Lendületes, füvesített betontetővel alkot mesterséges dombot a csehországi Gurdau borászat, amelyet a helyi Aleš Fiala Studio tervezett. A pincészet a Kurdějov falu közelében, a régió egyik legfontosabb bortermelő vidékén helyezkedik el, kapcsolatot teremtve ember, bor és táj között. 

 

 

„A táji kontextust egy szelíd ív formájába fordítottuk le: egy hullám a tájban, egy domb a dombok között... Nagy gondot fordítottunk arra, hogy az épületet beillesszük a környezetébe, mind kulturális szempontból, mind a természetes zöldfelületekkel való kapcsolatával” – magyarázta Aleš Fiala építész.

 

 

A lejtős tető egybeolvad egy sor kanyargós betonfallal, amelyek a terasz körüli ültetvényeket támasztják alá. A tető nagy, kör alakú kivágásai összhangban állnak földszint üvegfelületeivel, természetes fénnyel árasztva el a pincészet fogadó- és kóstolótermeit. Az enteriőrt a nyersbeton mennyezet és lécekkel borított falak határozzák meg, valamint a tér központjában álló betonból és acélból készült kandalló. A boroshordó-terem egy nagy teraszra nyílik, amelyhez egy üvegezett homlokzaton keresztül lehet hozzáférni. Ezt a részt fa lécek és egy kis acél előtető védi a naptól. 

 

 

Az alagsori szinten a feldolgozóterületek és két, a látogatók számára kialakított apartman található, amelyeket a dombba vájtak. A lakásokban az ágy egy faburkolatú fürdőszobablokk mögött helyezkedik el, amelyet a falakat és a mennyezetet alkotó, körbe-körbe kanyargó, látszó betonból készült alagút keretez. Ezeken keresztül tárul kilátás a tájra és a kis, privát teraszokra.

 

 

„A termelési területek a terep alatt helyezkednek el, míg az ügyfélterek az üveghomlokzaton keresztül a nap felé nyitottak, így kihasználva a passzív energiát. A borház terei flexibilisen alakíthatók: alkalmasak társasági, vagy romantikus eseményekre, valamint csendes elmélkedésekre egy pohár bor mellett” – osztotta meg Aleš Fiala.

 

 

Aleš Fiala Studio | Web 


 

Forrás: Dezeen
 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bor és építészet

Bor és építészet

Ciprus egy félreeső hegyfokán design körülmények között készül Dionüszosz legkedvesebb itala.

OCTOGON hunters I Legmenőbb balatoni pincészetek

OCTOGON hunters I Legmenőbb balatoni pincészetek

Levadásztuk nektek a legmenőbb balatoni pincészeteket!

Így isznak bort a csehek

Így isznak bort a csehek

Pincészet Reistenben, az ORA stúdió munkája.

Hirdetés