Hargitai Márk Máté álmodott egy minden igényt kielégítő kortárs épületet, amiből a környéken kevés van.

Újpest kertvárosának egyik legszebb utcájának számító Vécsey Károly utca 98 szám alatt állt egy üres telek. Hargitai Márk Máté pályakezdő tervező, egyetemista ide álmodott egy minden igényt kielégítő kortárs épületet, amiből a környéken kevés van. A ház tömegformálásában tökéletes összhangban vannak a hagyományos, és a modern építészeti megoldások. Az izgalmas terv a Stílus és Otthon, „Jövő Otthonai” elnevezésű, nagysikerű ötletpályázatán is az élvonalban volt.



Az épület méretének meghatározásánál fontos szempont volt, hogy a jelenlegi budapesti albérlet, illetve lakásárak mellett előnyösebb egy nagyobb, többgeneráció együttélésére alkalmas házat építeni. Ennek okán a fiatal tervező egy nagyobb, közös konyhával, illetve étkezővel számolt, és az átlagosnál nagyobb a hálószobák száma is. A hagyományosnak mondható, félnyeregtetős részben lett kialakítva a „szülői blokk” – szimbolizálva az idősebb generációt. A modern épületszárny pedig az újgeneráció lakóterülete. Az épületgépészeti berendezések – napelemhez tartozó akkumulátor, hő-visszanyerős szellőző, közüzemi csatlakozók, kondenzációs kazán, bojler, mosógépek – egységesen, egy nagyobb méretű gépészeti szobában kaptak helyet. 



A pályázat épület-szerkezettani része is aprólékosan kidolgozott. A tervek szerint a falazat téglás, a födém vasbetonból készült, a kétszintes épületszárnyban lévő épületkonzolok miatt. A beépítetlen tetőtér fölé viszont lehetőség van előre-gyártott födémrendszer alkalmazására. Az ablakok a hőszigetelés síkjában helyezkednek el, a lehető legkedvezőbb energetikai kialakításért. Az épület kialakításánál fontos szempont volt, hogy lehetőleg ne legyen túl sok üvegfelület, a kedvező hő-átbocsátás érdekében. Az egyetlen nagyobb méretű üvegfelület a ház déli oldalán helyezkedik el, biztosítja a megfelelő fényt a konyhába és az étkezőbe. A déli fekvés télen is kedvező, a nap fűtő hatása miatt. A közös használatú helyiségek hő-visszanyerő szellőztetésűek. 



Garázsajtó tekintetében a ház homlokzatával harmonikus megjelenésű Hörmann hőszigetelt, szekcionált garázskapu kínálta az ideális megoldást, így a garázs közvetlenül a házból közelíthető meg. Bejárati ajtót is a Hörmann palettáról választott a tervező, mégpedig a magasfokú biztonsági igényeket kielégítő acélajtót. Természetesen itt is fontos szempont volt a kiváló hőszigetelés. 

forrás: sajtóközlemény




Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó

Átadták az Év Homlokzata díjakat

Átadták az Év Homlokzata díjakat

Az Év Homlokzata pályázat díjátadó gáláján, Budapesten a Várkert Bazár impozáns épületében hirdették ki az Év Homlokzata 2018 pályázat eredményét.

Inspiráló életmódközpont lesz a 20 éves Campona

Inspiráló életmódközpont lesz a 20 éves Campona

A MAPIC szakkiállításon mutatja be a CPI Property Group nagyszabású átalakítási terveit.

Kiemelt díjat kapott az Ericsson-székház az ingatlanos Oscar első fordulójában

Kiemelt díjat kapott az Ericsson-székház az ingatlanos Oscar első fordulójában

Elnyerte a “Legjobb irodafejlesztés – Magyarország” címet.

Jön a Piranesi-díj!

Jön a Piranesi-díj!

Ez az öt magyar projekt szerepel a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállításon.

Megújul a mosonmagyaróvári vár

Megújul a mosonmagyaróvári vár

"Nem a kőről és malterról szól, hanem a gondolat megújításáról."

A francia bor és pezsgő érzéki hullámai az üvegen

A francia bor és pezsgő érzéki hullámai az üvegen

Fókuszban a La Cité du Vin borközpont.

Hirdetés