Hirdetés

A Sétaműhely közös akciója a Móra Kiadóval. 

A Sétaműhely népszerű Éljen a Grund sétájának vezetője, Emőd Terézia múzeumpedagógus izgalmas könyvet szerkesztett Molnár Ferenc örökbecsű regényét követve. A Mészöly Ágnes által összeállított és Emőd Terézia szerkesztésében készült A Pál utcai fiúk - Rajongói kézikönyv-et a Móra Kiadó jelentette meg, és most egy előnyös kulturális árukapcsolás révén a sétával kombinálva mindkettőhöz baráti áron juthatunk hozzá. 

 

 

A 144 éve született Molnár Ferenc ikonikus művével kapcsolatban sok legenda és tévinformáció kering a köztudatban. A könyvet persze mindenki olvasta, legalábbis dolgozatot biztos írt belőle. A kötelező olvasmányok átka persze Molnár művét sem kerülte el: a kényszerű fogyasztás miatt sokkal kevesebbre becsüljük, mint azt érdemelné. Ennek oka többnyire az, hogy ezek az olvasmányok jóval korábban kerülnek az ifjú olvasók kezébe, semhogy irodalmi értéküket teljes mélységében értékelni tudnák. 

 

Nemecsek szobra, Füvészkert, Zsigó András 2019

 

A Pál utcai fiúk például korántsem gyerekregény, nagyon is mély életfilozófiát közvetít, erre bárki azonnal rájöhet, ha felnőttként kézbe veszi – ami persze ritkán történik meg. Ugyanakkor szerencsésebb helyzetben van, mint mondjuk Jókai a Kőszívű ember fiaival, ami bár romantikusan hazafias, és csaták is vannak benne, mégis nehezen talál utat a nyolcadikosok szívéhez. 

Azzal viszont már gimnáziumban mind pontosan tisztában vagyunk, hogy abszolút nem szeretnénk kis nemecsekként végezni. Gittegylettel is mind találkozunk későbbi életünk során, a Grund pedig kiváló kultikus helyszíne Budapestnek – egyszóval Molnár műve sokszorosan túlélte a poroszos iskolarendszer ellene elkövetett vétkét.

 

Múzeumkert játszótér, Dr. Hajdu-Nagy Gergely tájépítész

 

Ráadásul máig létező budapesti, józsefvárosi helyszíneken játszódik, így kiváló sétaalap. A Pál utcai fiúk nyomát számos helyen felfedezhetjük, az utókor e helyeket meg is jelölte, a Sétaműhely pedig Éljen a Grund című népszerű sétáján ezek nyomába ered

Hol volt a Grund, mi az az Einstand, vagy miért tiltották be a Gittegyletet? Az igazi helyszínek és a szereplőket ihlető alakok minden titkára fény derül a családi sétákon. Meglátogathatják az iskolákat, ahová a két fiúcsapat tagjai jártak, a Nemzeti Múzeum kertjében kipróbálhatjuk a korszak kedvelt játékát, és feltérképezhetik az igazi Grundot és környékét.

 

Múzeumkert játszótér, Dr. Hajdu-Nagy Gergely tájépítészMúzeumkert játszótér, Dr. Hajdu-Nagy Gergely tájépítész

 

Mindehhez pedig egy könyvet is ajánlanak a szervezők. A Móra Kiadóval közös akció keretében a Kiadó oldalán 2022. január 31-ig 20% helyett 35% kedvezménnyel vásárolható meg a Mészöly Ágnes által összeállított és Emőd Terézia szerkesztésében készült A Pál utcai fiúk - Rajongói kézikönyv!

 

A kedvezmény a Móra Kiadó webáruházában vehető igénybe a STMHLY_PUF_35_2021 kuponkód beírásával. A kódot a vásárlás végén kell beírni. Aki pedig rajongói könyvet vesz január 31-ig, 15% kedvezménnyel mehet sétálni a Sétaműhellyel az „Éljen a Grund című sétára.

 

Forrás: Sétaműhely

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új szín a városi séták palettáján: Bolygóbarát Budapest

Új szín a városi séták palettáján: Bolygóbarát Budapest

A Sétaműhellyel Újbudán a fenntarthatóság nyomában.

Sétaünnep ingyen Budapesten

Sétaünnep ingyen Budapesten

A Sétaműhely grátisz kínálja tematikus sétáit augusztus huszadika alkalmából

Jönnek a növényi alapú építőanyagok

Jönnek a növényi alapú építőanyagok

Technológiák és anyagok a fenntartható házakhoz.

Hirdetés