Interjú Simonkovits-Légrádi Petrával Az alkotók – egy ház átalakításának története című doku-realityről. 

A TV2 csatornán futó Az alkotók – egy ház átalakításának története című doku-reality sorozatban nemcsak azokat a legkorszerűbb technológiákat, anyagokat ismerhetjük meg, amelyek a házba belépve egyből szemet szúrnak, de azokat is, amelyek gyakorlatilag láthatatlanul emelik az épület színvonalát. Cikksorozatunk második részében egy különleges hibrid hűtés-fűtési rendszerről, egy egyszerűen és gyorsan feltehető szigetelésről, az okosotthon nyújtotta lehetőségekről és természetes anyagokból készült festékekről is beszélgettünk Simonkovits-Légrádi Petrával.

Az alkotók című doku-reality sorozatban, mint a Le Grandi Interior Design megálmodóját ismerhettünk meg. Mesélnél egy picit a cégetekről?
Amikor elkezdtük Az alkotók tévés produkció gyártását, egy építészmérnökkel együttműködve dolgoztunk, de egy idő után bizonyos kérdésekben ütköztek az elképzeléseink, és ezekben az esetekben mindig utána kellett járnom, hogy az adott dolgot szakmailag hogyan lehet megvalósítani. Ahogy egyre jobban belemerültem a különböző szakági folyamatokba, összeállt egy csapat – a statikusoktól, a szakági tervezőktől és vezetőktől a terveimhez szükséges 3D modellezőkig –, akikkel közösen készítettük elő a projektet. Aztán amikor a kidolgozott tervekkel és tervdokumentációkkal megvoltunk, szakemberhiány miatt kénytelen voltam átvenni a kivitelezés teljes koordinációját is, amihez persze hihetetlen gyorsan el kellett elsajátítanom egy csomó tudást. Ugrás a mélyvízbe! Nagyon nehéz volt, de élveztem a kihívást.

Később, a projekt előrehaladtával az enteriőr kialakítása kapcsán szembesültem azzal, hogy Magyarországon nem találtam olyan bútorokat, amiket elképzeltem a projekthez. Az alsó, analóg rendszerű, fiatalos, trendi lakásnál megvolt a bútoros partnerünk, de a felső lakásnál, ahol prémium és luxus termékeket használva mutatunk be egy duplex lakást, nehéz volt megfelelő bútorokat találni. Átnéztem az itthoni gyártók és forgalmazók termékpalettáit, végigjártam rengeteg kiállítást itthon és külföldön is, de mindenhol standard designbútorokkal találkoztam, néhány ide be nem illeszthető darabot kivéve. Elkezdtem együtt dolgozni egy gyártóval, majd miután egy év egyeztetés után mégsem jött össze a közös munka, úgy döntöttem, saját kézbe veszem az irányítást, és létrehoztuk a Le Grandi Luxury Designt, aminek keretében most már bútortervezéssel és -gyártással is foglalkozunk – ezeket a bútorokat természetesen a sorozatban is bemutatjuk.

Miért lett Le Grandi a cég neve?
Mindenképpen azt szerettem volna, hogy a cég nevében megjelenjen valamilyen családi kötődés, és a nevemmel játszva belevittünk egy olaszos csengést, aminek az az oka, hogy az apai nagymamám olasz származású. Minket pedig kötelez, hogy ha már ezt a nevet választottuk, akkor hozni kell azt a nívót, azt a színvonalat, amire a név utal.

A smart home rendszer által irányított hibrid hűtés-fűtés rendszer

Ha már a színvonalról beszélünk, az interjúsorozatunk első részében mesélted, hogy tudatosan a legkorszerűbb technológiákat és anyagokat mutatjátok be. Mondanál néhány példát ezek közül?
A műsorban igyekszünk minden téren valami új, kevésbé ismert dolgot bemutatni a nézőknek. Nagyon speciális például a hűtés-fűtés rendszerünk, amit egy smart home rendszer irányít, a különlegessége pedig az, hogy egy olyan hibrid rendszert építettünk ki, amiben van hőszivattyú és modern kondenzációs gázkazán is. A hőszivattyú állítja elő, a rendszer keringteti a hideg- és meleg vizet a mennyezeti- és a fali rendszerben, helyiségeként digitális, érintőképernyős termosztáttal beállítható hőmérséklettel. Azonban a piaci visszajelzések alapján azt láttuk, hogy télen, amikor túl hideg van, akkor nem feltétlenül tudnak ezek a rendszerek megfelelő hőmérsékletet előállítani. Partnercégünkkel egyeztetve arra jutottunk, hogy az ideális működést egy hibrid rendszer tudja biztosítani. Így a hőszivattyú mellett egy korszerű kondenzációs kazánt is beüzemeltünk, amiket egy központi számítógéppel kapcsoltunk össze – ez méri, hogy mi az optimális működési beállítás az épület, illetve a lakók számára optimális hőmérséklet számára. Ez a professzionális megoldás költséghatékony is, mert a rendszer kiszámolja a fogyasztást, és e szerint állítja össze a hibrid rendszer működtetését.

