Hirdetés

Az üveggyártó cég megkapta a C2C tanúsítvány bronz fokozatát nyolc európai üzemében folyó üvegeinek előállításáért.

Egy magára adó vállalatnál alap stratégiai célnak számít a fenntarthatósági elvek mentén folyó munka, és az azt minősítő tanúsítványok megszerzése. Ezzel egyre inkább érvényét veszti a korábbi nézet, miszerint az ipari termelés csak környezetszennyező lehet.  Az olyan tanúsítványok, mint például a Bölcsőtől Bölcsőig (Cradle to Cradle) az állandó minőség mellett folyamatos fejlesztésre ösztönzik a cégeket.

A C2C tanúsítvány bronz fokozatát kapta meg a Guardian Glass nyolc európai üzemében folyó sík-, bevonatos és laminált üvegeinek előállításáért. E tanúsítvánnyal rendelkező termék beépítése számos előnnyel jár egy tervezőnek, vagy az épület használóinak.

Az épületek fenntarthatóságát különböző szempontok alapján vizsgáló BREEAM és LEED minősítések, valamint a hasonló elveket vizsgáló gyártók és szervezetek (gyártók) is nagy arányban elismerik a Cradle to Cradle Certified™ termékszabványt, amelyhez a fenntarthatóság elveit figyelembe vevő gyártók termelési folyamataikat alakítják. Nem véletlen ez: a világban a felelősség vállalati magatartás egyre inkább elvárás, a napi kommunikáció részét képezi, amelyeket a nagy nemzetközi cégek megértettek.

A C2C szabvány az átalakulást jelenti az építőiparban is, az építészeket és a termékekkel tervező gyártókat is arra biztatja, hogy az az anyag felhasználásától kezdve a gyártáson át a beépítésig és újrahasznosításig a környezetre pozitív hatást gyakorolva, csak a feltétlenül szükséges mértékben szennyezzék a környezetet.

A Cradle to Cradle Building Charter termékszabvány egy olyan világszerte elismert módszer, amelynek segítségével folyamatosan monitorozhatják a termékek fenntartható tulajdonságait. A szabvány öt kategóriában értékeli a termékeket az emberi egészség és környezetre gyakorolt hatás alapján, emellett folyamatos újításra, további fejlődésre ösztönöz, hiszen az elért eredmények alapján megkapott tanúsítványt kétévente meg kell újítani. Az egyes szinteken öt különösen fontos szempont alapján kell megfelelni a kritériumoknak:

  • Anyagegészség – meghatározza a termék/épület tervezésében felhasznált vegyi anyagok lehetséges mennyiségét, hogy a lehető legkevésbé legyen káros az emberi egészségre és a környezetre.
  • Anyag újrahasznosítás – a tervezés során kizárja a „hulladék” fogalmát, újfajta alapanyag-életciklus létrehozásával, hogy az alkotóelemek minőségromlás nélkül állandó körforgásban maradjanak.
  • Megújuló energia & széndioxid kibocsátás kezelése – újrahasznosítható és megújuló energiával való gyártásra törekszik, törekedve ezzel és az energiafelhasználás csökkentésével az ökoszisztéma egyensúlyára.
  • Vízfelhasználás – értékes alapnak kezeli a vizet biztatva a hatékony kezelési és felhasználási stratégiákat.
  • Társadalmi igazságosság – vizsgálja az teljes üzleti folyamatban résztvevők felelősségtudatos üzletvitelét, etikusságát és környezetkímélő életvitelét.

C2C minősítéssel az állandó fejlődés felé

Guus Boekhoudt, a Guardian Glass alelnöke és a Guardian Europe ügyvezető igazgatója és a cég vezetése a sík-, bevonatos és laminált üvegeinek gyártására nézve, és a jövő szempontjából a bronz minősítést jelentős előrelépésnek tekinti.

„Ez egy remek eredmény a Guardian Glass-tól. Az elmúlt 12 hónapban 8 európai üzemben több mint 15 részleg nagyjából 60 munkavállalója dolgozott a C2C minősítési folyamatokon. A bronz fokozat megszerzése arról tanúskodik, hogy a Guardian világvezetőként folyamatosan elköteleződik és befektet a fenntartható üvegtermékek gyártási folyamataiba.”

A Guardian Glass a minősítés megszerzésével és a megtartásáért folyó munkával arra törekszik, hogy tudatos magatartásukért a felhasználók más gyártókhoz képest magasabbra értékeljék termékeiket és szolgáltatásaikat. Céljuk az emberek életminőségének javítása az energiafelhasználás további csökkentésével, és az épületben tartózkodók kényelmének növelésével.

A Guardian Glass Europe Bölcsőtől bölcsőig (Cradle to Cradle) tanúsítvánnyal rendelkező termékeiről a Guardian Glass weboldalán tudhatsz meg többet. 

˙(x)


További kérdés esetén itt veheted fel a  a kapcsolatot a Guardian magyarországi képviseletével:

Németh Árpád András
anemeth@guardian.com
+36 30 479 1828
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Digitálisan is elérhető a Guardian Glass üveg-enciklopédiája

Digitálisan is elérhető a Guardian Glass üveg-enciklopédiája

 A digitális GlassTime hamarosan magyarul is megjelenik.

Az én iskolám

Az én iskolám

Jenei Nikolett középiskolás benyomásait felhasználva megtervezte a saját alternatív iskoláját.

Átadták Krakkóban a TriGranit A kategóriás irodaépületét

Átadták Krakkóban a TriGranit A kategóriás irodaépületét

Idén már több mint 11 ezer m²-re kötöttek vagy hosszabbítottak bérleti szerződést a Bonarka for Business irodaparkban. 

Hirdetés