Hirdetés

Az előadás kitér arra, mik lehettek Csontváry képeinek forrásai, hogyan hatott művészetére a fotográfia és a hozzá kapcsolható képeslapnyomtatás.

Web:https://hegyvidekgaleria.hu/programok/eloadas-csontvary-kosz...
Időpont:2019 április 09. 18:00, Kedd
Hely:Hegyvidék Galéria
Település:Budapest
Cím:Királyhágó tér 10.

 

A magyar művészettörténet legrejtélyesebb és egyik legismertebb alakja Csontváry Kosztka Tivadar. Művészete különböző síkon értelmezhető, s mivel önéletírása szűkszavú, a titkait a festményei őrzik. Csontváry különleges művészete nem kapcsolható egyértelműen egyetlen korstílushoz sem. A művészet mindig csoda, egy misztérium, melyet a néző önmagának fejt meg a legjobban. Csontváry képei színes csodák, a századforduló lenyomatai, lehetnek „LÁTLAT-ok” vagy mély belső hanggal bíró alkotások. Mesélnek Csontváryról, a koráról, a századforduló eseményeiről.

Az előadás kitér arra, mik lehettek Csontváry képeinek forrásai, hogyan hatott művészetére a fotográfia és a hozzá kapcsolható képeslapnyomtatás. Bemutatásra kerül az a különleges festéstechnika, ami miatt színei ennyire ragyogóak, és kiderül, mit jelent a „LÁTLAT” szó képszerkesztési eljárásában, mellyel megalkotta sajátos, új stílusát a tájábrázolásban. Előadó: Végvári Zsófia, a Festményvizsgálati Labor vezetője.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni itt lehet, valamint a MOMkult jegypénztárában és a Hegyvidék Galériában lehetséges. 

 


Hirdetés