Az ABB „Kőbe zárt zene” sorozatának legújabb része a svájci Sportzentrum Kerenzerberget mutatja be

Az ABB Kőbe zárt zene” (Frozen Music) című építészeti videósorozata innovatív épületeket, és az azokat megálmodó építészeket vonultatja fel a világ különböző tájairól. A sorozat következő része a svájci Alpokban magasodó, a legmodernebb technológiával korszerűsített Sportzentrum Kerenzerberget mutatja be. 


A svájci Alpokban tekintélyes monstrum magasodik a Walensee (Walenstadt-tó) fölé, ami ezúttal nem egy hegy, hanem a Sportzentrum Kerenzerberg épülete. Immár 50 éve, hogy a multisportközpont – az idelátogató sportkedvelőkhöz hasonlóan – egy percre sem állt le. A létesítmény nemrég elképesztő átalakuláson ment keresztül.

Egyre többen sportolnak errefelé, Zürichben az emberek több mint fele hetente legalább három órát edz. Nyilvánvalóvá vált, hogy a terület kiemelt sportközpontját bővíteni kell: Zürich kanton 2015-ben építészeti pályázatot írt ki a létesítmény nyugati irányú bővítésére.

Az egyik pályázó cég azonban ezt másképp gondolta, nevezetesen a Burkard Meyer Architekten, mely a Suurstoffi ingatlanfejlesztéstől a BäreTower toronyházig számtalan svájci épület tervezője volt. Az általuk kidolgozott megoldás szerint a sportcentrum átalakítása nem arról szólt, hogy mindent tovább bővítsenek, hanem a tereket fizikailag és tematikai szempontból szerették volna szorosan összekapcsolni. Burkard Meyer – partnerével, Oliver Dufnerrel közösen – elnyerte a pályázatot, és a létesítmény körvonalai az ő elképzelésüknek megfelelően változtak meg.
 


Most a középpontban elhelyezkedő ikerépítmény három sportcsarnokot és egy kilencemeletes lakótömböt foglal magában, igényesen megépített, előregyártott betonhéjazatba ágyazott faburkolatú szobákkal. Bátor és izgalmas megközelítés, mely az új elrendezést helyezi a középpontba.

Íves lépcsőházon keresztül vezet az út az alagsorba, ahol az új és régi tereket egy jól megvilágított folyosó köti össze. Oliver Dufner ezt a helyet a központ „alvilágának” nevezte. Az emberek itt találkozhatnak, élhetnek társasági életet, és vehetnek részt különféle tevékenységekben.

Valójában az összes beltéri létesítmény – az uszodát, a szaunát, az edzőtermet, az elmélyülésnek szánt tereket, a hotelt és az éttermet is beleértve – innen érhető el. Burkard Meyer rendet teremtett a káoszban, és azóta minden koherensnek és kompaktnak tűnik.

 

 

A központ működését az automatizálás tovább célszerűsítette. A 750 helyiség környezeti feltételei távolról ellenőrizhetők és állíthatók be. Az árnyékolók, a világítótestek, a fűtés, illetve a szellőzés működése precízen szabályozható. A levegő minősége garantált, az ablakok mindenkori állapotát a rendszer folyamatosan figyeli. Itt minden a biztonságról, a kényelemről és a hatékonyságról szól. Ráadásul a károsanyag-kibocsátás mértéke is radikálisan csökkent. Mindezt az ABB i-bus® KNX megoldásai és az EisBär-SCADA-Visualization rendszer olyan eszközök százaival teszik lehetővé, amelyek az energiaáramlás optimalizálása mellett problémamentesen illeszkednek az Oracle szállodafelügyeleti szoftverhez. A teljes rendszerkiépítés annyira meggyőző volt, hogy meg is kapta a 2022-es Global KNX People’s Choice Award díjat.

 

 

Napelem inverterek, szünetmentes áramforrások, képernyők, mozgásérzékelők és vezérlő interfészek egészítik ki azt a portfóliót, amit az ABB ehhez a komplexumhoz nyújtott, mely energiaszükségletének egyharmadát maga képes fedezni. Burkard Meyer precíz tervezése és a hatékony digitális technológiák kombinációja a világ egyik legkiválóbb és leginkább fenntartható sportcentrumát hozta létre.

A „Kőbe zárt zene” sorozat további részei magyar felirattal IDE kattintva tekinthetők meg, az angol eredeti nyelvűek pedig ITT találhatók.

 

 

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) piacvezető globális technológiai vállalat, mely a hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulását. Az ABB energetikai, robotikai, automatizálási és hajtás portfólióit különböző szoftverekkel összekapcsolva tolja ki a technológia határait, hogy ezzel magasabb szintre emelje a teljesítményt. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB sikerét a világ több mint 100 országában foglalkoztatott mintegy 105 000 munkatárs garantálja. Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

 

 

ABB | Web | Facebook | Instagram | YouTube

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kövér Margó, az ágyútoronyból lett múzeum

Kövér Margó, az ágyútoronyból lett múzeum

Látogatás a tallini Észt Tengerészeti Múzeumban.

Különleges megvilágításban ismerhetjük meg Isztambul új modern múzeumát

Különleges megvilágításban ismerhetjük meg Isztambul új modern múzeumát

Az ABB vezető globális technológiai vállalat Frozen Music című videosorozatának következő része az új Isztambuli Festészeti és Szobrászati Múzeumot mutatja és világítja be.

Videosorozat indul Megfagyott zene címmel

Videosorozat indul Megfagyott zene címmel

Innovatív épületeket, és az azokat megálmodó építészeket mutatja majd be. 

Hirdetés