Tavasszal letesztelték, majd múlt hónapban 128 tömböt engedtek le a tengerbe.

A Hongkongi Egyetem (HKU) kutatói és a tengeri kutatásokkal foglalkozó SWIMS Intézet dolgozói közösen állítottak elő 3D-s nyomtatással olyan agyagszerkezeteket, amelyektől a hongkongi vizekben található korallok megmentését várják. A The Reformative Coral Habitats elnevezésű projekt keretében 65 cm átmérőjű és 20 kg súlyú terrakotta telepítenek a tengerben, amelyek elősegítik a korallok horgonyzását és növekedését.

A 2018-as Mangkhut tájfun elpusztította a korallok 80%-át a szigetország közelében. Mivel a korallok helyreállítása évtizedekbe telhet, a

kutatócsoport előállt egy gyorsabb megoldással, amelyhez azért választották éppen az agyagot, mert az nem változtatja meg a víz alatti körülményeket és alkalmazkodik a a hongkongi szubtrópusi éghajlathoz.

Az elemek szélei perforáltak, így az üledék nem tapad meg rajtuk és nem veszélyeztetik a korallokat. A formájuk és méretük elég nagy ahhoz, hogy akár horizontális, akár vertikális irányban megfelelően "lélegezzenek", nőjenek bennük a korallok. Ez azért is különösen fontos, mert a korallok csak a meleg évszakban nőnek, így olyan helyszín kell nekik, ahol ezt háborítatlanul megtehetik, nem veszélyeztetik őket más fajok és körülmények.

Az agyaglapot tavasszal letesztelték egy szimulált környezetben, majd a sikeres tesztek után a csapat további 128 agyaglapot nyomtatott ki, amelyeket aztán júniusban telepítettek. A kutatók azt remélik, hogy ezzel a megoldással legalább 40 négyzetméternyi élőhelyet helyre tudnak állítani. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Japán önbecsülés, olimpia és építészet

Japán önbecsülés, olimpia és építészet

Az 1964-es tokiói olimpia visszaadta Japán önbecsülését és erejét.

Visszakapta a századfordulós állapotát a Budavári Palota első helyreállított épületrésze

Visszakapta a századfordulós állapotát a Budavári Palota első helyreállított épületrésze

Helyreállították a déli összekötő szárny eredeti homlokzatát.

Helyreállítják a Széchenyi Fürdő szabálytalanul elbontott kabinsorát

Helyreállítják a Széchenyi Fürdő szabálytalanul elbontott kabinsorát

Az engedély nélkül elbontott első emeleti kabinsor a műemléki értékleltár részét képezte. 

Hirdetés