• 2021-11-18 07:00
  • Deco

A berendezés ékkövei

Különleges bútorok a Le Grandi Luxury Designtól.

Egy ház átalakításának az egyik legszebb része a bútorozás, ami felteszi a koronát az egész munkára. De mi történik, ha a tervező nem talál olyan bútort, amit megálmodott az adott enteriőrbe? Simonkovits-Légrádi Petra, a TV2 műsorán látható AZ ALKOTÓK – egy ház átalakításának története című műsorban bemutatott luxuslakás berendezésénél szembesült ezzel a problémával, ami miatt Le Grandi Luxury Design márkanéven saját bútorok tervezésébe és gyártásába kezdett. A tervező, aki jelenleg Spanyolországban forgatja a doku-reality sorozat hatodik évadát, telefonon mesélt nekünk speciális anyagokból készült, egyedi formavilágú bútorairól.

Fotó: Ezer László

Hogy jött az ötlet, hogy saját bútorokat tervezz? 
Amikor elkezdtük a műsort forgatni, kitaláltam a házban kialakított két lakás koncepcióját, megterveztem a tereket, amivel párhuzamosan a berendezéssel is foglalkoztam. Elkezdtem bútorokat válogatni, de a hazai gyártók, forgalmazók kínálatában nem igazán találtam olyat, amit megálmodtam a műsorban bemutatandó luxuslakáshoz. Néhány külföldi designernél ugyan rábukkantam hasonló designra, volt is egy, ami nagyon megtetszett, az viszont nagyon drága volt.

"Az volt az a pont, amikor úgy döntöttem, hogy a saját elképzelésemnek megfelelően megtervezem a bútorokat. Az elképzelésem egy olyan futurisztikus, geometrikus design volt, amiben érezhető egy modern art deco jelleg is." 

Hogy született meg a drágakő formacsaládod?

Amellett, hogy geometrikus, futurisztikus formavilágú bútorokat képzeltem el a belső térben, a legfőbb célom az volt, hogy egy egyedi dolgot alkossak, valami olyat, ami még nincs a piacon. Ugyancsak fontos volt számomra, hogy a bútorok formája azt is közvetítse, hogy én egy női tervező vagyok. Ezek motiváltak főleg, és így született meg a termékcsalád, ami különböző drágakövek csiszolási formáit prezentálja designjában. Ezt zsigerből éreztem és akkor még csak sejtettem, hogy az elsőre sem egyszerűnek tűnő ötletem kihívás lesz, aztán amikor a gyakorlatban szembesültem azzal, hogy például akár egy széknek a funkció és az esztétikum mellett mennyi mindennek meg kell felelnie, akkor jött megint a mélyvíz.

"Humorral kezeltem a kezdeti naivitásomat, kudarcaimat és a szakmai alázatom is mindig segített az új területek és témák elsajátításában. Szóval nem adtam fel."

Rengeteget egyeztettem szakemberekkel, fél évig dolgoztam azon a széken, ami az alapdarab és több olyan prototípus is volt, ami sajnos a kukában kötött ki. Végül megszületett egy olyan bútordarab, ami kényelmes, designban unikális és reményeink szerint elnyeri a közönség tetszését. Innentől kezdve pedig elkezdtük bővíteni a termékcsoportot. Első darabként tehát egy szék született meg – ez látható is lesz a majd a tévéműsorban –, aminek már meg is kezdtük a gyártását. Ezekhez cserélhető kárpit is választható, több anyag, textúra, – pl.: többféle bőr, bársonyok – széles színpalettája áll a megrendelők rendelkezésére. 

A szék mellett készült étkezőasztal, bárszék, ezt követi a design bárpult, nappaliba sofa, de készül fotel, dohányzóasztal, majd kültéri bútor is. A jövőben pedig szeretnék majd irodai asztalokat és székeket is gyártani, kiegészítve minden olyan bútorral, amire egy irodába szükség van. Összességében elmondható, hogy ezekkel az egyedi és különleges formájú bútorokkal nem csak otthonunkat és irodánkat rendezhetjük be, hanem növelheti a nívóját egy kávézónak, bárnak, butique hotel lobbijának vagy akár lakosztályának is.

Hol gyártjátok a bútorokat? 
Egyelőre Magyarországon gyártatom a bútorokat, de mivel jelenleg Spanyolországban forgatjuk a sorozat hatodik évadát, már itt is elkezdtem gyártással kapcsolatban cégekkel egyeztetni. 

Ha jól tudom, nagyon speciális anyagokból készülnek a bútorok. Mesélnél erről?  
A bútorokat akár fából is meg lehetett volna valósítani, de az általam elképzelt bútor nagyon nehéz lett volna ilyen módon előállítva, ha minőségi anyaggal dolgozunk, márpedig nálam más nem jöhet szóba. A sorozatban szereplő projekt miatt nagyon fontos volt, hogy a födém terhelésére is odafigyeljünk, valamint használati okokból kifolyólag sem jó, ha mondjuk egy széket nehéz megemelni vagy kihúzni.

Első körben egy olyan üvegszálas technológiával kezdtünk el gyártani bútorokat, amivel például a hajókat és kisrepülőgépeket is építik. Ez az üvegszálas technológia azért jó, mert könnyen és nagyon szépen meg lehet formázni vele azokat a geometrikus formákat, amiket megterveztem. Az üvegszálas technológiával készült termékeink az olcsóbb termékcsoportba tartoznak, ezeket viszont a színskála bármely színében le tudjuk gyártani. Ezután tovább fejlesztettünk és a másik anyag, amivel elkezdtünk kísérletezni, az a Forma–1-es autók világából vagy a Batman ruhájáról is ismert carbon-kevlár volt. Ezzel a karbonszálas és szövetes technológiával tovább könnyítettünk a bútorok súlyán és egy olyan exkluzív termékcsoportot hoztunk létre, ami a nemzetközi piacon is egyedülálló, mert nagyon kevés cég használja ezt az anyagot.

"A carbon-kevlár maszkulinabb megjelenést kölcsönöz a bútornak, az átlátszó beágyazási anyagban és a magasfényű lakkrétegen keresztül a karbonszövet exkluzív textúrája lenyűgöző."

Jelenleg tehát ezekkel az anyagokkal dolgozunk: az alap termékcsalád az üvegszáltechnológiára, a luxus kategóriás pedig a karbontechnológiára épül.
 
Mik a további terveid a bútorokkal? 
A kényszer szülte, hogy elkezdtem bútortervezéssel foglalkozni, ugyanakkor úgy döntöttünk, hogy ha már ennyi munkát, energiát és időt beleöltünk, akkor olyan termékeket hozzunk létre, amiket akár sorozatgyártásban is elő lehet állítani. Ezáltal pedig lett a cégünknek egy olyan plusz lába, amivel szeretnénk Magyarországon, illetve hamarosan a nemzetközi piacon is bemutatkozni. 

„The jewel of your home”  I  Facebook I  Instagram


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

A nívó láthatatlan alkotóelemei
  • 2021-10-22 13:00
  • Deco

A nívó láthatatlan alkotóelemei

Interjú Simonkovits-Légrádi Petrával Az alkotók – egy ház átalakításának története című doku-realityről. 

Kellő bátorság és a legújabb technológiák - Az alkotók című műsor kulisszatitkai

Kellő bátorság és a legújabb technológiák - Az alkotók című műsor kulisszatitkai

Simonkovits-Légrádi Petra, a Le Grandi Interior Design tervezőjével beszélgettünk.

Szubjektív Petőfiség

Szubjektív Petőfiség

Fotós látlelet a magyar társadalomról

Hirdetés