Gasztrokultúra és design elválaszthatatlan egységeként született meg a Baraka legújabb vendéglátó egysége a Dorottya Palota szomszédságában. 

Gasztrokultúra és design elválaszthatatlan egységeként született meg a Baraka legújabb vendéglátó egysége a Dorottya Palota szomszédságában. A nyitott, előkészítési folyamatokat megmutató, japán különlegességeket is felvonultató bár hangulata és a fine dining kultúra metszéspontjaként definiálható hely egyszerre képviseli a legmagasabb minőséget és a vendégül látás ősi rítusát. Fekvése és a műemlék ház atmoszférája meghatározta az üzleti és az építészeti koncepciót is. 

Fotó © Batár Zsolt

A keskeny, mélyen a ház belsejébe nyúló vendégtér három egységre tagolódik, amelyek a bejárat tengelyében a francia barokk kastélyok enfilade-ját idézve tárulnak fel egészen az eszmei fókuszpontig: a látványkonyháig. E térfüzért az utcafrontra helyezett bár nyitja, amelynek legfontosabb eleme a térben álló, egyetlen vízszintes síkként megjelenő pult. A vastag tömörfa lap – vendégek és bárpincérek találkozópontja – az együtt körbeült asztal közösségépítő erejét képviseli.

Fotó © Batár Zsolt

Védett pozícióba helyezett, lágy megvilágítású fogyasztótér a vacsora felszolgálásának színtere. Fónagy Dóra design-stratégiájának kulcsfontosságú eleme a fogások készítőinek és vendégeiknek a találkozása, így került fókuszba a tálra kerülő étel átadásának gesztusa. Ezt az üzenetet a konyha szürke üveg-kubusába vágott, intenzíven világított át-adóablak húzza alá. A közlekedőben többfunkciós pult segíti a felszolgálók munkáját. A szemközti fal teljes felületét kitölti a MOLO hullámzó papírinstallációja, amely ilyen léptékben alkalmazva építészeti struktúrává válik. Plasztikus, mégis megfoghatatlan, derengő fényeivel megidézi a szomszédos Dorottya-palota reprezentatív belső udvarát. A konyha üvegfalára reagálnak a vele szemben elhelyezett hatalmas tükrök, egyben gazdag reflexiókat teremtve.

Fotó © Batár Zsolt

A bár és az étterem közé ékelődik a hangsúlyozottan otthonos lounge. A tervező kifinomult anyagok: fa, valódi bőr, melegen hengerelt acél kombinációjával öltöztette az enteriőrt. Orosz Richárd falfestményei az emberi kéz alkotóerejével, a gasztronómiában is érvényre jutó kézművességgel gazdagítják a teret, megadva a szalonhoz hasonló alaphangulatot. Éppígy grafikai és szobrászművészeti alkotás az étterem logója is. 

Fotó © Batár Zsolt

Nehéz téri szituáció adta a kiindulópontját a Baraka belsőépítészeti tervezésének. Precizitással, alázattal, de profi tudatossággal kevés, egyszerű, de nemes anyag kelt életre Fónagy Dóra és munkatársai keze alatt. A végeremény  nemcsak egy étterem, hanem a Belváros szívében tettenérhető, történeti korokon átívelő kultúra építészeti kivetülése. (Bronz logó: Turcsány Villő; kerámia a bárban: Konda Brigi; falfestés: Orosz Richárd)


Szöveg: Mizsei Anett
Design concept: Fónagy Dóra
Logó (grafikai tervezés): Gryllus Ábris
Fotó: Batár Zsolt

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2015/4-es lapszámában. 

 

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 120 - 2015/04. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Séta Milanóban, Leiviskä-interjú, villák és családi házak


Megnézem Előfizetek



Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

148

148 - 2018/8

Háromlakásos társasház a budai dombokon, négy tömbből álló irodaépület a Graphisoft Parkban, pasztellszínekben pompázó Egyszülős Központ, a Telekom székház és egy építészet határán mozgó projekt: a 12 fal Veszprémben – ez mind az Octogon legfrissebb, 148. számában.

146

146 - 2018/6

Pedro Gadanho-interjú, partra vetett konténerek – Matosinhos Retail Park, naplemente a tó fölött – Nyitott-zárt villaépület a fővárosi agglomerációban, az újjáépített Dagály Strandfürdő,  a budai városháza műemléki rekonstrukciója, korszerűsítése és bővítése, Hello Wood Építész Mustra.

20 éves az Octogon

20 éves az Octogon

A Pulitzer-emlékdíjjal kitüntetett, évi nyolc alkalommal megjelenő OCTOGON architecture&design magazin 2018-ban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.

Hirdetés