Hirdetés

Összhangban a természettel

Hivalkodástól mentes, nyeregtetős, földszintes családi ház, amelynek harmada kertre nyíló közösségi tér.

A Monazam család új házuk tervezésekor a konyha, az étkező és a nappali közös terére helyezték a hangsúlyt, aminek eredménye egy a terasszal szoros kapcsolatban álló, világos és otthonos közös tér lett.

A Monazam család a dániai Rødovre községben építette fel hivalkodástól mentes, egyszerű, nyeregtetős, földszintes családi házát, amelynek hossztengelyére szervezett helyiségeit igen mértéktartón alakították ki, házuk csaknem egyharmadát szentelték ugyanakkor a kertre nyíló, világos közös térnek. „Saját otthonunkat terveztük, és ezt az alaprajzi elrendezést az első pillanattól kezdve a szívünkbe zártuk – mesélte Maria Monazam. – Az ötven négyzetméteres tér, amely a konyhát, az étkezőt és a nappalit is magába foglalja a családi ünnepek, baráti összejövetelek fontos helyszíne, amely a nyári napokon a kerti terasszal is egybenyitható.”

Fotók: Velux

„A tetőig húzott, magas mennyezetet szerettünk volna a nappaliban, hogy az minél szellősebb legyen” – magyarázta Maria, akinek eredeti terveiben két-két ablak elhelyezése szerepelt a tető két oldalán. Amikor azonban megismerték a VELUX tetőablakok összetettebb beépítési lehetőségeit, újragondolták, mire is van szükségük. Számos bevilágítási megoldás közül választhat, aki magastetős, egyszintes házát szeretné megnyitni a világ felé: csupán egy tetőablak is kétszer több fényt enged be, mint egy azonos méretű homlokzati ablak.

A beépítési megoldások közül a VELUX szakemberei a tetőtéri ablakok egymás melletti sorolásával az üvegfelület megnövelését, ill. a tetőgerinc mentén történő tetőablak beépítést javasolták, így egészen a tér belsejéig, az étkező felé vezethető a természetes fény.

Végül három, csoportosan beépített tetőablakot helyeztek el, optimalizálva a bejövő fény mennyiségét, miközben a nappaliban sem zavarja majd közvetlen fény a családi filmnézést.

Fotó: Velux

Ehhez a rendszerhez GGU felső kilincses prémium tetőablakokat javasoltak extra energiatakarékos 66-os üveggel, amelyeknek kiemelkedő a hőátbocsátási tényezőjük (Uw=1,0 W/m2K), napelemes energiaellátásuknak köszönhetően nem kell őket az elektromos hálózatra kötni. Sőt, fokozott védelemmel rendelkeznek betörés ellen is.

A család megfogadta a VELUX szakértőinek tanácsát, és nem bánta meg: a nap az étkező körül kel fel, így a konyha szikrázó fényben fürdik reggelente. „Fantasztikus itt kezdeni a napot; a többi napszakban pedig elegendő szórt fényt adnak a hatalmas tetőablakok és a kert felé nyitott nagy, függőleges ablakelemek – lelkendezett Maria. – A legcsodálatosabb dolog az intelligens VELUX tetőablakok hatékonysága. Óriási nyugalmat jelent, hogy automatikusan mérik a levegő szén-dioxid-szintjét és szükség szerint szellőztetnek, eső vagy szél esetén viszont automatikusan bezáródnak. Korábban nem is gondolkodtam, mekkora segítség lehet ez a mindennapokban.”

Amikor a szomszédos fák rügyei nyíltak tavasszal, az ablakokon keresztül beszökött nappalijukba friss illatuk, ami bár apróság, a család számára mégis azt jelenti: sokkal nagyobb összhangban élnek az időjárással, az évszakokkal, a fénnyel, mint korábban bármikor.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Dán városrészeket köt egy ausztrál művész

Dán városrészeket köt egy ausztrál művész

Jake Henzler ausztrál művész beleszeretett a dán házakba.

Régi ötletből új otthon

Régi ötletből új otthon

Valóságos csoda lett a Répcekőhalomban lévő apró, régi borospincéből.  

Egy dán otthon, ahol minden a helyére került

Egy dán otthon, ahol minden a helyére került

A Holte óvárosában lévő modernista épületet egyetlen gesztussal radikálisan átalakították. 

Hirdetés