Hirdetés

Harmadik generációs újdonságok a Philips HUE világításrendszerében. Így töltsük meg stílusunkhoz illő fényekkel az otthonunkat a szakértő szerint. (x)

Az okosvilágítási megoldások első szállítója a Philips, számos újdonságot jelentett be HUE termékcsaládjához az idei év utolsó negyedévében. A fejlesztések fő iránya, a megnövekedett fényerő és memória, az optimálisabb fogyasztás és az okoseszköz nélküli vezérelhetőség kialakítása, valamint új kiegészítők és lámpatestek bevezetése.

Hatékonyabb működés minimális fogyasztás mellett

A LED fényforrások a normál izzókhoz képest eleve 80-90%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, de a Philips HUE LED lámpái ennél is hatékonyabbak, minimális fogyasztás mellett átlagos használatot feltételezve 15 évig is világítanak. A harmadik generációs változat pedig 40W helyett 60W-nyi izzólámpa fényárammal rendelkezik, így ugyanannyi lámpával 30%-kal erősebb fényt tudunk vele generálni, mint korábban. A frissen debütált harmadik generációs lámpa színtelítettségén is javítottak, a végeredmény pedig a korábbinál természetesebb és élénkebb színek. Ráadásul mindent a korábbinál energiahatékonyabban, mert a LED-ek teljesítményfelvétele mindeközben csak fél Wattal növekedett 10W-ra. A relatíve nagyobb egyszeri beruházás, otthonunk világításának automatizálására így gyorsan megtérülhet. Ráadásul a gyártó az őszi időszakban pénzvisszafizetési garanciát is vállal.Nagyobb memória, közös platform, egyszerű és praktikus receptek

A második nagy újítás az új, szögletes kialakítású Bridge 2.0 bevezetése, ami azon túlmenően, hogy jóval nagyobb memóriával rendelkezik mint a korábbi, így több alkalmazást képes tárolni, az Apple Home Kit illetve Google Nest rendszerekkel is kompatibilis. A megújult Philips HUE tehát közös platformon működtethetővé vált más, Zigbee alapú okoseszközökkel és alkalmazásokkal. Az intelligens világítást így összehangolhatjuk az okostermosztáttal vagy árnyékolástechnikával, és például egy vihar esetén akár a távolból le tudjuk engedni a redőnyöket, miközben párhuzamosan megemeljük a szoba hőmérsékletét és felkapcsoljuk a világítást, de az automatizált világítás a betörők ellen is védelmet nyújthat. Az Apple Home Kit kompatibilitás olyan új funkciókat is lehetővé tesz, mint például a Siri hangvezérlés. Sőt a Philips csatlakoztatta a HUE okosvilágítási rendszerét az új Goolge HOME otthoni digitális asszisztenséhez is, ami kvázi a Siri hangvezérlés új testet öltött változata.

Néhány app letöltésével és IFTTT recept beállításával könnyen kényelmesebbé tehetőek a hétköznapok. Beállíthatunk például olyan receptet, amely fényjelzést ad e-mailek érkezésekor, ha megjelölnek bennünket egy Facebook fotón, vagy említenek egy kommentben. Akár azt is beállíthatjuk, hogy fényjelzés adjon jelet otthon, mikor a telefonunk elhagyja a munkahelyi WiFi-t, ezzel tudatva a párunkkal, hogy hazaindultunk a munkából, vagy olyat, amely naplementekor felkapcsolja az otthoni világítást, illetve napfelkeltekor le. A Philips HUE-hoz kapcsolódó több mint 350 gyári, illetve egyéb szabad fejlesztésű, nyitott elérésű applikációnak köszönhetően a lehetőségek tárháza igen széles.
 
Okosvilágítás akár okoseszközök nélkül is

A Philips HUE elemmel működő beltéri mozgásérzékelővel is bővítette okosvilágítás-rendszerét, amivel praktikusan és kényelmesen automatizálható a beltéri világítás anélkül, hogy ehhez bármilyen eszköz kellene. A Motion Sensor bárhova kihelyezhető, beprogramozhatjuk például, hogy este 10 és hajnali 5 között a lámpákat csak 10%-os fényerővel kapcsolja fel, amikor mozgást érzékel.

Új offline is szabályozható HUE kompatibilis lámpák

Szintén idén ősztől modern formatervezésű, fehér fényű függesztett, fali és spotlámpákkal már 50 fősre duzzadt a HUE család. Ezek a lámpák akár önmagukban, offline is szabályozhatók a termékhez tartozó távirányítóval, de akár HUE rendszerbe is illeszthetők.

A cég további fejlesztéseket is ígér

„A következő hónapokban modern megjelenésű, fehér vagy színes fényű új lámpatestekkel is bővül a HUE család, illetve tavasszal megjelenik a várva-várt E14-es mini foglalatú, gyertyaizzót kiváltó HUE fényforrás is, RGB színes illetve színhőmérséklet változtató, fehér fényű változatban” ígérte Juhász Mónika a Philips Világítástechnika lakossági részlegének a vezetője. „a többi műhelytitok” tette hozzá arra utalva, hogy több fejlesztés is várható még a közeljövőben.

