Hirdetés

A PICTURE Budapest – Østfold c. projekt középpontjában a művészetnek a városi terek újradefiniálásában játszott szerepe áll.

A PLACCC Fesztivál norvég partnerével, a Scenekunst Østfold-dal közösen, az EGT Alap támogatásával valósítja meg PICTURE Budapest – Østfold c. projektjét, amelynek középpontjában a művészetnek a városi terek újradefiniálásában játszott szerepe áll.

A két szervezet több évre visszatekintő együttműködésének alapja, hogy a köztéri művészetet (legyen az előadó- vagy vizuális művészet, film, installáció vagy városi játék) tágabb kontextusában értelmezzük, keressük annak lehetőségét, hogyan fejthet ki egy-egy művészeti-kulturális esemény tartós hatást a környezetére.

A két szemináriumból és két workshopból álló PICTURE Budapest – Østfold projekt a köztéri művészeteknek a poszt-indusztriális területek újraértelmezésében játszott szerepét járja körül, hiszen mind a Scenekunst Østfold (a norvégiai Moss és Fredrikstad városában), mind a PLACCC (Csepelen) rendszeresen valósít meg kulturális eseményeket átalakulóban lévő ipari területeken.  

Az eseménysorozatot 2017. február 15-16-án egy budapesti szimpóziummal kezdjük, amelynek keretében norvég, osztrák, szlovén és magyar előadókat hívtunk meg. A kétnapos rendezvény első napja a téma elméleti megközelítésére fókuszál, a második napon pedig konkrét példákat, esettanulmányokat hallhatunk. A norvég társadalomkutató Ottar Brox nyitóelőadása a poszt-induszrializálódás jelenségével és az annak hatásaira adott alternatív válaszokkal foglalkozik; Soóki-Tóth Gábor ingatlanberuházási elemző a barnamezők megújulásának lehetőségeit, s e folyamatokban a ’smART city’-koncepció, a közterek és a közösségépítés lehetséges szerepét taglalja; végül pedig Barbara Holub bécsi urbanista a művészet új társadalmi szerepeiről, ezen belül a művész mint várostervező koncepcióról beszél. A szimpózium második napján Tihanyi Dominika, az Újirány Csoport alapító tagja a köztéri művészet magyarországi helyzetével, annak egy-egy városrész újradefiniálásában játszott lehetséges szerepével foglalkozik, részben saját munkáik példáin keresztül. Míg James Moore, a norvégiai Scenekunst Østfold kurátora az üzleti szférával (mossi kikötő, valamint a fredrikstadi ipari zóna beruházói) való szektorközi kooperáció tapasztalatairól beszél, addig Maja Pegan, a maribori Hiša! művészeti vezetője a helyi önkormányzattal és döntéshozókkal való együttműködésének folyamatába enged betekintést. 
A szimpózium programját mindkét napon csepeli városi séták teszik teljessé.

A szimpózium időpontja: 2017. február 15. és 16. 10.00-18.00
A szimpózium helyszíne: Csepeli Munkásotthon, 1215 Budapest Árpád u. 1.
A szimpózium nyelve angol!
A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációt kérünk. Regisztráció itt 

Részletes program: www.placcc.hu

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Színházi díszletelem kollaboratív tervezése a Műegyetemen

Színházi díszletelem kollaboratív tervezése a Műegyetemen

A holland Collectief Walden színtársulat 2016-os Szélcsendélet előadásához terveztek újra egy díszletelemet.

119 éves művészkolóniát ünnepelnek Szolnokon

119 éves művészkolóniát ünnepelnek Szolnokon

Július elején rendezik az ARTjáró Összművészeti Fesztivált.

Egzisztencia, mint észlelés és létrehozás

Egzisztencia, mint észlelés és létrehozás

A 25 éves pécsi Művészeti Kar kiállítása a FUGA-ban.

Hirdetés