Negatív karbonlábnyomú gyár épül Indiában

Két másodpercenként gördül majd le a szalagokról egy elektromos robogó.

Évente kétmillió, 100 km/órás sebességre képes elektromos robogót gyártanak majd az Ola Electric indiai gyárában, amelynek nemcsak a termékei zöldek, de maga a gyár is – írta az Electec.co.
 
Már épül India déli részén, Tamil Nadu államban egy két négyzetkilométeres területen a FutureFactory. A gyár mintegy tízezer embernek ad majd munkát, és az első elektromos robogók a nyáron gördülhetnek majd le a futószalagról. Az első fázisban kétmillió járművet terveznek gyártani, ám 2022-től, a második fázistól már tízmillióra emelkedik ez a szám a tervek szerint. Amikor a termelés eléri a teljes kapacitást, két másodpercenként készül majd el egy-egy új kétkerekű.

Az épületen belül saját tesztpályája lesz majd a járgányoknak, így zord időjárás (ami arrafelé monszun időszakot jelent) esetén is lehet menetpróbákat tartani. Miután elektromos motorokról beszélünk, nem kell tartani az emissziótól. A jórészt automatizált gyárban a munkások mellett háromezer, MI-vel programozott robot dolgozik majd.

Kiemelt figyelmet fordítottak a fenntartható gyártásra is. A tető lényegében egy hatalmas szolárfelület lesz, ami a szükségesnél több energiát állít elő, karbonnegatívvá téve a gyártást.

Több mint nyolcezer négyzetméternyi erdő is tartozik a gyárhoz, a telket pedig további, közel fél négyzetkilométernyi erdő öleli körül. Az építkezés miatt kiszedett fákat egytől egyig átültették más helyre a közelben. Meglehet, a „világ legfenntarthatóbb gyára” címkére sokan pályáznak, az Ola kétségtelenül ott van az élbolyban.

Maguk a robogók a holland Etergo fejlesztése alapján készülnek: a pénzügyi gondokkal küzdő céget vásárolták fel az indiaiak. A jelentős gyártási kapacitás egyúttal azt vetíti előre, hogy az Ola lehet India első, exportra termelő elektromosmotor-gyára.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A végéhez közeledik az ország legnagyobb zöldmezős beruházása

A végéhez közeledik az ország legnagyobb zöldmezős beruházása

A Market Építő Zrt. palettáján több szempontból is különleges ez a projekt: a nem hétköznapi nagyság, a szűk határidő, a gyors iparágban működő megrendelő mind komoly kihívások elé állítják a kivitelezőket.

Energiaéhes óriások

Energiaéhes óriások

Ipari létesítmények épületvillamossági tervezése.

Hirdetés