A Telekom Székház Építőipari Nívódíjához olyan fontos részletek is hozzájárultak, mint a világítástechnika.

A Telekom Székház nemrég kapta meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány-Építőipari Nívódíját. A Telekom és a T-Systems közös székháza közel 105 000 négyzetméteres bruttó alapterületével az utóbbi évek egyik legnagyobb irodaház beruházása, amelyben csúcsidőben egy kisvárosnyi ember dolgozhat. Magyarország legnagyobb irodaépülete a WING Zrt. fejlesztésében, a TIBA Stúdió tervei szerint, a Market Építő Zrt. fővállalkozásában készült el.

A székházban található kényelmes pihenőhelyek, hangulatos belső terek a hatékony és kreatív munkavégzést szolgálják a több mint 4000 munkatárs számára. Az épület konferenciatermet, éttermeket, kávézókat, orvosi rendelőket, labor helyiségeket, fitnesz központot és tetőtéri futópályát is magába foglal. Attraktivitásához jelentősen hozzájárul az Üllői út felé néző, acélszerkezetű híddal hat emelet magaságban lefedett árkád, amely a nagyközönség számára is nyitott.

A tervezésekor a fenntarthatóság mellett fő szempont volt a kreatív és inspiráló munkakörnyezet kialakítása.

Mindez pedig nem valósulhatott volna meg megfelelő világítástechnika nélkül. Ez utóbbi a nagy belmagasságú terek és az egyedileg gyártott lámpatestek jelentették a legnagyobb szakmai kihívást. Custom-made megoldásokkal találkozhatunk többek közt az aulában, ahová az egyedi profilrendszerek mellé függesztett, jégcsapra emlékeztető lámpatestek kerültek.

Hasonlóan egyedi tervezés és gyártás a 300 fős konferenciaterem mennyezetéről függesztett szabályozható RGBW-s „Hexagon” lámpatestrendszer. 

Az aula extrém nagy belmagassága miatt kiemelten kellett figyelni szériatermékek esetén a lámpatestek fényhaszonsítására és karakterisztikájára, az egyedi megoldásoknál pedig a függesztés-rögzítés megtervezése, figyelembe véve a szerelhetőséget és belső levegő áramlása által gerjesztett erőhatásokat.  

Logisztikai szempontból pedig maga a 105 000 m2-es méret volt a legfőbb kihívás, megfelelő előre tervezéssel, ütemezett szállításokkal és számos helyszíni kooperációval a BE LIGHT! sikerrel vette az akadályt története eddigi legnagyobb projektjén.

Telekom székház
Építészet: TIBA Studio
Generálkivitelező: Market Építő Zrt. 
Villamos kivitelező: Vilati Szerelő Zrt.
Fotó: Bujnovszky Tamás
Light by BE LIGHT!

További információért keresd a BE LIGHT! szakembereit!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Álpadló a legjobbtól

Álpadló a legjobbtól

A Telekom Székház álpadlókiépítését a hazai irodakivitelezés egyik meghatározó szereplője, a ProInterier Kft. végezte.

"A megrendelt mennyiség és a határidő jelentette az igazi kihívást"

A Telekom Székház kapcsán Saly Péterrel és Preszl Gáborral beszéltünk a belsőépítészeti kivitelezés izgalmairól.

Egy testreszabott üveghomlokzat

Egy testreszabott üveghomlokzat

Egyedi fejlesztések Schüco rendszerbiztonsággal a Telekom Székház épületén

Hirdetés