Üveg és kabin, ahogy a Mjölk architekti képzeli.

A Jizera hegyvonulat egyik völgyében bújik meg a fából épült házikó, amit a cseh építésziroda, a Mjölk architekti álmodott merészen újra. A rönkház itt áll már vagy száz éve, túlélt két háborút, a kommunizmus és a vadkapitalizmus évtizedeit. Ablakai ma is ugyanúgy csillognak, a napfényben, mint egy évszázaddal ezelőtt. A házat megkerülve azonban alaposan meglepődik a gyanútlan utazó.

A varázslatos környezet ma is ámulatba ejti a látogatót. Bár az élet felgyorsult, az ember a világűrt is meghódította közben, van, ami változatlan maradt: a békák kuruttyolása, a madarak észbontó csiripelése, a gombák néma növekedése. A napsugár ugyanúgy csillog a pókhálón megülő harmatcseppeken, a konyhában ugyanúgy duruzsol a tűz, várja a lakók hazatatértét.
 

 

Az építészek a mának tervezték a házat, de úgy, hogy a múlt atmoszférája érintetlen maradt. A magastetős gerendaházat üvegezett traktussal egészítették ki, amely nem konkurál az eredeti részletekkel, a megőrzött fa illatával, a gránittömbök hűvösével. A földszint centruma a kandalló, a kéményt megkerülve az idő kerekét forgatja, aki a házat bejárja. 

Egy pillanat alatt ugrunk egy évszázadot. A fagerendás nappaliból egy csupa-üveg térbe érkezünk, ahol a konyhán kívül rengeteg szabad hely áll rendelkezésre. A rézzel borított mennyezet sejtelmesen tükrözi a környezet megannyi apró rezdülését. Innen csak pár lépcsőfok, és ismét az öreg ház vaskos gerendái közt vagyunk. A földszinti fürdő a régi falak közé került, forró gőzben párolgó kövein valaha a Jizera folyó habjai csacsogtak. 

Fémlépcső vezet az emeletre, mellette kör alakú tetőablak világítja be a teljes teret. A tetőt sikerült megtartani, a fából épült szerkezet a födémmel együtt a hajdani ház hangulatát idézi. Ahol tönkrement, ott a deszkázatot üvegfödémre cserélték, ettől az egész ház elvarázsolt kastéllyá alakult, meglepő  átlátásokkal. Az emeleten négy hálószoba kapott helyet. A szülői háló valóságos kapitányi fülke, ahonnan éjjel bámulhatjuk a csillagokat, miközben az egész ház szemmel tartható. A gyerekszobában van hely játszani akkor is, ha kint ítéletidő tombol.

Az épülettől távolabb még egy félig a terepbe rejtett szaunának is jutott hely, ahol a végtelen hómezőkön kifáradt testek új erőre kaphatnak. A tulajdonosok által gonddal válogatott régi bútorok mellé az építészek egyedi berendezési tárgyakat terveztek. Régi és új harmóniában él együtt az erdei paradicsomban. Mert bizony semmi kétség, ez itt maga a Paradicsom.

 

Tervező: Mjölk architekti
Projekt helyszíne: Polubný, Kořenov, Liberecký kraj
A projekt országa: Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2020
Beépített terület: 189 m²
Bruttó alapterület: 239 m²
Használható alapterület: 121 m²
FotókBoysPlayNice

 

Forrás: Linka 

 

Mjölk architekti Web | Facebook | Instagram

 


További rajzok és képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Építészeti fotó, mint játék | BoysPlayNice

Építészeti fotó, mint játék | BoysPlayNice

Vizuális storytelling az épületekről

Cseh faház recept | Cake Houses

Cseh faház recept | Cake Houses

A moduláris faházak építészeti receptje

Egy új építészeti krónika | CHYBIK + KRISTOF

Egy új építészeti krónika | CHYBIK + KRISTOF

CRAFTING CHARACTER címen jelent meg a neves cseh építészstúdió debütáló monográfiája

Hirdetés