Előadás az YTONG nagyelemes rendszerről.

A Passzívház esték sorozat első előadása az YTONG nagyelemes rendszeréről szólt, ami jelentősen lerövidíti a kivitelezési időt, ezáltal energiát és pénzt takarít meg – sőt a rendszerrel passzívházak is építhetők.

A Passzívház esték előadássorozatot a Passzívház Magyarország szervezi, az első előadást Márta Tibor, a XELLA Magyarország képviselője, a PHM tagja tartotta.

Márta beszélt a holland és dán módszerről, ahol már 17 centis falak is teherhordónak számítanak, ezért a belső falak is teherhordóak, nem csak a körítőfalak. Szó esik a nagyelemes rendszer paneleinek installálásáról, amelynek elkészülte után kész a teherhordó szerkezet, amire jöhet a födém. Túl a gyorsaságon az előregyártott rendszer másik nagy előnye, hogy

„nagyon pontos nyílászáró méretek keletkeznek, nincs a függőlegestől való eltérés.”

Az acél áthidalók segítségével nagyobb fesztávok, szabadabb belterek is kialakíthatóak, a maximális hossz 5,80. A panelek közti fugákat habarccsal töltik ki, ahogy később a belső falaknál is.

A belső válaszfalak 60 centi szélesek, a magasságuk pedig a belmagasságnak megfelelő – ezt a helyszínen egyszerűen kézi erővel egymás mellé tudják állítani. Ha egy csapat némi rutint szerez a kivitelezésben, akkor naponta mintegy ötször annyi válaszfalat építhetnek belőle, mint a hagyományos válaszfal-elemekből – mondja Márta.

A nagyelemes rendszer előnye még, hogy a kiselemes rendszerhez képest fajlagosan alacsonyabb a bekerülési költség, illetve a szakemberhiány pótlására is lehetőséget kínál, mert kisebb élőmunka-igényű kivitelezési megoldás.

A fenti videó az előadás rövid kivonata. Ha megnéznéd a teljes, 30 perces előadást, a PHM-től kérheted ki a passzivhazmagyarorszag@gmail.com címen. 

A PHM webináriuma minden hónap utolsó szerdáján egy érdekes témát jár körbe. Az előadások a tagság számára díjmentesen elérhetők, és interaktív hozzászólásokra is lehetőség nyílik. Az előadások rövid összefoglalója megtekinthető az egyesület YouTube csatornáján.

Borítókép: YTONG - közel "0" energiaigényű épület
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kitört a nyár, megjelent a Deco

- 2020/3

Itt az igazi nyár, és az idei harmadik Deco magazin, benne balatoni színek, interjú Torma Beatrix fotós, stylist, enteriőr- és arculattervezővel, történelmi múlttal rendelkező, újjáépült házban lévő penthouse lakással, saroklakással a Corvin Sétányon, innovatív tolóajtókkal, Szarka Tímea, Méhes Nóra és Varró Zoltán munkáival, sok egyéb mellett.

Zenélő városkutat avattak Kőszegen

Zenélő városkutat avattak Kőszegen

És restaurálták az építkezés közben ledőlt Mária-szobrot. 

Lehet-e létjogosultsága a tradicionális roma mintáknak a 21. század divatiparában?

Lehet-e létjogosultsága a tradicionális roma mintáknak a 21. század divatiparában?

Szászvárosi Noémi szakdolgozatában arra is kereste a választ, hogy vannak-e olyan önálló stílusjegyek, amelyek alapján kijelenthető, hogy egy viselet egyértelműen cigány.

Hirdetés