Séta a KÉK-kel a Külső-Kelenföldi Református Templomhoz.

Szombaton - június 12-én - 10 órától a Városi séták és az Othernity csapatával séta indul az Ybl-díjas Szabó István tervei alapján épült Külső-Kelenföldi Református Templomba. Az épület egyike annak a 12, a szocialista korszakban épült alkotásnak, amely az idei Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának témafelvetését szolgáltatta. 

 

A Külső-Kelenföldi Református Egyházközség temploma 1979-1981 között épült Szabó István tervei alapján. A Corvin Áruház második világháború utáni felújítását, a farkasréti Mindenszentek Plébániatemplomot, valamint a Szervita téri parkoló- és irodaházat is jegyző  Ybl-díjas építész meglehetősen formabontó szakrális létesítményt álmodott meg. A helyi legendák szerint a környékbeli lakosok látva a furcsa vázszerkezetet, eleinte rakétakilövő-állomásnak vélték. 

A templom megépülésekor nagyon korszerűnek számított, ferde falainak térrácsos szerkezete visszaköszön számos más korabeli épületben, az ég felé „nyitott” belső tér pedig a fényt és a tekintetet a szószékre fókuszálja.

A helyi közösség indítványozta a templom építését, és az, hogy a hetvenes években erre engedélyt kaptak, nem volt magától értetődő, így nagy lelkesedéssel vették birtokba a formabontó épületet. Az eltelt évtizedekben azonban kinőtték, illetve műszaki problémák is felléptek, például a nyári hőségben a templomtér elviselhetetlenné vált. Az egyterű templom már nem elégítette ki a hívek igényeit, így új projektet indítottak. Amennyiben nem találnak megfelelő, és számukra finanszírozható új telket, az épületre bontás vár. 

 

Az Othernity projektbe bizonytalan jövője és markáns építészeti karaktere miatt bekerült épület bejárása során  a budapesti Architecture Uncomfortable Workshop építész irodának a biennálén kiállított koncepcióit is megismerhetik, és az is kiderül, mi köze mindennek a méhekhez...

Regisztráció // Külső-Kelenföldi Református Templom - Városi Séták x Othernity // 2021. június 12. 10:00

A templom 1981-ben. Fortepan/Gárdos György

 

 

Pontos találkozási helyszín a regisztráció lezárása után kapott válasz e-mailben!

 A séta ára 3500 Ft, diákoknak 2500 Ft. Fizetési lehetőség a helyszínen készpénzben lehetséges. Kérjük, próbálj meg a pontos összeggel érkezni.

Sétavezetők: Juhász István építész, belsőépítész és Hartmann Gergely építészmérnök, kutató, építészeti szakíró.

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Templom vagy rakétakilövő?

Templom vagy rakétakilövő?

Séta a KÉK-kel a Külső-Kelenföldi Református Templomhoz.

Turisztikai célt is szolgál az üveg zajvédő fal

Turisztikai célt is szolgál az üveg zajvédő fal

Az M7-es velencei szakaszánál próbálják ki kísérleti jelleggel.

A Baltikumból érkezik a MOME innovációs vezetője

A Baltikumból érkezik a MOME innovációs vezetője

Új szintre emeli kutatás-fejlesztési tevékenységét a MOME.

Hirdetés