Az itthon megszokott irodáktól gyökeresen eltérő képet mutat a Prezi budapesti fejlesztőközpontja. 

Az itthon megszokott irodáktól gyökeresen eltérő képet mutat a Prezi budapesti fejlesztőközpontja. Az egységes cég-imidzs helyett az mutatja, hogy itt teret kapnak a személyiségek. Kommunikációs felületként szolgáló falak, műfű és látszó szerelvények egy műemléki labirintusban. 

Fotó © Bujnovszky Tamás

A Merkúr Palota épületébe lépve már az is szokatlan, hogy a belépéskor nem méretes recepciós pult, hanem multifunkcionális közösségi tér fogad. A tényleges recepció láthatatlan a széles, párnákkal zsúfolt lépcső mögött, ahol nem csak közlekedni, de üldögélni is lehet. Vagy hallgatni a bejárat melletti zeneszerszámokon előadott esetleges koncerteket. Már innen is jól látszik, a Prezinél komolyan gondolják a startupos, szabad gondolkodást támogató munkakultúrát. A bejárat fölött helyezkedik el az ócskapiaci székekkel berendezet, nassoló- és tárgyalóhelyet kínáló bisztró, mögötte pedig a 180 fő befogadására képes, amfiteátrum jellegű előadóterem, amit rendszeresen meg is töltenek inspiratív előadásokkal. 

Fotó © Bujnovszky Tamás

A munkaterekhez vezető „sárga folyosó” markáns színével, a falra rajzolt, a cég történetét bemutató idővonallal és a szabadon futó csövekkel és vezetékekkel a koncepció esszenciáját mutatja. Maga az épület szinte labirintus bonyolultságú, a tájékozódást a hangsúlyos designelemek teszik könnyebbé. A kék Kisherceg, a pasztell árnyalatú, Fox-szárny, a szaunára hasonlító, vagy épp aranyló falú tárgyalók könnyen megjegyezhetőek. A látványos elemekkel együtt is a koncepció alapvetően puritán. Kizárólag funkcionális elemekből építkeztek, a költségvetésben a drága burkolatok helyett inkább a jó minőségű munkaszékek beszerzésekor nyomták vastagabban a tollat. Ennek köszönhető az egyébként is testhez álló ipari stílusra jellemző látható szerelvényezés, a borítás nélküli szerkezetek, mind szép ellenpontjai a lenyűgöző műemlék épületnek. 

Fotó © Bujnovszky Tamás

A Prezi HQ leglátványosabb része kétségtelenül a báltermi méretekkel, eleganciával és akusztikával rendelkező fejlesztői terem. A hatalmas nyitott teret a nyitott, színes kavalkádot alkotó polcok és növényrengeteg mellett két „torony” uralja. Ezek aljában tárgyalók, emeletén pedig műfüves-babzsákos pihenőhelyek várják a dolgozókat. A többi szinten nagy irodaterek, teakonyhák és a korábbi közlekedők feldarabolásával kialakított kisebb-nagyobb tárgyalók váltakoznak. Mindenhol alapvető elvárás volt a berendezés variálhatósága, ezért az asztalok, térelválasztók mindegyike akár az éppen aktuális munkabeosztásnak megfelelően átrendezhető. Minden interaktív, kommunikatív és dinamikus. A sok helyen fehér csempével, magas fényű bútorlappal vagy üveggel borított fal lehet üzenőfelület vagy egy kreatív kolléga rajztáblája.

A nyitott irodaterek a személyes tárgyakat és az éppen zajló munkafolyamatokat láttató be-rendezéssel a „folyamatban levés” érzetét keltik, érzékeltetve, hogy a dolgozók maguk alakíthatják a tereket. Az állandó változtatás az építészeti koncepció kialakításakor tervezett volt, a startupok jellemző működési módjához illeszkedően az egyes kivitelezési ütemek tesztelése után, a tapasztalatok felhasználásával állt össze a következő ütem javított verziója.

Vezető tervezők: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos 

Projektvezető építészek: Antal Gabriella, Molnár Tímea, Turai Balázs 

Építészek: Bakó Zsófia, Bubla Ágnes, Debreczeni Péter, Gulyás Kata, Hompók Zsófia, Kis Balázs, Kis Ferenc, Macsuga Eszter, Pap Szabina, Péteri Olga, Szodorai Tímea, Zvolenszki Blanka

Átadás: 2012-2015, több ütemben

Bruttó összterület: kb. 4500 m2

Szöveg: Réz Lola
Fotó: Bujnovszky Tamás

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 117 - 2015/01. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Családi ház Minszkben és Prágában, Gettofal-emlékmű, Prezi, Emarsys, Galax, National Instruments irodák, Sáo, Alap, Dob3 ... 


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egyéniség, mégis igazi csapatjátékos

Egyéniség, mégis igazi csapatjátékos

Interjú a Radius B+S vezető tervezőivel a Graphisoft Park South fejlesztéséről.

Az éltető kert - A Mill Park irodaház

Az éltető kert - A Mill Park irodaház

Ami igazán felejthetetlenné teszi ezt az épületet, az az 5500 négyzetméteres kert, ami az irodaházak világában egyedülálló koncepció.

Online nézhető az Év Irodája díjátadója

Online nézhető az Év Irodája díjátadója

Április 30-án, mindössze egy regisztráció szükséges az esemény követéséhez.

Hirdetés