Mi a helyzet a padlófűtéssel, ami a vizes helyiségekben elengedhetetlen?
Arra ma már a legtöbb helyen figyelnek, hogy a fürdőszobák hidegburkolata alatt is padlófűtés legyen, arra viszont nem mindig, hogy az épített zuhanyzókban is működjön, pedig van már megoldás erre is. Ha nem szeretnénk, hogy hideg felületre kelljen rálépnünk, a zuhanyfülkébe tehetünk hagyományos padlófűtést, vagy elég egy speciális, hajszálvékony fűtőfóliát befuttatni a hidegburkolat alá, ami biztosítja, hogy a teljes felület mindenhol meleg legyen. Mi nem a hagyományos, csöves padlófűtést alkalmaztuk a fürdőszobában, hanem egy nagyon vékony fóliát, ami még olyan esetekben is megfontolandó választás lehet, ha statikai okokból a terhelésre vagy a rétegrendre is figyelni kell.

Ha már a rétegrend szóba jött, ennek, ha jól tudom, a tetőszerkezetnél is döntő szerepe volt a szigetelés kiválasztásában.
Tetőszerkezet esetében sem mindegy, hogy hány rétegű, milyen súlyú és minőségű szigetelésünk és fóliáink vannak. A műsorban egy préselt szendvicspaneles szigetelőanyag-megoldást mutatunk be, ami egészen vékony, és az elemeit gyakorlatilag egymásba csúsztatva lehet összepattintani. Ezzel egyrészt nagyon gyorsan lehet haladni, másrészt az elemekkel nagyon egyszerűen szigetelhető a felület.

Említetted az okosotthon rendszert. A hűtés-fűtés szabályozásán kívül mire használható ez még a házban?

A smart home vezérlés nem csak a hűtés-fűtésért felel, vagy hogy a zsaluziát fel-le húzza, de a belső világítástechnikától a biztonsági vezérlésig irányíthatjuk vele otthonunkat. Ha megfelelő gépparkunk van például a konyhában, akkor akár a sütőnkkel, hűtőnkkel, vagy más helységeinkben működő mosó- és szárítógépünkkel, szórakoztató-elektronikai cikkeinkkel, robotporszívónkkal, jakuzzinkkal, elektromos autótöltőnkkel és még sok más végponttal is tudunk kommunikálni, illetve ők is egymással. A smart home technológiának számos egyéb felhasználási területe van már, és ez a terület rohamos tempóban fejlődik. Ez a jelen és a jövő.

Milyen újdonságokat ismerhetnek még meg a nézők a műsorban?
Például nagyon tudatosan figyeltünk arra, hogy a festékek kiválasztásánál főleg olyanokat használjunk, amelyek nem tartalmaznak egészségkárosító anyagokat. A festékekkel foglalkozó partnercégünk igazgatójától tudtam meg, hogy a piacon kapható festékek nagy része akár húsz évig is párologtatja a méreganyagot, tehát egyáltalán nem igaz az, hogy kifestjük a szobát, és ha már száraz vagy nem érezzük a kellemetlen szagot, akkor biztonságosan be lehet költözni. Szerencsére ma már vannak olyan bio festékanyagok, amelyek mentesek ezektől a mérgektől.

Mivel nekünk is pici gyerekünk van, ezek a szempontok prioritást élveznek az én életemben, és azt éreztük, hogy érdemes az ilyen jellegű egészségtudatos termékfelhasználásra is felhívni a nézők figyelmét. Azt gondolom, hogy nem szükséges mindenhol ilyen speciális biofestéket használni, de azokban a helyiségekben, ahol sokat tartózkodunk vagy alszunk – gondolok itt elsősorban a gyerekszobára, hálóra, nappalira, illetve az irodákra – mindenképpen ajánlanám. A folyosóra vagy a lépcsőházba, ahol kevesebb időt tölt az ember, oda érdemes egy mosható, latex festéket tenni, a vizes helyiségekbe pedig speciális, penészgátló hatásút, ami már gyakorlatilag teljes színpalettában kapható. A műsorban ezek mellett bemutatunk egy olyan aranyszínű dekorfestéket is, amivel design falakat készítettünk a fenti szint folyosójára, egy látványos, spanyol ecsetes technikával. A műsorban részletesen bemutatjuk ezeket az anyagokat és azt is, hogyan kell őket felvinni, melyiknek milyen az alapozó festéke, ami szintén nagyon fontos.

Ha valaki lemaradt volna ezekről a részekről, vissza tudja nézni valahol?
Természetesen. Azok, akik esetleg lemaradtak a műsorról a TV2-n, bármikor visszanézhetik a korábbi adásokat Az Alkotók youtube csatornáján.

Az interjú az Octogon DECO 2021/4. lapszámában jelent meg.


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Elmerültünk a medencék világában
  • 2021-08-02 14:00
  • Deco

Elmerültünk a medencék világában

Tervezés, kivitelezés, karbantartás

Kellő bátorság és a legújabb technológiák - Az alkotók című műsor kulisszatitkai

Kellő bátorság és a legújabb technológiák - Az alkotók című műsor kulisszatitkai

Simonkovits-Légrádi Petra, a Le Grandi Interior Design tervezőjével beszélgettünk.

Fejes az ismeretlenbe vagy bungee jumping?

Fejes az ismeretlenbe vagy bungee jumping?

Interjú Lipóczki Ákossal a MOME Ugrás a jövőbe pályázatáról

Hirdetés