A Dísz tér délkeleti sarkán álló épületet 1946-ban bontották le. 

Megkezdjük a Vöröskereszt Egylet egykori székházának újjáépítését a Dísz téren – közölte a Nemzeti Hauszmann Program a közösségi médiában. A tér délkeleti sarkán álló épület egészen a II. világháború végéig szerves része volt a Várnegyed látképének. A háborús belövések ellenére megmenthető lett volna, de a politika 1946-ban mégis a teljes lebontása mellett döntött.

1900-ban vásárolta meg a Dísz tér 1–2. szám alatt álló épületegyüttest a Magyar Szent Korona Országainak Vöröskereszt Egylete, mely 1881-ben azzal a céllal alakult meg, hogy a háborúkban megsebesült katonák gyógyításában, ápolásában részt vegyen, és megszervezze az országokon átívelő humanitárius segítségnyújtást. A Vöröskereszt Egylet székháza a kor két sztárépítésze, Hauszmann Alajos és Hültl Dezső tervei alapján született meg.

Hamar kiderült azonban, hogy az impozáns palota túl nagy lesz a segélyszervezetnek, ezért egyes részeit bérbe adták az államnak, így költözött be oda a Magyar Királyi Horvát-Szlavón-Dalmát Minisztérium. A Dísz téri palota 1920-tól a második világháborúig a Külügyminisztériumnak adott helyet. Ehhez az épületet Hoepfner Guidó tervei alapján bővítették ki, aki Hauszmann Alajos hívására jelentős részfeladatokat vállalt a századfordulón a budai Vár nagy ívű felújítási és átépítési munkálataiban is.

Az elhanyagolt telek régóta városképi sebként tátong, az impozáns épület újjáépítésével több mint fél évszázados adósságot törlesztünk – írja a bejegyzés. A Nemzeti Hauszmann Program részeként megújuló épület külső jegyeiben korhűen követi majd a sarokkupolákban végződő eredetit. Belsőépítészeti, épületgépészeti és üzemeltetési szempontból ugyanakkor modern megoldásokat alkalmazunk.

Az újjáépítést megelőző régészeti feltárások során a szakemberek több értékes leletet is a felszínre hoztak. Köztük is kiemelkedik az a két, Álmos és Előd vezért ábrázoló szobor, melyek egykor a Halászbástyát díszítették. Mikula Ferenc alkotásai a telek alatt található pincerendszer feltárása során bukkantak elő a föld alól.

Az Álmos és Előd vezért ábrázoló szobrok a telek alatti pincéből kerültek előA Külügyminisztérium romos épülete, 1947 – Forrás: Fortepan, 96585-ös képszám, Schermann Ákos

A Budavári Önkormányzattal kötött együttműködés értelmében a Várkapitányság megkezdi a Vöröskereszt Egylet egykori székházával szomszédos Batthyány-palota részleges műemléki felújítását is, amely magába foglalja a kapualj és a déli lépcsőház, valamint a keleti várfal felújítását, illetve a falszigetelési munkákat.

A munkálatok bontási feladatokkal és a területen található törmelékek elhordásával indulnak. Ezután, várhatóan ősszel kezdődik meg a Vöröskereszt Egylet egykori székházának újjáépítése. A rekonstrukciós munkálatok miatt a területet körülvevő járdát és a Hunyadi János úti buszparkolósávot le kell zárni. A közúti forgalom fenntartása érdekében a Dísz téri parkolósziget egy része ideiglenesen megszűnik. A Várkapitányság az I. kerületi önkormányzat részére ingyenes, korlátozott számú parkolási lehetőséget ajánlott fel a Palota úti mélygarázsban.

A nagyobb képekért kattints a galériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Föl-föltévedek a budai várba”

„Föl-föltévedek a budai várba”

Demonstráció a budai Vár tervezett és már zajló beépítése ellen.

Újjáépítik a Vöröskereszt Egylet egykori székházát

Újjáépítik a Vöröskereszt Egylet egykori székházát

A Dísz tér délkeleti sarkán álló épületet 1946-ban bontották le. 

A csillárok, melyeken négy évig dolgoztak

A csillárok, melyeken négy évig dolgoztak

A Salisbury Kft. szakemberei korabeli fotók és tervtöredékek segítségével dolgoztak a Szent István-terem csillárain.

Hirdetés