leválassza a mögötte kialakított beépített gardróbtól.

A fekete-fehér és a szürke különböző, higgadt árnyalatai mellett a fapadló teremt otthonos hangulatot az intim zónában, miközben a megmozgatott felületek és frontok mellett a modern és klasszikus stílusjegyek itt is következetesen megjelennek.

A következetesen végigvitt, fegyelmezett koncepció méltóságot és letisztult eleganciát kölcsönöz minden helyiségnek. Mivel az ingatlan alapvetően eladásra készült, a tervező szándékosan igyekezett semleges alapokat teremteni. Ennek megfelelően a finom pasztell tónusok mellett csak néhány színfolt és egyedi megoldás ad karaktert a lakás egészének.

Szintén kiemelt szerephez jutott a gondosan megtervezett világítás, ami egyszerre biztosítja a reprezentatív megjelenést, ugyanakkor mindenütt modern és technikai világító elemekkel egészül ki.
 

A konyhabútor három különálló elemből áll, amiket a világítás mellett a hidegburkolat és a terrazzo konyhapultok játékos felülete fog össze.

Matt és tükröződő üveg, vagy éppen mintás felületek mozgatják meg a minőségi alapanyagokból készült konyhát, ahol a modern stílus dominál, a klasszikus stukkók csak visszafogottan, a lábazatnál jelennek meg.

Történelmi stílusokon és divathullámokon át ez a lakás egyszerre időtlen és modern, karakteres, ugyanakkor személyre szabható, attól függően, hogy leendő lakója, milyen további tartalommal kívánja megtölteni. Nagyvonalú eleganciájával méltó a belvárosi környezethez, miközben korszerűségével a praktikus igényeket is kielégíti, és a legmodernebb trendeknek is megfelel.
 

Még több és nagyobb fotóért katt a képgalériára! 

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Tervek a Városháza parkra – Csépke Tamás, Skrabák Zoltán

Tervek a Városháza parkra – Csépke Tamás, Skrabák Zoltán

Csépke Tamás és Skrabák Zoltán okleveles építészek megvételt nyert pályázata.

Prágai történet

Prágai történet

Stratégiák változó társadalmi és klimatikus viszonyokra – a GUBAHÁMORI megvételt nyert terve a Prágai Piac pályázatán.

A rozsdaövezet lehetne a fenntartható, emberléptékű városrész-fejlesztések alapja

A rozsdaövezet lehetne a fenntartható, emberléptékű városrész-fejlesztések alapja

Interjú Balogh Samu várostervezővel, Karácsony Gergely főpolgármester kabinetfőnökével.

Hirdetés