A Budavári Palotanegyedben nemrég újjászületett Lovarda különleges tetőszerkezete megnyerte a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség németországi világbajnokságát.

A németországi Marburgban rendezték meg nemrég a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség (IFD) világbajnokságát, amelyen négy kategóriában – homlokzat, magastető, lapostető és fémtető – 11 országból 80 pályaművet értékeltek. A Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredetivel megegyezően újjáépített Lovarda a fémtetők kategóriájában szállt versenybe, és hozta el a legjobbnak járó elismerést. A mostani újjáépítést a Várkapitányság irányította, a vezető tervező Potzner Ferenc volt, a kivitelező a West Hungária Bau, a tetőmunkákat a HOREX Kft. végezte.

 

Az IFD egy világméretű szakmai szervezet, amely 22 ország 15 ezer tetőfedő cégét foglalja magában. A szövetség 1988 óta rendez tetőfedő világbajnokságot, ahol Magyarország rendszeresen képviselteti magát. Az IFD Award-on idén szinte az összes európai ország mellett az Egyesült Államok és Kína is képviseltette magát, így nagyon erős mezőnyben indultak a magyar épületek.

A világbajnoki magyar győzelem azért is kiemelkedő, mert hosszú évek óta nem volt erre példa ezen a versenyen.

Az eredeti Királyi Lovarda 1901-től csaknem fél évszázadon át volt a Budavári Palota dísze, Hauszmann Alajos tervezte és a kor legjobb mesterei építették. A második világháború pusztításai ezt az épületet sem kímélték, és bár a háborús sérülések ellenére megmenthető lett volna, 1950-ben teljesen lebontották. Az újjászületett Lovardát és közvetlen környezetét, a Stöckl lépcsőt és a Csikós udvar elkészült részeit szeptember közepén adta át a nagyközönségnek a Várkapitányság. A Kulturális Örökség Napjain átadott történelmi tér egy évtizedek óta megszűnt, ám rendkívül fontos közlekedési tengelyt nyitott újra a Budavári Palotanegyedben. 

 

 

A ma már multifunkcionális rendezvénytérként működő Lovarda újjáépítése során elsődleges szempont volt, hogy az alkotók a lehető legpontosabban, az eredetivel megegyezően kövessék az eredeti terveket.

A 30 méter magas épület csúcsdíszekkel, kupolákkal és ablakokkal díszített palafedéses bádog tetőszerkezetet a tervezésben. A 30 méter magas épület csúcsdíszekkel, kupolákkal és ablakokkal díszített palafedéses bádog tetőszerkezetet a tervezésben és megvalósításban részt vevő szakemberek korhű anyagokból alkották újra. A tetőre ugyanaz a zöld és vörös angol természetes pala került, amivel egykoron az egész Királyi Palotát is fedték. Az eredeti formájában újraalkotott impozáns tető nemzetközi viszonylatban is egyedülálló értéket képvisel.

 

Forrás: a Várkapitányság sajtóközleménye
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Agyaglapokkal állítják helyre a korallzátonyokat Hongkongban

Agyaglapokkal állítják helyre a korallzátonyokat Hongkongban

Tavasszal letesztelték, majd múlt hónapban 128 tömböt engedtek le a tengerbe.

A füredi Szívkórház és a Budavári Lovarda is díjat nyert

A füredi Szívkórház és a Budavári Lovarda is díjat nyert

Átadták az Év Tetője 2020 elismeréseket.

A környezettudatos bevásárlóközpont | Etele Plaza

A környezettudatos bevásárlóközpont | Etele Plaza

Magyarországon elsőként az Etele Plaza szerzett BREEAM Very Good minősítést.

Hirdetés