Hirdetés

Szükséges jó

A Váncza művek budaörsi családi háza.

A Váncza Művek budaörsi pincesorba tervezett családi háza  csendes ház, csupán fal és tető, minőségével mégis kiemelkedik az utca épületeinek sorából. Nem véletlen, hogy a kis alapterületű épület a 2021-es Média Építészeti Díja finalistái közé került, és mi is beválogattuk kedvenceink közé. A Szerintünk a legjobb sorozat utolsó darabjának bemutatása következik, a tervezők tolmácsolásában. 

Budaörs, Máriavölgy utca telkeinek különleges adottsága a meredek domboldallal zárt hátsókertekre nyíló, löszfalba vájt, mély pincék sora. Kis alapterületű telkünkről három pince nyílik. Épületünket – előkert és hátsókert nélkül - a középső pince tengelyvonalára illesztettük.

 

A lépték és beépítésmód meghatározásakor az épített- és természeti környezet adottságaihoz alkalmazkodtunk. Az alaprajzi elrendezés szerkesztésekor a pincék által kijelölt hármas tagolódást követtük; I. gazdasági udvar/garázs, II. lakóház, III. pihenő-kert/fedett terasz. A szinte egybevágó, félköríves záródású pincékhez középtengelyen egy hasábot illesztettünk, melynek felépítményeként egy osztatlan keresztmetszetű, egyenlőszárú háromszöget szerkesztettünk. Az így létrehozott alapforma a lakóépületek archetípusát idézi.

 

A telek paraméterei által korlátozott alapterületű épület földszintjén egy osztatlan teret hoztunk létre, melynek kiszolgáló zónája már a pincei zónához kapcsolódik. A látszó fafödémmel fedett nappali hosszanti irányban az utcafronttól a pincetérbe átvezető támfalig tart. Belső terében egy bútorként megformált lépcsőtorony választja el a funkcionális egységeket.

 

A tetőtérben az üvegezett oromfalakra nyíló két, azonos alapterületű hálószobát helyeztünk el közös használatú fürdőszobával. A panorámás hálószobák belvilágát az épület tetőterének ragasztott fa tartókból konstruált szerkezeti arányai határozták meg. A belső tér a külső forma vetületeként jelenik meg. A közterület felől nézve zárt épület a lakóterek intimitását szolgálja. Homlokzati megnyitásokat a privát területek felé adtunk. A dombra néző hátsó hálószoba teljes homlokfelületével nyit környezetére.

 

A kert rendezésekor a meglévő elemek átmentését és összehangolását tartottuk feladatunknak: a pincecsatlakozás, kerti feljáró és új támfal kialakítását, valamint a meglévő fák védelmét. A kiegészítő munkálatokon túl csupán füvet ültettünk a zsebkendőnyi területre. Térszerkezetének egyedi gesztusai ellenére, az épület harmonikusan illeszkedik épített környezetébe, hagyományos kontúrt rajzolva az utcai sziluettbe.

 

Generál tervező:
Váncza Művek Építészeti Műterem

Felelős építész tervező:
Váncza László Ybl-díjas építész

Építész tervezők:
Kolláth Zsuzsanna, Váncza Márk

Tartószerkezeti tervező:
Madaras Koppány (Mdrs2 Kft.)

Gépészeti tervező:
Bukovics János

Épületvillamossági tervezők:
Tóth Enikő, Mészáros Lajos

Fotós: Danyi Balázs

 

Továbbo képekért kattints a Galériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jön a Piranesi-díj!

Jön a Piranesi-díj!

Ez az öt magyar projekt szerepel a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállításon.

Ez csúcs!

Ez csúcs!

A Mjölk Architekti kilátója a cseh erdők felett.

Szelíd kiáltvány önmagunknak az öncélúság jegyében

Szelíd kiáltvány önmagunknak az öncélúság jegyében

Kőszeghy Flóra (Stúdió Kőszeghy) írása a Magyar Építészeti Múzeum kialakítására kiírt pályázat apropóján.

Hirdetés