Hirdetés

Tavasszal letesztelték, majd múlt hónapban 128 tömböt engedtek le a tengerbe.

Hirdetés

A Hongkongi Egyetem (HKU) kutatói és a tengeri kutatásokkal foglalkozó SWIMS Intézet dolgozói közösen állítottak elő 3D-s nyomtatással olyan agyagszerkezeteket, amelyektől a hongkongi vizekben található korallok megmentését várják. A The Reformative Coral Habitats elnevezésű projekt keretében 65 cm átmérőjű és 20 kg súlyú terrakotta telepítenek a tengerben, amelyek elősegítik a korallok horgonyzását és növekedését.

A 2018-as Mangkhut tájfun elpusztította a korallok 80%-át a szigetország közelében. Mivel a korallok helyreállítása évtizedekbe telhet, a

kutatócsoport előállt egy gyorsabb megoldással, amelyhez azért választották éppen az agyagot, mert az nem változtatja meg a víz alatti körülményeket és alkalmazkodik a a hongkongi szubtrópusi éghajlathoz.

Az elemek szélei perforáltak, így az üledék nem tapad meg rajtuk és nem veszélyeztetik a korallokat. A formájuk és méretük elég nagy ahhoz, hogy akár horizontális, akár vertikális irányban megfelelően "lélegezzenek", nőjenek bennük a korallok. Ez azért is különösen fontos, mert a korallok csak a meleg évszakban nőnek, így olyan helyszín kell nekik, ahol ezt háborítatlanul megtehetik, nem veszélyeztetik őket más fajok és körülmények.

Az agyaglapot tavasszal letesztelték egy szimulált környezetben, majd a sikeres tesztek után a csapat további 128 agyaglapot nyomtatott ki, amelyeket aztán júniusban telepítettek. A kutatók azt remélik, hogy ezzel a megoldással legalább 40 négyzetméternyi élőhelyet helyre tudnak állítani. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A felújított ivanovói pályaudvar lett Oroszország egyik legmenőbb közösségi tere

A felújított ivanovói pályaudvar lett Oroszország egyik legmenőbb közösségi tere

Az avantgárd konstruktivizmus és a szocialista modernizmus elemei jól megférnek a modern funkciókkal.

Az 1964-es tokiói olimpia visszaadta Japán önbecsülését, mindez azonban nem ment volna az építészet nélkül

Az 1964-es tokiói olimpia visszaadta Japán önbecsülését, mindez azonban nem ment volna az építészet nélkül

Japán újjászületésében és annak megmutatásában elvitathatatlan szerepe van az építészeti tervezésnek.

Még nem késő Mintaházparkot tervezned

Még nem késő Mintaházparkot tervezned

Az ÉMI pályázatára április 30-ig küldhetsz be szándéknyilatkozatot.

Hirdetés