Okosvilágítás a lakberendezésben

A LED-ek megjelenése óta egyre inkább alapvetés, hogy otthonunk kialakításakor a fények tervezésére is kiemelt figyelmet fordítunk. Az okosvilágítások pár évvel ezelőtti debütálásával pedig még szélesebbre nyílt a lehetőségek tárháza, így a trend is töretlenül erősödik. Ma már akár 16 millió színárnyalat segítségével alkothatjuk meg a saját terünket, és automatizálhatjuk otthonunkat az okostelefonunkkal vezérelhető intelligens világítási rendszerek segítségével.

Az otthonunkkal együtt is tervezhetjük, de utóbb is kialakíthatjuk

Ideálisan már a lakás tervezésekor érdemes kialakítani otthonunk világítását, de a mai modern eszközökkel az utólagos kialakítás is könnyen megoldható, ha a lakásunk alapgépészeti és elektromos kialakítása funkcionálisan megfelelő” - vélekedik Bárdóczky Andrea lakberendező. „Az intelligens világítás kiépítése ugyanis nem igényel átalakítást vagy plusz villanyszerelési munkát, a legtöbb rendszer akár egy-egy izzó cseréjével is bővíthető, módosítható, mert az okosizzók is hagyományos E27-es foglalatba csatlakoztathatóak. Egy igazán komplex világítási rendszer akár 50 fényforrást – egy teljes lakás világítását – is képes vezérelni egy közvetlenül a routerhez csatlakozó központi egységgel, úgynevezett bridge-el” - teszi hozzá a szakértő.

Ha betartunk néhány alapszabályt, szakember sem feltétlenül szükséges

Az intelligens világítási rendszerek telepítése és kezelése rendkívül egyszerű, a rengeteg gyári illetve egyéb szabad fejlesztésű, nyitott elérésű applikációnak köszönhetően pedig mi magunk is könnyedén megtervezhetjük és kialakíthatjuk otthonunk fényeit. Határt csak a saját képzeletünk szabhat. Azért persze nem árt, ha betartunk néhány alapszabályt. „A megfelelő lámpatestek, valamint fényforrások kiválasztásakor és színeinek beállításakor érdemes figyelembe venni az otthonunk alap stílusjegyeit és a helyiségek funkcióját” - tanácsolja Bárdóczky Andrea.
Míg egy nappaliban fontos, hogy legyen egy központi lámpa, ami az egész teret bevilágítja, mellé pedig több kiegészítő fényforrás, addig a hálószobában egyáltalán nincs szükség plafonról érkező direkt fényre, itt inkább az ágy szélein lévő világításra, a gardrób megvilágítására kell figyelni. A gyerekszobában és az étkezőben is nagyon fontos az erős, lefelé mutató központi fény. E tekintetben klasszikus, de kerülendő megoldásnak számítanak az étkező gyertya ágú csillárjai, mert az asztal helyett a mennyezetet világítják meg, illetve a gyerekszobák repülős mennyezetvilágításai, mert ezek sem a funkciót helyezik előtérbe. A gyerekszobának és a közlekedőknek is fontos eleme lehet viszont a kísérőfény, például a Philips HUE beépíthető lámpa falra szerelve halványkék vagy zöld fénybeállításban. A konyhában a pult, a fürdőszobában a mosdótükör megfelelő megvilágítása a legfontosabb, például LED szalagokkal, és persze minden helyiségben a megfelelő kiegészítő bújtatott, illetve hangulatfények kialakítása.

Minden lakberendezési stílussal kompatibilis lehet

A minimál, a loft és a high tech stílushoz a fehér színű alap-fénybeállítások, a vintage, illetve a mediterrán stílushoz pedig a sárga fények illenek, a retro stílusnál nyugodtan nyúlhatunk merészebb – vörös, kék, zöld –színekhez is, de okosvilágításokkal a fehér és a sárga színtartományán belül is számtalan árnyalat közül választhatunk. „Az intelligens világítások előnye még, hogy az alapkaraktert meghatározó fénybeállítások mellett rengeteg különböző, tevékenységhez, alkalomhoz, hangulathoz illő fénybeállítást is elmenthetünk és bátran kikísérletezhetjük, melyik az a fény és színkompozíció, ami a leginkább feltölt vagy épp kikapcsol bennünket” - emeli ki Bárdóczky Andrea.

Intelligens és stílusos lámpatestek

Ahhoz, hogy igazán a saját ízlésünkre, illetve lakásunk stílusára szabhassuk otthonunk világítását, arra is érdemes figyelni az okos világítási rendszer kiválasztásakor, hogy mennyire széles az adott rendszerhez kapcsolható lámpatest portfólió. A Philips HUE például már 50 féle terméket kínál intelligens világítási rendszeréhez, idén ősztől pedig már fehér fényű modern formatervezésű, minden lakberendezési stílushoz jól illeszkedő függesztett, fali és spotlámpák is elérhetőek a kínálatában, amelyek akár önmagukban - offline - is szabályozhatóak a termékhez tartozó távirányítóval.

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Lámpatestek különleges anyagokból

Lámpatestek különleges anyagokból

Napjainkban egyre erősebb igény mutatkozik a nemcsak tartós, de valóban minőségi anyagokból készülő termékekre.

Acélrács és medúzaraj a designlámpákon

Acélrács és medúzaraj a designlámpákon

Márciusi designlámpa guide a Be Light!-tól.

Táplálni kell a talajt, amiből kinőttünk

Táplálni kell a talajt, amiből kinőttünk

Morvai Zoltánnal, a BE LIGHT! ügyvezető igazgatójával Nyolczas Gitta beszélgetett a Stefan Lengyel Ösztöndíj program kapcsán.

Hirdetés