Hirdetés

Mindentudó kislakás Prágában.

A prágai ORA iroda tervezői – Jan Hora, Jan Veisser és Barbora Hora – Prága Žižkov negyedében egy leválasztott lakás 37 négyzetméterén teremtettek négy ember számára lakható, sőt lakályos teret. A megoldás a szellemes beépített bútorzat, amely falak nélkül is kellő szeparáltságot hoz létre. És ami igazán csoda: még kényelmesen kinyújtózni is lehet!
 

 

A lakás nem állandó tartózkodásra szolgál, csak átmeneti szállást nyújt. Ennek ellenére a tervezők arra törekedtek, hogy minden szempontból teljes értékű használatot tegyenek lehetővé. Az eredeti alaprajzon a funkciókat falak szeparálták, ezeket beépített bútorzattal váltották ki. Egyedül a fürdőt határolja tömör fal, de ezt is elrejti az előtte elhelyezett alvó alkalmatosság faburkolata.

A térhatárolásra egységesen tömör tölgyfát használtak, más-más felülettel jelölve a különböző hangulatokat és napszakokat. A szülők alvóhelyét elrekesztő polcrendszer sötét pácot kapott, szemmagasságban nyitható ablakai a nappali térre nyílnak. Ezzel szemközti falra került a konyha, világos bútorfrontokkal. A teret tovább tágítja a konyhapult hátfalán elhelyezett tükör. 

A gyerekek külön alvóbútort kaptak: egy ravaszul kialakított emeletes ágyat, amelynek nyitott alsó része nappal kanapéként szolgál. Felette lamellás ajtókkal zárható, jól szellőző „szekrényben” bújhat el a szerencsés gyermek. A tér közepén áll az étkező asztal, amely odább húzva elegendő helyet kínál arra, hogy az itt lakó elnyújtózzon akár a padlón is, ha úgy esik jól neki.

 


A tervezés alapjául a középkori szekrényágyak szolgáltak, ezek kortárs átiratai biztosítják az elvonulás lehetőségét. Ugyanilyen fontos volt a tér tágasságának illúziója, ennek alapegységeként a nyújtózkodó testet határozták meg az építészek. A 37 négyzetméter olyan gazdaságos komfortot kínál, amire joggal irigykedhetünk.
 

Stúdió: ORA (ORIGINÁLNÍ REGIONÁLNÍ  ARCHITEKTURA)  Web | Facebook | Instagram
Építészek: Jan Hora, Jan Veisser, Barbora Hora
Társszerző: Barbora Ochotná 
Projekt helyszíne: Prága – Žižkov
A projekt országa: Cseh Köztársaság 
Befejezés éve: 2022
Hasznos alapterület: 36,3 m² 
FotókBoysPlayNice

 

 

forrás: Linka

 

További rajzok és képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Barátságos betonmonstrum

Barátságos betonmonstrum

Parkolóház Dolni Brezany-ban a Fránek Architects cseh irodától.

Birodalmi modernitás

Birodalmi modernitás

Kormányzati negyed Ungváron.

Pincesoron

Pincesoron

Hétvégi ház Bukovany-ban a cseh SENAA építészirodától.

Hirdetés